Cei trei vor fi unul

EXEMPLU// Gestul PLDM ar putea fi urmat şi de PD

Retragerea candidaturii lui Victor Bodiu, candidat PLDM, din competiţia pentru funcţia de primar de Chişinău în favoarea candidatului PL, Dorin Chirtoacă, a fost şi este privită pozitiv de analişti politici, care sunt de părerea că astfel se consolidează poziţia AIE la alegerile municipale din 5 iunie curent. Chiar dacă preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că Valentina Buliga nu va fi retrasă din cursa electorală, surse demne de încredere din PD au declarat sub umbrela anonimatului că se ia în calcul retragerea candidatului PD la funcţia de primar, dar lucrul acesta se va întâmpla spre finalul campaniei electorale. Deşi consolidarea dreptei nu le-a picat bine comuniştilor, Igor Dodon a declarat încrezut: „De ziua lui, Filat mi-a făcut un cadou”.

De ziua sa de naştere, 6 mai, premierul Vlad Filat a anunţat că PLDM retrage candidatura lui Victor Bodiu din competiţia de primar de Chişinău în favoarea lui Dorin Chirtoacă.

„Interesele oamenilor, mai presus de cele de partid”

„Lucrurile nu arată deloc bine în ceea ce priveşte viitorul AIE. Nu putem opri revenirea PCRM la primărie, de aceea am luat o decizie strategică de a face tot posibilul ca anume candidatul AIE cu cele mai mari şanse să câştige din primul tur. Or, în turul doi, riscurile sunt mai mari. Am hotărât să retragem candidatul nostru în favoarea lui Dorin Chirtoacă. Sperăm că gestul nostru va fi înţeles corect”, a declarat Filat, precizând că, prin această decizie, PLDM a demonstrat că pune interesele oamenilor mai presus de cele de partid.

Maturitate politică

Victor Bodiu, care l-a „înţepat” de câte ori a avut ocazia pe actualul edil al capitalei, a menţionat că decizia luată de PLDM îl va face pe Chirtoacă primar din primul tur. „Suntem siguri că domnul Chirtoacă poate câştiga alegerile din primul tur de scrutin. Vom face tot posibilul pentru asta. Totodată, obţinând un număr mare de locuri în Consiliul Municipal, vom reuşi împreună să implementăm proiectele pe care ni le-am propus”, a declarat ex-candidatul PLDM la funcţia de primar.

Referindu-se la gestul PLDM, candidatul PL, Dorin Chirtoacă, consideră că retragerea lui Victor Bodiu din cursa electorală va contribui la consolidarea forţelor democratice. „Acum câteva luni, am lansat către colegii noştri apelul de a merge împreună în aceste alegeri. Iată că se constată că alegerile încep a fi pregătite consolidat, iar apelul a fost auzit. Nu acum este timpul să avem confruntări între noi. În acelaşi timp, să nu desconsiderăm adversarul sau să credem că deja am câştigat”, a spus Chirtoacă.

„Filat nici nu a dorit primăria capitalei”

Referindu-se la gestul PLDM, PD salută preocuparea liberal-democraţilor pentru consolidarea şi întărirea AIE la nivel central, dar şi local, dar nu o va retrage pe Valentina Buliga din cursă. „Candidatul PD este diferit de cel al altor partide, de aceea nu avem de ce să-l retragem”, a spus preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Democratul consideră că PLDM a recurs la acest gest pentru a neutraliza efectul învinuirilor lansate în ultimele zile de Mihai Godea. Totodată, el consideră că partidul lui Filat nici nu a dorit să obţină primăria.

Chiar dacă democraţii spun oficial că nu o vor retrage pe Valentina Buliga din cursa electorală, surse demne de încredere din cadrul PD spun altceva. Mai exact, PD vrea să obţină cât mai multe locuri în Consiliul Municipal şi din acest motiv e prematur să o retragă pe Buliga. Totuşi, pentru a demonstra că pun şi ei umărul la consolidarea AIE, cei din PD o vor retrage pe Valentina Buliga pe ultima sută de metri a campaniei electorale.

Totodată, PD îşi va respecta în acest fel cuvântul dat anterior, când a venit cu propunerea de a înainta un candidat unic al AIE pentru funcţia de primar al capitalei.

Chirtoacă – cel mai bine cotat candidat

Analistul politic Petru Bogatu salută şi apreciază gestul făcut de PLDM, iar acum crede că ar fi logic ca şi PD să-şi retragă candidatul. „Ar trebui ca toate partidele din AIE să-şi mobilizeze forţele la alegerile locale din vara aceasta. Ar fi logic dacă PD ar urma gestul făcut de PLDM, pentru că în cazul dat liberal-democraţii au pus interesele generale mai presus decât cele înguste de partid”.

Referitor la candidatura lui Dorin Chirtoacă în calitate de candidat unic al AIE la alegerile municipale, analistul a accentuat că „Dorin Chirtoacă este cel mai bine cotat candidat la funcţia de primar de Chişinău, având cele mai multe şanse de învingere, având în vedere că PCRM are un candidat mai bun decât în electoratele din 2003, 2007, fapt la care ar trebui să se gândească partidele din AIE”.

Leancă: „Decizia PLDM de vineri a fost salutată de Europa”

„Europa a salutat decizia PLDM de a-l retrage pe Victor Bodiu din cursa pentru funcţia de primar de Chișinău. În ultimele zile, am primit telefoane de la mai mulţi prieteni şi parteneri europeni care ne-au spus că decizia noastră are substrat democratic”, a anunţat prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, tot el ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Leancă a mai menționat că a fost dificil de luat o asemenea decizie, dar era imperios necesară. „Sacrificiile tactice imediate vor aduce beneficii pe viitor”, a precizat el.

„De ziua lui, Filat mi-a făcut un cadou”

Deşi par nederanjaţi de pasul făcut de PLDM, comuniştilor oricum nu le-a picat bine retragerea lui Victor Bodiu din cursa electorală. „Domnul Filat, de ziua sa de naştere, mi-a făcut un cadou. Premierul a creat toate premisele ca eu să câştig cursa pentru primărie din primul tur. Cetăţenii nemulţumiţi de mizeria din capitală şi de actualul primar Chirtoacă nu-şi vor mai dispersa voturile”, a spus Igor Dodon, candidatul PCRM la fotoliul de primar.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.