Cei doi poliţişti implicaţi în cazul „KIA”, restabiliţi în funcţie

Dacă vi se întâmplă un accident rutier şi vreţi ca inspectorii de poliţie să vină peste mai bine de jumătate de oră la faţa locului şi să râdă de dumneavoastră şi de necazul pe care îl aveţi, apelaţi cu încredere la Secţia Poliţiei Rutiere din Chişinău! Acolo îi găsiţi pe cei doi poliţişti care l-au umilit în primăvara anului curent pe un coleg de la un comisariat de poliţie din sectorul Botanica al capitalei chiar în faţa camerelor de filmat. Aceştia au fost restabiliţi în funcţie de Curtea de Apel după ce fuseseră demişi de fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), imediat după incidentul produs în faţa unui salon auto din Chişinău.

Cazul inspectorului Alexandru Ţentiu care a venit în faţa unui salon auto după ce un cetăţean a reclamat că i-a fost blocată maşina intenţionat a ajuns, în luna aprilie curent, până la premierul Vlad Filat. Acesta l-a chemat personal şi i-a exprimat aprecieri pentru felul în care a acţionat. Mai mult, ministrul de Interne de atunci, Alexei Roibu, l-a avansat în grad pe Ţentiu.

Poate nu s-ar fi întâmplat toate acestea dacă presa n-ar fi prezentat în detalii bătaia de joc a doi inspectori de la poliţia rutieră care au venit la faţa locului, chemaţi de Ţentiu. Acesta, în timp ce îşi exercita atribuţiile de serviciu, fusese lovit cu maşina de un şofer buclucaş, care blocase automobilul unui tânăr, pretinzând că teritoriul din faţa salonului auto ar aparţine exclusiv acestuia. Agenţii de circulaţie, în loc să-şi facă meseria, chiar dacă au ajuns cu mare întârziere la faţa locului, l-au ironizat pe colegul lor.

„El cu maşina a venit peste mine şi eu am strigat să oprească”, le explica Alexandru Ţentiu celor de la poliţia rutieră. „Şi v-aţi scuturat?”, întreabă unul din ei. „Da, m-am scuturat deja”, zice Ţentiu. „Poate dvs. v-aţi scuturat probele…”, continuă agentul de circulaţie. „Nu, dar este fixat la noi pe video”, zice inspectorul de sector. „Pe video e una, da’ pe viu când te uiţi e altfel”, îi râde un agent de circulaţie.

Patrulează în continuare

„Pe video”, MAI a pornit imediat o anchetă de serviciu în privinţa celor doi agenţi de circulaţie, Valeriu Muntean şi Dorian Sârbu. Solicitat de JURNAL, Dorin Cătănoi, inspector principal în Direcţia Investigaţii şi Securitate Internă a MAI, a declarat că, potrivit anchetei, cei doi au discreditat imaginea instituţiei prin faptul că nu au curmat şi nu au colectat faptele în cazul contravenţiei pentru care fuseseră solicitaţi, nu au acordat ajutorul solicitat de inspectorul de sector şi chiar l-au insultat. În baza celor stabilite de anchetă, cei doi au fost demişi pe 25 aprilie 2012.

„Pe viu”, Curtea de Apel (CA) i-a restabilit în funcţie, iar ministrul care i-a demis anterior prin ordin a fost nevoit deja să semneze alte două ordine, unul pe 26 iunie şi altul pe 2 iulie curent, prin care Muntean şi Sârbu şi-au reluat serviciul. Iurie Untilov, şeful Poliţiei Rutiere Chişinău, a confirmat pentru JURNAL că inspectorii sunt la serviciu şi că printre obligaţiile acestora se numără şi patrularea rutieră. Dorin Cătănoi susţine că MAI a atacat decizia CA la Curtea Supremă de Justiţie.

Sancţiune „prea aspră”

Între timp, inspectorul Alexandru Ţentiu s-a angajat la Comisariatul General de Poliţie. „Acel eveniment nu are legătură cu trecerea mea la Comisariat. Rezultatul acelui incident a fost avansarea mea în grad şi atât”, ne-a spus inspectorul. Acesta nu s-a mai întâlnit cu „colegii” respectivi şi chiar crede că au fost sancţionaţi prea aspru. „Poate trebuia o altfel de pedeapsă, deoarece concedierea a fost o măsură prea aspră care a fost uşor de contestat şi de câştigat cazul”, spune Ţentiu.

Valeriu Poiată, primarul de Sângera, coproprietarul salonului auto şi cel care a blocat primul maşina tânărului care a apelat la inspectorul de sector, s-a ales cu amendă. La fel a fost sancţionat şi şoferul care a procedat în aceeaşi manieră, după ce Poiată îşi retrăsese maşina.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)