Cel mai vechi primar din RM

SCRUTIN // Alegătorii preferă primari tineri, energici şi nu se tem să voteze femei

Valentin Guţan a devenit primar de Cricova la vârsta de 28 de ani

Începând cu anul 1987 şi până azi, Valentin Guţan este deja a şaptea oară consecutiv primar în orăşelul Cricova, municipiul Chişinău. Primarul Valentin Guţan a spus pentru JURNAL că a debutat ca primar la vârsta de 28 de ani şi deja de 24 ani ocupă această funcţie. La aceşti 24 de ani se vor mai adăuga încă patru ani în calitate de primar de Cricova, în urma scrutinului din 5 iunie. În tot acest răstimp, oamenii l-au apreciat pentru energia şi responsabilitatea cu care abordează problemele orăşelului. „În toţi aceşti ani, am acumulat experienţă, acum îmi este mai uşor decât aş fi început de la zero”, a declarat primarul.

Valentin Guţan a recâştigat mandatul din primul tur şi acest fapt îl face mai încrezător în propriile forţe. „Înseamnă că ceea ce fac îmi iese bine. Atunci când am devenit primar, Cricova nu era gazificată, erau şi numeroase probleme legate de telefonizare, drumuri, iluminare, aprovizionarea cu căldură. Multe dintre aceste probleme au fost rezolvate definitiv, altele parţial, şi acum se lucrează în acest sens”, susţine Valentin Guţan.

Cei plecaţi nu mai recunosc oraşul Cricova

Doar cuvinte de apreciere au găsit locuitorii oraşului Cricova pentru Valentin Guţan. Nadejda Rotaru, o locuitoare din Cricova, mărturiseşte că persoane care au revenit în oraş după o absenţă foarte îndelungată nu mai recunosc oraşul. Angela Bejan a spus pentru JURNAL că locuitorii Cricovei îl aleg pe Valentin Guţan fiindcă este „un om la locul lui” şi pentru faptul că e mereu deschis pentru toţi. De altfel, toţi cei solicitaţi de JURNAL consideră că oraşul Cricova se deosebeşte mult de localităţile vecine prin modul cum arată. Boris Borş, consilier în cadrul primăriei Cricova, zice că Valentin Guţan a câştigat simpatia în primul rând datorită proiectelor care ţin de canalizare, asfaltare, amenajarea parcului. „Avem sistemul de salubrizare pus la punct. Avem maşini care se ocupă de transportarea deşeurilor. În afară de aceasta, nu fiecare oraş se poate lăuda cu străzi iluminate. Domnul primar are o vorbă: „Să fie în toată Moldova bine, dar la Cricova, cel mai bine!”. Consilierul Boris Borş a menţionat că deşi primarul, la sfârşitul mandatului anterior, nu ştia cu siguranţă dacă va fi sau nu ales iarăşi în fruntea administraţiei publice locale, acesta lucra de zor la implementarea unor proiecte din domeniul canalizării.

Alexei Boşneaga, ales primar în satul Condriţa, la 25 de ani

Date statistice curioase a prezentat CEC în urma scrutinului din 5 şi 19 iunie. Astfel, cel mai tânăr primar votat la alegerile locale generale din R. Moldova are 25 de ani şi este din Partidul Liberal. Tânărul se numeşte Alexei Boşneaga şi a fost ales de către locuitorii satului Condriţa, municipiul Chişinău.
Cel mai în vârstă primar, Gheorghe Saracovici, are 69 de ani, este din comuna Iurceni, raionul Nisporeni, şi a fost înaintat de Partidul Democrat. Potrivit datelor CEC, mai puţin de 7% dintre primari au vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, iar 5,69% au peste 60 de ani. Conform legislaţiei, la funcţia de primar pot pretinde cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 25 de ani. Totodată legislaţia nu limitează numărul de mandate de primar pe care poate să le deţină o singură persoană.

Creşte numărul primăriţelor

Cele mai multe primăriţe sunt reprezentante ale PLDM. Astfel, PLDM are 52 de primari femei, PCRM s-a ales în urma alegerilor cu 46 de primăriţe, PDM are 39, iar PL – 15.
În total, din 897 de primari aleşi, 166 sunt femei. În timp ce în anul 2003 au fost alese în funcţia de primar 138 de femei (15,37%), în 2007 – 163 femei (18,5%), în alegerile din anul curent, 18,51% din numărul total al primarilor sunt femei, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale.

Vadim VASILIU