„Cel mai scump magistrat”

DEMISIA // Muruianu, care activa la indicaţiile lui Voronin, blamat şi de avocaţi

După protestul jurnaliştilor, a venit rândul avocaţilor să-şi manifeste revolta împotriva preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu. Mai mulţi avocaţi din Republica Moldova au declarat că sunt revoltaţi de conţinutul aceluiaşi discurs al lui Muruianu din 13 februarie curent în care el a declarat „cu toată responsabilitatea” că pe marginea fenomenului dosarelor ajunse la CEDO se fac „diverse speculaţii şi insinuaţii neghioabe, unele mai şocante decât altele” cu scop de „reclamă pentru unii avocaţi; lustruirea fariseică a imaginii unora şi ponegrirea, cu orice preţ, a altor magistraţi şi defăimarea premeditată a întregului sistem judiciar”. Acest discurs a fost citit de pe hârtie şi, ulterior, plasat pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie.
Avocaţii, membri ai asociaţiilor „Juriştii pentru drepturile omului”, „Promo-LEX” şi trei avocaţi ce reprezintă reclamanţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt de părere că Muruianu ar trebui să-şi dea demisia. Eugenia Duca, femeie de afaceri, a depus un demers la Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicită investigarea comportamentului a patru judecători, printre care şi Ion Muruianu.
Avocaţii au ţinut să atragă atenţia opiniei publice asupra faptului că Muruianu e unul din magistraţii care „costă scump” bugetul Republicii Moldova din cauza dosarelor pierdute la CEDO. „Este un risc pentru noi, plătitorii de impozite. Este prea scump să avem un astfel de magistrat”, a declarat reprezentantul reclamanţilor la CEDO, Doina Străisteanu. La rândul său, preşedintele asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Vlad Gribincea, a remarcat că în cazul în care scopul aflării lui Ion Muruianu este îmbunătăţirea sistemului judiciar, după declaraţiile făcute de acesta, nu vede rostul aflării sale în funcţia respectivă. „Declaraţiile lui Muruianu nu au nimic comun cu realitatea. Regretăm că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a dat dovadă de un asemenea comportament şi îi cerem să dezmintă declaraţiile făcute”, a opinat Gribincea. Avocaţii sunt de părerea că Ion Muruianu ar trebui să-şi dea demisia.
„Avem nevoie de un preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie care ar pune legislaţia în capul mesei, şi nu interesele financiare sau de alt gen”, sunt de părere juriştii.
Anterior, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a declarat că mass-media dezinformează, în mare parte, societatea, în ceea ce priveşte fenomenul pierderii dosarelor la CEDO. Dânsul a numit jurnaliştii „câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate”. Această declaraţie a stârnit reacţii de nemulţumire în societate şi în rândul jurnaliştilor.
Duca a depus o cerere la CSM
Totodată, anterior, JURNALUL a publicat o serie de articole pe marginea fărădelegilor comise de Ion Muruianu în raport cu femeia de afaceri Eugenia Duca. În acest caz Muruianu în calitatea sa de preşedinte al CSJ a adoptat o decizie care a dus la condamnarea R. Moldova la CEDO şi prejudicierea statului cu peste 150 mii de euro. La 17 februarie, curent, în urma scandalului apărut în jurul declaraţiilor lui Muruianu, femeia de afaceri Eugenia Duca a decis să depună o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) contra a patru judecători, complici la infracţiunile lui Andoni, implicaţi în operaţiunea prin care a fost expropriată.
Eugenia Duca a cerut CSM investigarea acestui caz. Cu o zi înainte, preşedintele CSM, Dumitru Visterniceanu, a refuzat să comenteze în vreun fel declaraţiiile lui Muruianu pe motiv că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a primit niciun demers privind comportamentul preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Muruianu. „Este dreptul presei de a aprecia un fenomen sau altul. Sunt preşedintele CSM, care este un organ colegial şi nu pot comenta ceva ce ţine de competenţa exclusivă a CSM”, a spus magistratul.
Această cerere, precum şi demersul jurnaliştilor privind demiterea lui Muruianu transmis CSM de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu urmează a fi discutat în cadrul uneia dintre şedinţele CSM, ulterior urmând a fi transmise pentru a fi discutate în Parlament.
Primea indicaţii de la preşedinţie

Numele lui Muruianu figurează şi în unul din documentele desecretizate recent de Comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat în care el primeşte o indicaţie de la Preşedinţie semnată de Ion Morei. Prin acest document premierului Vasile Tarlev, directorului Agenţiei de dezvoltare a teritoriului, Vladimir Baldovici, procurorului general Valeriu Gurbulea şi preşedintelui CSJ Ion Muruianu li se indică „să anuleze şi să interzică categoric” construcţia unui complex cu menire social-culturală şi de agrement de către firma ”Mocomdo”, al cărei fondator este omul de afaceri Gabriel Stati, în caz contrar chestiunea urmează a fi analizată la Consiliul Superior de Securitate.
La 8 februarie 2008, Vladimir Mejinschi informează premierul că, pentru soluţionarea pe cale amiabilă a problemei date, „au fost întreţinute discuţii cu Gabriel Stati” care a garantat că nu vor fi efectuate construcţii pe cele 0,06 ha din str. Serghei Lazo. Într-o altă scrisoare secretizată, Vladimir Baldovici asigură premierul că „pe moment lucrările de construcţie şi montaj nu se execută”. Ulterior, Vasile Tarlev îl informează printr-un alt document secretizat pe fostul preşedinte Vladimir Voronin despre acţiunile care au fost întreprinse în vederea stopării lucrărilor de construcţie  a acestui complex. Faptul că Muruianu a primit o indicaţie de la Preşedinţie contravine Legii cu privire la statutul judecătorului, care prevede că magistraţii nu se subordonează scopurilor şi doctrinelor politice.
The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu