Cei mai fericiţi politicieni

Fără a fi urmat îndemnul lui Tarlev, deputaţii au făcut mai mulţi copii

 

munteanu

Deputatul PL, Valeriu Munteanu, a devenit tată pentru a patra oară

Mai mulţi politicieni din Republica Moldova au familii cu mulţi copii. Cândva, premierul Vasile Tarlev propusese la modul serios să fie îmbunătăţită situaţia demografică a RM şi anume: ca în fiecare familie să existe măcar trei copii – „unul pentru tata, unul pentru mama, şi unul pentru ţară”. Actualii deputaţi spun că nu-şi mai amintesc ce spunea Tarlev pe timpuri, cert e că se simt mai împliniţi şi mai fericiţi de când numărul copiilor din familiile lor a crescut.

Recent, deputatul PL, Valeriu Munteanu, a devenit tată pentru a patra oară, în familia sa mai născându-se o fetiţă. Deputatul a declarat pentru JURNAL că atât pentru el, cât şi pentru cei doi fraţi ai săi, familia cu mulţi copii înseamnă fericire, „Cuvântul fericire poate fi raportat pentru mine la noţiunea de familie cu mulţi copii, desigur nu singularizat, dar într-o societate unde toată lumea trăieşte normal.”

Pe urmele fratelui mai mare

Liberalul a înţeles aceasta încă din familia în care a crescut alături de cei doi fraţi ai săi. Fratele mai mare al lui Valeriu Munteanu are trei băieţi şi aşteaptă al patrulea copil, iar mezinul (30 de ani) încă nu este căsătorit. Întrebat de JURNAL dacă îşi mai aminteşte de îndemnul ex-premierului Tarlev, şi dacă mai e actual azi, acesta a spus zâmbind că îşi mai aminteşte. „Eu şi soţia mea am considerat că bogăţia şi fericirea noastră sunt copiii, desigur şi pentru societatea în care trăim”.

„În R. Moldova şi prenumele copiilor sunt geopolitice”

Simpatice şi elegante în pozele existente pe site-urile de socializare, fetele din familia Munteanu (ambii soţi sunt născuţi în anul 1980), alături de capul familiei, întregesc imaginea unei familii cu adevărat sănătoase şi fericite, Victoria Munteanu fiind cea care asortează hainele de sărbătoare ale fetiţelor după ale sale: Camelia – 7 ani, Ilinca – 5 ani, Smaranda – 2 ani şi mezina Crăiţa, născută recent. Uniţi prin dragoste, Valeriu şi Victoria Munteanu au ales împreună prenumele fiicelor.

„Prenumele de botez al copiilor contează mult căci dacă eşti Ivan, Catiuşa, Vaniuşa sau altfel, desigur că înseamnă ceva în RM. La noi nu doar partidele sunt geopolitice, dar şi prenumele copiilor. Din păcate, trăim într-un spaţiu încă tare complicat, unde totul este foarte simbolistic. Noi suntem români şi nu încercăm să demonstrăm nimănui asta, inclusiv prin prenumele copiilor”.

O să vă opriţi aici?

„Interesantă întrebare. Nu programăm nimic din timp. Cum va vrea Dumnezeu aşa va fi”, spune râzând Valeriu Munteanu. Tânărul deputat ar putea fi considerat drept exemplu pentru generaţia sa şi pentru următoarele, care formează şi vor forma cupluri. „Soţia mea şi cu mine nu creştem copiii cu bunicile. Suntem doar noi doi şi nu avem moşteniri, afaceri. Avem munca noastră de dimineaţă până seara. Aceasta este garanţia că copiii vor lua exemplu părinţilor”, spun el.
Valeriu Munteanu spune că, din păcate, este foarte multă lume egoistă, inclusiv la noi, în RM, care se gândeşte la confortul personal şi nu vor să-şi vitregească tinereţea şi viaţa crescând trei, patru, cinci copii, dar cresc câte unul.

Timpul educaţiei, compensat cu bani şi bunuri

„Oamenii trebuie să înţeleagă că nu poţi compensa lipsa de timp şi de dragoste de care au nevoie copiii cu bani, bunuri materiale. Această trăsătură este caracteristică generaţiei care creşte, din păcate, la noi, ai cărei părinţi muncesc peste hotare. Părinţii încearcă să compenseze lipsa lor cu apartament, maşină, bunuri. Şi asta duce la nişte procese sociale şi la apariţia unei categorii de oameni căreia îi va fi complicat să se adapteze când nimeni nu va mai pompa aceste bunuri”.

