Cel mai rău drum din municipiul Chişinău // Video

Strada Nicolae Dimo din Durleşti. Foto: Nadejda Roşcovanu

Zilnic, pe strada Nicolae Dimo din Durleşti, mun. Chişinău, circulă spre Chişinău şi invers, la muncă şi studii, mii de cetăţeni şi elevi. Acest drum care leagă regiunea Telecentru a capitalei de oraşul Durleşti este calificat de şoferi ca fiind cel mai dezastruos din municipiu. Reparaţia capitală a acestui drum nu se prevede în curând, fiindcă Primăria Durleşti are un buget sărac, iar municipalitatea acordă anual bani suburbiei doar pentru plombări.

„Dacă aţi fi călătorit spre Durleşti cu două zile în urmă, când se topea zăpada şi drumul era acoperit cu apă de nu puteai ghici unde sunt gropi, ca să le eviţi, vi s-ar fi făcut rău de zdruncinături”, îmi spune şoferul microbuzului rutei 124, Ion Caramalac. Zigzag printre gropile ce apar la fiecare câţiva metri, conduce cu fruntea încreţită, concentrat ca să evite accidentele când o porneşte pe contrasens, dar şi să-şi protejeze maşina. Zice că bagă săptămânal microbuzul în reparaţii, altfel l-ar pune pe butuci. „Impozitele cresc, drumurile însă sunt tot mai rele”, afirmă bărbatul, mărturisind că e disperat de această situaţie şi că uneori e gata să renunţe la rută.

Pietonii circulă pe marginea drumului, pe cărare

Primarul oraşului Durleşti, Eleonora Şaran, spune că, în ultimii 20 de ani, niciun drum din oraşul pe care îl conduce nu a fost reparat capital. Pentru 2017, pentru reparaţia curentă şi plombările drumurilor au fost alocate 2.000.000 de lei din bugetul local, 1.000.000 a fost alocat de către municipiu şi 2.200.000 din fondul rutier. Aceşti bani, spune primarul oraşului, sunt foarte puţini pentru ca primăria locală să reuşească să facă lucrări importante de reparaţie, banii ajung doar pentru plombări. „Doar pentru strada N. Dimo, pentru reparaţii curente, avem nevoie de aproximativ 11.000.000 de lei. O reparaţie capitală a acestui drum ar însemna şi construcţia de trotuare pe ambele părţi (care până acum au fost lipsă), cheltuieli care s-ar ridica cel puţin triplu”, afirmă Eleonora Şaran. Acest drum s-a deteriorat foarte mult în ultimii ani din cauza transportului de mare tonaj, odată cu construcţia blocurilor locative din această regiune, menţionează primarul.

Eleonora Şaran: „În oraşul Durleşti doar un singur drum este în gestiunea municipiului Chişinău, strada Tudor Vladimirescu, deşi transportul public circulă pe vreo şase drumuri. De reparaţia acestora e responsabilă Primăria Durleşti. Foto: Nadejda Roşcovanu

Acum, când oraşul s-a extins pe această stradă, pietonii circulă pe marginea drumului, bătătorind cărări pe sub copaci. „Bugetul local al Primăriei Durleşti este mic pentru a ne permite să facem o reparaţie capitală a acestui drum, avem puţini agenţi economici. Anul acesta, pe această stradă o să facem plombări acolo unde este posibil. Porţiunile de drum unde nu mai e loc de plombări, vor fi frezate şi aşternut asfalt cu stratul de 5–7 centimetri. Am format o comisie din consilieri locali pe lângă echipa de achiziţii, care se vor implica în reparaţia şi monitorizarea acestei străzi”, a spus Şaran.

Primarul de Durleşti speră că autorităţile la uşa cărora a tot bătut pentru a-i sprijini financiar la reparaţia drumurilor care necesită implicare urgentă vor fi receptive. „Viceministrul Transporturilor, Vitalie Rapcea, mi-a comunicat că în 2017 vom începe construcţia sensului giratoriu de pe strada Poltava, unde, dimineaţa şi seara se formează ambuteiaje. E nevoie stringentă de acest rond. Aşteptăm să începem mai repede lucrul!”, îşi exprimă speranţa Eleonora Şaran.

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)