Cei mai buni studenți din diasporă se adună diseară la Chișinău/ INTERVIU

Cei mai buni studenți din Republica Moldova care își fac studiile peste hotare vor fi premiați diseară la Chișinău. Am discutat despre eveniment cu Doina Guzun, președintele Asociației “Jeunes Moldaves”, la inițiativa căreia a fost organizată Gala.

Astăzi va avea loc la Chișinău un eveniment unic. Tu ai fost unul dintre motorașele care au dat viață ideii. Cum a fost calea de la idee la implementare? Cu ce obstacole v-ați ciocnit?

Este o experiență interesantă care presupune multă muncă, răbdare și entuziasm din partea celor 11 membri ai Echipei de Pilotare din 7 țări, împreună cu echipa Biroului pentru Relații cu Diaspora. Implementarea în sine a reprezentat o încercare pentru toți, deoarece comunicarea dintre noi a fost una online, cu sute de mesaje pe zi, întâlniri online pe Skype sau Oovoo, însăși campania de promovare și de apel la concurs a fost una specifică: s-a utilizat forța Facebook-ului în special. Au existat nopți albe și chiar stres, eșecuri sau chiar unele divergențe între membri, dar toate sunt depășite. Membrii echipei de pilotare sunt voluntari care au muncit în timpul orelor de cursuri la universitate, la birou, sau în timpul liber. Proiectul în sine a fost acceptat încă de la început, iar target-ul nostru a fost foarte receptiv. Suntem susținuți de personalităti marcante ale țării și asta ambiționează și mai mult pentru reușită.

Câți tineri au aplicat? A fost greu pentru juriu să decidă câștigătorii?

Dosare au venit cu “nemiluita” în ultimele două zile de aplicare. În final, au fost înregistrate 205 de aplicații complete, și excelente! Membrii Echipei de Pilotare nu au interacționat cu membrii juriului în timpul aprecierii dosarelor, pentru a asigura echitate și corectitudine. Cel mai potrivit ar fi să discutați în acest aspect cu cei direct implicați în jurizare. Personal, pot afirma că, daca aș fi fost un membru al juriului, mi-ar fi fost extrem de greu să balansez între dosare: sunt tineri speciali în felul lor, cu reușite diverse și în diferite domenii.

Câți dintre aplicanți au confirmat că vor fi prezenți diseară?

În general am mizat pe prezența obligatorie a celor nominalizați, care au confirmat în număr aproximativ complet. Cei care nu pot ajunge la eveniment, sunt reprezentați de către un delegat ales de către ei. Desigur, mulți dintre cei care au aplicat au reușit să se înscrie deja la eveniment, ceea ce demonstrează că sunt interesați nu doar de acel premiu oferit, ci anume de rețeaua profesională pe care ne dorim să o realizăm între ei prin intermediul Galei.

Mulțumim și mult succes diseară!

Sursa: diaspora.moldova.org