„Acolo unde cresc doi, cresc trei, iar acolo unde cresc trei, cresc şi patru”

„Există nişte riscuri, sacrificii, dar acestea sunt făcute pentru familie şi pentru societate. Fiecare trebuie să înţeleagă acest lucru. Există oameni care au cu ce creşte mai mulţi copii. Acolo unde cresc doi, cresc trei, iar acolo unde cresc trei, cresc şi patru. Pentru creşterea şi educarea copiilor trebuie dragoste, deoarece, cu regret, din bogăţie şi îmbuibare ies lucruri urâte.”

Primul copil al cuplului Munteanu merge la un liceu obişnuit, iar ceilalţi doi la grădiniţa din satul Floreni, raionul Anenii Noi, unde locuiesc şi de unde este originar deputatul PL. Deputatul a dus copilul la o şcoală obişnuită, chiar dacă toţi îl convingeau că trebuie să meargă la un liceu privat. „Eu nu vreau ca fetiţa mea să intre din start într-un mediu unde să creadă că este aleasă. Trebuie să meargă într-o şcoală obişnuită, unde există copii diferiţi şi trebuie să înţeleagă toate problemele care sunt în viaţă, pentru că viaţa este mult mai dură decât considerăm uneori noi. Merge la şcoală fără telefon”.

lucinschi

Şi deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, are patru copii. Copiii săi deja erau născuţi până la venirea lui Vasile Tarlev la funcţia de premier

Plăcerea şi bucuria de a avea copii

Şi deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, are patru copii. Copiii săi deja erau născuţi până la venirea lui Vasile Tarlev la funcţia de premier: Petru are acum 19 ani, Alexandra – 17 ani, Egor – 12 ani şi Pavel – 10 ani. Pentru Chiril Lucinschi, copiii sunt „o plăcere, o comunitate mică formată de mine. Te uiţi la copiii tăi şi vezi multe din trăsăturile tale, astfel te uiţi la cele ce te înconjoară cu alţi ochi. Mă bucur că am patru copii şi mă bucură succesele lor. Am o viaţă plină de tot felul de emoţii alături de ei. Mă bucur că sunt patru pentru că, atunci când se adună toţi, am o altă viaţă. Mă încarc de o energie enormă. Am o plăcere când sunt alături de ei. Din păcate, primii doi deja sunt mari şi învaţă peste hotare, dar când vin în vacanţă avem nişte timpuri foarte frumoase”.

Chiril Lucinschi spune că venirea pe lume a copiilor în familia sa nu s-a făcut programat, dar după voinţa Lui Dumnezeu. Întrebat dacă mai vrea să aibă copii, liberal-democratul a spus (zâmbind) că totul va fi „după voinţa Lui Dumnezeu”.

Igor Dodon a „mers pe urmele buneilor săi”

Nici socialistul Igor Dodon, care are doi băieţi şi este în aşteptarea celui de-al treilea copil, nu a luat în serios chemarea lui Tarlev. „Pentru mine această persoană nu este un exemplu”. Exemplu de familie cu mulţi copii pentru Igor Dodon sunt familiile părinţilor lui care vin din familii numeroase cu şase, şapte copii. „Nu cred că într-o familie normală copiii trebuie să fie o normă sau un principiu.” Îşi iubeşte mult copiii şi-şi mai doreşte copii.

Deputatul cu doi băieţi şi două fete

dodon_familia

Exemplu de familie cu mulţi copii pentru Igor Dodon sunt familiile părinţilor lui care vin din familii numeroase cu şase, şapte copii

„Copiii mei sunt marea mea avuţie şi sunt cei care mă ţin pe linia de plutire. În vâltoarea activităţilor politice, a grijilor cotidiene şi a celor provocate de copii, acestea sunt echilibrate de multe bucurii pe care mi le aduc fiii şi fiicele mele”, ne-a mărturisit deputatul PLDM, Valeriu Streleţ. Politicianul are patru copii, doi băieţi şi două fete: Alexandru – 19 ani, Victor – 16 ani, Anastasia – 5 ani şi Dominica – 18 luni. Nici Valeriu Streleţ nu s-a condus de propunerea lui Vasile Tarlev pentru că nu lua în serios asemenea îndemnuri mai ales în perioada guvernării comuniste.

Un exemplu bun de familie i-a servit familia din care vine, unde la fel au crescut doi băieţi şi două fete, din păcate, fratele său nu mai este. Copiii în familia Streleţ sunt veniţi pe lume de la Dumnezeu. Ei sunt cei care îl ajută să treacă „prin perioadele destul de dificile din politica noastră moldovenească. Dacă n-ar fi fost Anastasia şi Dominica, în aceşti cinci ani chiar nu ştiu cum rezistam…”, a mai spus Valeriu Streleţ. Amintim că și deputatul PLDM, Iurie Ţap, are patru copii.