Cei mai harnici poştaşi

„Cum îi bună ziua aşa-i şi mulţumita. Când am de discutat cu un consătean merg la poarta lui”

Ion Trifan, Svetlana Gogu şi Larisa Mantea sunt trei din cei 21 de poştaşi din republică premiaţi de JURNAL în urma concursului lansat pentru ei în cadrul campaniei de abonare pentru a doua jumătate a anului 2012. Premiul mare în valoare de 1000 de lei a fost ridicat de către Ion Trifan din s. Sipoteni, r.Călăraşi, care a perfectat 134 de abonamente.

Victoria POPA

Poştăriţa Larisa Mantea deserveşte 550 de locuitori ai satelor Tătărăşeni şi Hănăseni din raionul Cantemir. Femeia mărturiseşte că, de mică, visa să fie factor poştal şi, la maturitate, dorinţa sa s-a îndeplinit. Este la pensie, dar munca n-o lasă, pentru că „fără ea nu ştiu dacă aş putea trăi”, ne convinge ea.

Sexagenara îşi iubeşte profesia pe care o practică de circa 33 de ani. A reuşit să convingă 115 consăteni să se aboneze la JURNAL. „Eu râd, glumesc, înţeleg omul şi ştiu cum să mă comport cu el. Îmi respect şi iubesc sătenii. Comportamentul omului mult înseamnă. Cum îi bună ziua aşa-i şi mulţumita. De fiecare dată când am de discutat cu un consătean, merg la poarta lui”, se mândreşte poştăriţa zicând că astfel se plasează pe primul loc la abonare între poştaşii din raion.

Poştaşul de patru decenii

Ion Trifan în vârstă de 72 de ani a ajuns să lucreze la Oficiul poştal din localitatea Sipoteni, raionul Călăraşi, după o cumpănă avută în anul 1972. Până atunci, lucrase în calitate de tractorist. Bărbatul spune că-i place munca de poştaş. De-a lungul anilor, a circulat şi pe jos, şi cu căruţa, scuterul, motocicleta. „Le duc oamenilor veşti şi ziare, pensiile pe care le aşteaptă cu nerăbdare. Mai discut cu ei şi, aşa, trece şi viaţa”, povesteşte bărbatul care nici n-are de gând să iasă la pensie. Şi acum bate zilnic drumul până în mahalaua Tochile, situată la 8 km de Sipoteni. Parte a satului care i-a fost repartizată atunci când a început a lucra. Are puteri şi acum să meargă pe jos şi să lucreze. „Munca mă menţine în formă. M-am dat uşor cu munca şi a început să-mi placă, pentru că comunic cu copii, oameni de diferite vârste. Ascult şi eu şi mai dau câte un sfat”, se confesează bărbatul.

Afirmă cu mândrie „că nimic nu e uşor în viaţă, dar, dacă ai răbdare şi înţelepciune, le reuşeşti pe toate şi ajungi departe”. Nu se plânge de nimic, pentru că nu are copii de crescut. Se roagă numai pentru sănătate, căci în rest are de toate. Se informează din presă. Îi place JURNALUL pe care îl propune pentru abonare şi locuitorilor din satul natal. Datorită perfectării unui număr mare de abonamente, a luat marele premiu din partea JURNALULUI. Consideră că un premiu este o stimulare pentru a face mai multe abonamente şi a munci mai mult, astfel şi lumea este mai informată.

Şi Svetlana Gogu din satul Cioburciu, raionul Ştefan-Vodă, este una din câştigătoarele concursului pentru poştaşi lansat de JURNAL. Femeia a reuşit să perfecteze, într-un sat de circa o mie de locuitori, 99 de abonamente pentru ediţiile de marţi şi de vineri ale JURNALULUI de Chişinău.

Salariu pentru zahăr, sare şi servicii comunale

„Nu-i uşor să lucrezi poştaş. Oamenii trebuie convinşi să se aboneze pentru că, din lipsa banilor, nu o fac. Sătenilor le place să citească şi, prin intermediul ziarului, le mulţumesc celor care s-au abonat la JURNAL”, spune Svetlana Gogu. Poştăriţa adaugă că-i place profesia ei, deseori fiind cea care ascultă bucuriile şi necazurile oamenilor.

Femeia este mamă a patru copii: trei fete şi un băiat, în vârstă de 26, 25, 21 şi 18 ani. Din spusele ei aflăm că soţul o ajută în timpul iernii să-şi facă la timp misiunea de poştaş. „Din cauza frigului oamenii ţin câinii slobozi şi-mi este frică să intru prin curţile lor, de aceea soţul mă ajută şi mergem împreună prin sat”, ne comunică ea. Ca orice poştaş, îşi doreşte un salariu mai mare, pentru că al ei este de doar 600 de lei. „Cum îl primesc achit serviciile comunale, cumpăr sare, orez şi zahăr şi rămân cu nimic. Cam aşa trăieşte un poştaş”, ne explică femeia.

 

Câştigătorii concursului

Factorii poştali care au fost premiaţi de JURNAL sunt: Maria Sajin şi  Ana Petrenco, s. Slobozia Mare, r. Cahul; Galina Dima, s. Lărguţa, r. Cantemir; Nina Bulgari, s. Popeştii de Sus, r. Drochia; Galina Tataru, s. Năvârneţ, r. Făleşti; Nina Corlăteanu, s. Glingeni, r. Făleşti; Tatiana Crasnoper, s. Taxobeni, r. Făleşti; Valentina Gnatiuc, s. Fundurii Vechi, r. Glodeni; Larisa Mustaţă, s. Mihăileni, r. Râşcani; S. Fronea, Jora de Sus, r. Orhei; Maria Pirogan, s. Rădoaia, r. Sângerei; Leomida Cebotari,  s. Băneşti, r. Teleneşti; Nina Gorbuleac, s. Chetrosu, r. Drochia; Silvia Lupaşcu, s. Şuri, r. Drochia; Rodica Şaptefraţi, s. Bogzeşti, r. Teleneşti; Igor Macovei şi Vera Gruşac, s. Sărăteni, r. Teleneşti; Maria Popescu din s. Ţânţăreni, r. Teleneşti.

The following two tabs change content below.