Cele mai profitabile companii din R. Moldova în 2014, după See News

pagina 90

See News a elaborat un top al companiilor din R. Moldova cu cele mai mari venituri în 2014. În acest top domină companiile de stat Moldovagaz SA, Moldotelecom SA, Centrala electrică cu termoficare 2 SA, Energocom SA, JLC SA. Potrivit autorilor, în Republica Moldova, sectorul public încă domină economia și este mult mai mare decât în țările vecine. Posibilitatea de pensionare timpurie este treptat eliminată. Pe termen mediu, sectorul public imens va trebui redus pentru a putea menţine o poziţie fiscală solidă.

“După o creştere intensă în 2013, dezvoltarea economică a R. Moldova a încetinit în 2014. Reducerea exporturilor şi descreşterea producţiei agricole sunt principalele cauze care au provocat acest fenomen. Peste 50%
din populaţia activă a R. Moldova a fost angajată în străinătate în ultimii ani, cea mai mare parte dintre ei în Rusia. Criza economică din Rusia şi/ sau escaladarea tensiunilor comerciale cu Rusia ar avea un impact negativ asupra economiei moldoveneşti… R. Moldova rămâne cea mai săracă din Europa. Deşi disputele cu Moscova a încetinit dezvoltarea economică, a fost înregistrată o creştere economică anuală de aproximativ 5.0% înainte de recesiune. În 2013, datoria externă a Republicii Moldova constituia, după See News, 959,5 mil. de euro”, arată studiul (p. 90).

În fruntea topului este Moldovagaz SA, care a înregistrat în 2014 venituri de 300 mil. de euro, urmată de Orange Moldova SA – 134 de mil. de euro, Moldtelecom SA – 114 mil. de euro, Centrala electrică cu termoficare 2 SA – 93,7 mil. de euro, Tirel Petrol SA – 88,8 mil. de euro, Sudzucker Moldova SA – 63 mil. de euro, Energocom SA – 58,4 mil. de euro, Reţelele Electrice de Distribuţie Nord SA – 57 mil. de euro, Moldcell SA – 54,5 mil. de euro, JLC SA – 49,5 mil. de euro (p. 91).

pag91

The following two tabs change content below.