„Cel mai mare atu al nostru este melodia”

EUROVISION // „Sun Stroke Sun Project” şi Olia Tira privesc cu încredere evoluţia lor la Oslo

„Sun Stroke Sun Project” & Olia Tira – reprezentanţii Republicii Moldova în acest an la Eurovision Song Contest – vor evolua primii pe scena „Telnor Arena” din Oslo, în cadrul primei semifinale a concursului care va avea loc la 25 mai 2010. Votul de încredere – oferit de telespectatori şi juriu la etapa naţională – i-a motivat pentru o prestaţie impecabilă în Norvegia.

Născută în Germania

Până la proiectul „Sun Stroke şi Olia Tira”, numele artiştilor era cunoscut în Moldova în urma unor evoluţii individuale. Olia Tira s-a născut în august 1988 la Potsdam, Germania, tatăl său este militar. Primii ani de viaţă i-a petrecut în Extremul Orient, apoi s-a mutat cu familia în R. Moldova. Şcoala primară a făcut-o în Cahul. Din 2007 este studentă a Academiei de Muzică „G. Muzicescu” din Chişinău, Catedra jazz şi muzică de estradă.

„Cariera mea muzicală a început cu concerte pentru copii, pe care le prezentam în curtea din spatele casei noastre, dar mai exact pe când aveam 14 ani”, îşi aminteşte Olia. În vârstă de 22 de ani, tânăra interpretă a înregistrat o serie de reuşite – a obţinut premii pentru interpretare la festivalurile „Faces of friends’ 04” din Cahul, „Amber Star” din Jurmala (Letonia), „Steaua Elatului” din Chişinău, „Grigore Grigoriu” din Brăila (România).

La 17 ani, Olia Tira a lansat pe piaţă primul album, initulat „Your place or mine”. Primul videoclip l-a realizat în 2008 pentru melodia „Suflet bun”, cu care intenţiona să participe la Eurovision. Nu a învins la concursul naţional, dar a însoţit-o pe reprezentanta R. Moldova Geta Burlacu la Helsinki. Este salutabil faptul că, deşi Olia Tira este de origine etnică rusoaică, vorbeşte româna fluent.

Mix muzical

Formaţia „Sun Stroke Project” s-a format acum doi ani. Iniţial, trupa era constituită din vioristul Anton Rogoza şi saxofonistul Serghei Stepanov. Colaborarea lor a început întâmplător, iar locul care i-a unit este armata!

Anton Rogoza s-a născut în Ucraina. La vârsta de 7 ani, tatăl său i-a dăruit prima vioară şi l-a sfătuit să meargă la o şcoală de muzică. Anton însă nu s-a grăbit să asculte sfatul părintesc şi a mers la şcoala muzicală abia la 14 ani. În pofida scepticismului pedagogilor şi a părinţilor, a absolvit şcoala cu diplomă roşie. Ulterior, Anton a înţeles că muzica electronică este mult mai aproape de sufletul său şi a renunţat la studii. În timpul serviciului militar, a cântat într-o orchestră. Acolo l-a cunoscut pe saxofonistul Serghei Stepanov.

Denumirea „Sun Stroke” le-a venit băieţilor în urma unei insolaţii de pe urma căreia a avut de suferit Anton. După încheierea serviciului militar, băieţii au început să evolueze în cluburile de noapte din Ucraina, mixând melodiile de top ale Europei cu sunete originale, acorduri de vioară şi saxofon. La una din aceste petreceri, i-a cunoscut producătorul Aleksei Mîsliţki, care le-a propus o carieră muzicală în Moldova.

Au hotărât să realizeze un proiect comun, o simbioză între stilul electronic, vioară şi saxofon. S-au gândit şi la un vocalist, care, în faza iniţială, a fost interpretul Saşa Parfeni. În 2008, contractul acestuia a expirat, Saşa a ales cariera solo, iar formaţia a organizat un casting pentru a alege un nou solist. În scurt timp, acesta a fost Serge Ialoviţki. „Băiatul ăsta este o adevărată găselniţă pentru formaţie. Pe lângă faptul că are calităţi vocale deosebite, Serge este un dansator excelent şi posedă o engleză bună”, a specificat Mc Myslik (Aleksei Mîsliţki), producătorul formaţiei.

