Cel de-al treilea raport al companiei Kroll: Milioane de dolari au fost transferate pe conturi bancare din Rusia, Moldova, Estonia şi Cipru

kroll_advisory_solutions_logo_84686500-500x261Banca Naţională a Moldovei a primit al treilea raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporţii de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care au ajuns în stare de insolvabilitate la sfârşitul lui 2014. Potrivit BNM, „investigaţia companiei Kroll a identificat săvârşirea unor infracţiuni de delapidare în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari, iar urmărirea acestora până la destinaţia finală este în curs de desfăşurare”. Precizăm că aceeaşi cifră este menţionată şi în raportul prezentat de BNM în septembrie.

„Compania Kroll a continuat depistarea veniturilor rezultate din creditele frauduloase acordate companiilor Grupului Shor care, în perioada ianuarie 2012–noiembrie 2014, au acţionat în mod concertat până la insolvabilitatea celor trei bănci. Procesul de depistare a dezvăluit niveluri suplimentare de complexitate în schema folosită în scopul spălării veniturilor frauduloase. Aceasta implică sute de conturi bancare în numeroase jurisdicţii (inclusiv Letonia şi Estonia) şi mii de tranzacţii menite să împiedice depistarea până la urmă a fondurilor deturnate”

„Milioane de dolari din veniturile frauduloase au fost transferate părţilor din întreaga lume, majoritatea fiind transferate pe conturile bancare din Rusia (200 de milioane de dolari), Moldova (95 de milioane de dolari), Estonia (58 de milioane de dolari) şi Cipru (41 de milioane de dolari). Este posibil ca aceste transferuri, cel puţin în parte, să scoată la lumină mecanisme de spălare a banilor care necesită analize suplimentare”, anunţă BNM.

De asemenea, investigaţia a stabilit că o parte din fondurile fraudate au ajuns pe conturi ce par să aibă legătură cu persoane fizice din Republica Moldova. „Analizele continuă pentru a clarifica destinaţia finală a veniturilor frauduloase şi pentru a întocmi lista completă a beneficiarilor. Acestea trebuie să rămână confidenţiale pentru a evita impactul negativ asupra strategiilor de recuperare a fondurilor”, precizează BNM.

Următoarea etapă a investigaţiei va include iniţierea acţiunilor legale pentru a obţine informaţii din mai multe jurisdicţii în sprijinul depistării fondurilor cu scopul de a întreprinde în prima jumătate a lui 2017 acţiunile de recuperare împotriva persoanelor fizice identificate şi a organizaţiilor care au beneficiat de pe urma fraudei sau au facilitat aceasta.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)