Cei nouă sunt trei

ACORD // De facto, R. Moldova nu va fi condusă de preşedinte, premier sau spicher, ci de nouă persoane care formează Consiliul AIE

La mai bine de jumătate de lună de la semnarea Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană – 2 (AIE-2), Partidul Democrat a făcut public textul documentului. Ce-i drept, politicienii au trişat, plasând pe site doar o parte din acesta. Cea mai interesantă parte, anexele cu privire la modul în care au fost repartizate funcţiile şi domeniile de  responsabilitate ale partidelor care formează alianţa, rămâne încă secretă.

Bucătăria internă a AIE

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, crede că aceste informaţii nici nu ar trebui dezvăluite opiniei publice pentru că ţin de bucătăria internă a AIE.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, susţine că informaţia din anexe nu este secretă şi în mare parte a fost deja dezvăluită publicului larg atunci când a fost format Guvernului.  Şi doar preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat, consideră că anexele acordului nu au de ce să fie ţinute departe de ochii lumii. „Oamenii trebuie să ştie cui din alianţă şi ce domenii i-au revenit. Nu vreau întrebări de tipul cine a delegat o persoană sau alta la guvernare”, a declarat Filat.

Cine sunt cei care ne vor conduce?

Chiar dacă societatea şi-ar dori mai degrabă să afle omul cărui partid va ajunge şef la o agenţie sau alta, găsim lucruri curioase şi în textul Acordului publicat deja. De exemplu, din textul acestui document aflăm că, de facto, R. Moldova nu va fi condusă de preşedinte, premier sau spicher, ci de nouă persoane care formează Consiliul AIE (CAIE). Aceste persoane sunt Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Alexandru Tănase, Valeriu Lazăr, Anatol  Şalaru, Mihai Godea, Dumitru Diacov şi Ion Hadârcă. Câte trei din partea fiecărui partid.

Libertate contrânsă pentru preşedinte

Acordul prevede că preşedintele republicii nu va avea dreptul să semneze decrete fără a avea acordul prealabil al Consiliului. Potrivit lui Diacov, este vorba despre „decretele gălăgioase”.

De asemenea, în cadrul CAIE, se vor discuta iniţiative de dizolvare a Parlamentului, de nepromulgare a legilor, de suspendare a hotărârilor Guvernului, votul de neîncredere  Guvernului şi demiterea miniştrilor şi viceminiştrilor, hotărârile de angajare a răspunderii Executivului, convocarea sesiunilor extraordinare ale Parlamentului, componenţa delegaţiilor permanente ale Parlamentului.

Fără acordul prealabil al CAIE, fracţiunile parlamentare constituante ale AIE nu vor susţine proiectele de legi şi hotărârile înaintate de opoziţie. Deciziile în cadrul CAIE se iau prin consens.

Principii, valori şi priorităţi

Acordul de constituire a alianţei stabileşte valorile acesteia: integrarea europeană, consolidarea societăţii, respectul pentru partenerii de coaliţie, încrederea reciprocă şi colegialitatea, solidaritatea acţiunilor. Aflăm din document că principiile AIE-2 sunt: continuitatea acţiunilor, responsabilitatea colectivă şi individuală, consensualitatea în luarea deciziilor, asigurarea unei comunicări eficiente, corelarea acţiunilor şi mesajelor în politica internă şi externă şi asigurarea echilibrului în realizarea actului de guvernare.

Cât priveşte priorităţile de guvernare stabilite în acord, acestea sunt: integrarea europeană, reintegrarea ţării, politica externă eficientă şi echilibrată, supremaţia legii, creşterea economică sustenabilă, combaterea sărăciei, servicii publice de calitate şi descentralizarea puterii.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.