Cei mai tari la încălcări electorale

S-au înjurat, s-au ameninţat, s-au bătut, numai la ce nu au mers reprezentanţii concurenţilor electorali pe parcursul campaniei electorale. În perioada 4 octombrie–25 decembrie, pe teritoriul RM au fost înregistrate, conform informaţiei prezentate de MAI,  85 de încălcări şi 20 de incidente. Vinovaţi de comiterea încălcărilor se fac 77 de persoane, dintre care nouă sunt minori. Au fost întocmite 60 de procese-verbale, valoarea totală a amenzilor constituind 23.600 de lei.

Cele mai multe procese-verbale, 40 la număr, au fost întocmite în cazurile a 47 de persoane – din care cinci sunt minori – pentru amplasarea afişelor electorale în alte locuri decât cele stabilite.

Cele mai multe afişe electorale, amplasate neautorizat, aparţineau PCRM, lucru pentru care persoanele găsite vinovate au achitat amenda de 2.400 de lei. Pe locul doi se plasează PDM, cu nouă cazuri de încălcări şi amenda de 2.200 de lei.

Deşi PpNŢ a acumulat doar 0,3 procente din voturile alegătorilor, adepţii acestei formaţiuni au plătit cea mai mare amendă pentru încălcările din campania electorală – 4.800 de lei. Aceştia au fost amendaţi pentru că au distribuit materiale de agitaţie electorală care nu conţineau informaţia cu privire la data tipăririi, tirajul şi denumirea tipografiei care le-a tipărit.

Încălcări din ziua alegerilor

Cele mai multe incidente cu caracter electoral au fost înregistrate ca rezultate ale spiritelor agitate şi vocabularului bogat în cuvinte necenzurate ale reprezentanţilor concurenţilor electorali. Alte incidente sunt legate de prezenţa minorilor la întrunirile electorale ale PCRM în satul Ciuciuleni, r. Hânceşti. PCRM a încălcat regimul de vizită în trei cămine studenţeşti.

Încălcările nu s-au oprit nici în ziua alegerilor. Astfel, pe 28 noiembrie, la cele 23 de cazuri de distrugere şi deteriorare a afişelor electorale înregistrate de MAI până la 25 noiembrie, s-au mai adăugat trei panouri electorale ale PLDM amplasate în sectorul Ciocana al capitaliei pe care era scris cu litere majuscule „JOS!”

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.