Moşi crăciunii şi Alba ca Zăpada

Piesa „Run away”, care le-a adus succesul la finala naţională şi care va reprezenta Moldova anul acesta la Oslo, a intrat întâmplător în repertoriul interpreţilor. „Era în ajunul sărbătorilor de iarnă când am hotărât să ne deghizăm în moşi crăciuni şi să mergem prin oficiile cunoscuţilor noştri din mass-media, pentru a-i felicita. Aveam nevoie de o Alba ca Zăpada şi Olei Tira i-a revenit acest rol. În această componenţă, cu o sticlă mare de vodcă, o ladă de şampanie şi artificii, am adus buna dispoziţie prietenilor. Exact peste două zile mai târziu, ne-a venit ideea de a cânta în această formulă. Noi aveam deja melodia, dar era nevoie de o voce feminină. Olia a ascultat piesa şi am convenit să colaborăm. Astfel, în primele zile ale lunii ianuarie, în timp ce toţi sărbătoreau, noi munceam asupra cântecului „Run Away””, îşi amintesc băieţii de la „Sun Stroke Projekt”.

„Am acceptat cu plăcere oferta Este foarte uşor de lucrat cu „Sun Stroke”, băieţii sunt foarte veseli şi emană o energie nemaipomenită”, spune Olia.

În ce priveşte prestaţia scenică de la Oslo, în spatele proiectului se află o echipă de profesionişti. Se lucrează la vocalul interpreţilor şi se caută formula de prezentare cea mai potrivită. „Ne consultăm pe moment cu foarte mulţi specialişti atât din ţară, cât şi din România. Ne gândim foarte serios la show şi la costume. Încă nu am ajuns la formula finală, dar suntem siguri că o vom alege pe cea mai potrivită”, a declarat pentru JURNAL MC Myslik, producătorul formaţiei „Sun Stroke”.

Principalul atu

„Cel mai mare atu al nostru este melodia. Puţini au îndrăznit să îmbine o vioară, un saxofon pentru jazz într-o melodie modernă, foarte energică. Vocea inconfundabilă, aspectul stilat şi nonconformist sunt tocmai ceea ce aşteaptă Europa”, cred reprezentanţii R. Moldova.

Serghei Orlov, producătorul Olei Tira, susţine că pentru plecarea la Oslo va fi nevoie de o sumă considerabilă. Aceasta în condiţiile în care capitala Norvegiei este unul din cele mai scumpe oraşe din Europa; cazarea la cel mai modest hotel costă circa 200 de euro pe noapte. „Suntem foarte bucuroşi că partenerul general al proiectului este compania Orange. Nu ştim dacă Ministerul Culturii ne va acorda un sprijin în acest sens”, a precizat producătorul. „Nu ne este frică de nimic, avem în spate o echipă de profesionişti, iar ca partener – compania Orange. Suntem siguri că vom reuşi”, au declarat băieţii „Sun Stroke” şi Olia Tira.

Videoclipul pentru piesa „Run Away” a fost filmat într-un club de noapte şi a costat doar două mii de euro.

R. Moldova participă la concursul Eurovision din 2005. Ţara noastră a fost reprezentată de „Zdob şi Zdub” (2005 – locul 6), Natalia Gordienco şi Arsenium (2006 – locul 14), Natalia Barbu (2007 – locul 10) şi Geta Burlacu în 2008, care nu a trecut de semifinală. Anul trecut, Moldova a fost reprezentată de Nelly Ciobanu, iar piesa „Hora din Moldova” s-a plasat pe locul 14 în clasamentul final.

Anastasia CIULEACU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)