Cele 300 de milioane ale patriarhului

aleksei-ii

Potrivit materialelor Tribunalului Arbitral din Moscova, în conturile Vneşprombank, căruia i-a fost retrasă licenţa la începutul lui 2016, se păstrau economiile personale ale defunctului patriarh al Moscovei şi Întregii Rusii, Aleksei II (Аlеksei Ridigher). Acum pretinde la aceşti bani o moştenitoare de-a patriarhului – stareţa Mănăstirii de maici Piuhtiţk din Estonia, Aleksandra Smirnova (egumena Filareta), care a fost o apropiată tovarăşă de-a lui Ridigher de la mijlocul anilor 1960.

Moştenitoarea averii patriarhului Aleksei II (Аleksei Ridigher), Aleksandra Smirnova (80 de ani), a depus o cerere la Tribunalul Arbitral din Moscova cu solicitarea de a fi inclusă lista în creditorilor Vneşprombank (aceasta a rămas fără licenţă în ianuarie 2016). Anume acolo se aflau conturile în care se păstrau economiile personale ale defunctului patriarh în valoare de 300 de mil. de ruble – 2,92 de mil. de dolari, 8829 de euro şi 9,37 milioane de ruble. Smirnova solicită să i se întoarcă peste 305 milioane de ruble.

Conform materialelor din instanţa de judecată, Ridigher a întocmit testamentul în 1976, desemnând-o drept moştenitoare pe Aleksandra Smirnova, originară din regiunea Iaroslavl. Potrivit surselor meduza, Smirnova, în viaţa monahală egumena Filareta, a fost tovarăşa de luptă a patriarhului timp de 40 de ani. Acum Filareta est egumenă a mănăstirii Piuhtiţk din Estonia, subordonată patriarhului. Anume aceasta l-a găsit mort pe patriarh la 5 decembrie 2008.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)