CeDeCe „Déjà lu…” ?

În 2013, Centrul de Dramaturgie Contemporană (CDC) pășește cu dreptul, căci vine și stângul din… 2012. În baza chestionarului online propus de CDC în perioada 1–13 ianuarie 2013, unii vizitatori ai paginii au avut posibilitatea să aleagă spectacolele-lectură pe care au dorit să le privească, alții – să le revadă, iar cei mai mulți – să-i (re)asculte pe actorii noștri citind dramaturgie națională contemporană.

3 spectacole-lectură în finala CDC

În urma voturilor, din cele 20 de spectacole-lectură realizate la CDC, pe primele locuri s-au plasat:

1. Obsesii (autor, regizor: I. Coșeru) și Iepurii nu mor (autor: Ș. Baștovoi, regizor: Ina Surdu)

2. A doua zi (autor: D. Crudu, regizor: Sava Cebotari) și Chișinău, dragostea mea (m.m. autori, regizor: Angelina Roșca)

3. Merișor (autor: C. Cheianu, regizor: Stela Lupan) și Războiul vitaminelor divine (autori: V. Jacotă, D. Nimijan, regie: V. Jacotă).

Deci, pornind de la provocarea: „Cine n-a avut în viață un déjà vu!?”, Centrul de Dramaturgie Contemporană (CDC) a propus un… déjà lu!?

Astfel, pe 22 ianuarie (déjà lu… pe 13.11.2012), Ion Coşeru și-a regizat textul Obsesii. Actorii Ana Tkacenko, Ina Surdu, Stela Lupan, Vioara Câșlaru, Artiom Oleacu și Eduard Cernat, împreună cu autorul, au realizat inspirat un spectacol-lectură despre splendorile și mizeriile familiei moderne.

În aceeași zi, la ora 20:00, Vitalie Jacotă și-a reluat spectacolul-lectură Războiul vitaminelor divine la Teatrul „Ginta Latină” (déjà lu… pe 27.11.2012). Autorii Vitalie Jacotă și Diana Nimijan ne-au prezentat o alegorie sugestivă despre veșnica luptă între bine și rău, iar actorii Galina Lazarenco, Olesea Stăvilă, Alexandru Dicusar, Ion Guzu s-au războit divin într-o lectură serioasă, originală, cu muzică live.

Următorul „Déjà lu…”, din 29 ianuarie 2013, a fost un… déjà vu! Exact ca în 18 septembrie 2012, la aceleaşi ore, în aceleaşi localuri și în aceeași distribuție, s-au realizat spectacolele-lectură ale textelor: Iepurii nu mor de Ştefan Baştovoi și Merișor de Constantin Cheianu. În adaptarea scenică a regizoarelor, primul text a fost „pentru copiii sovietici care au crescut mari”, iar al doilea – „pentru inițierea în viață și în moarte a tuturor”. Regizată de Ina Surdu, prima lectură a avut loc la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, în interpretarea matură a tinerilor Sergiu Berlinschi și Nina-Corina Luchianțev. Stela Lupan și-a regizat spectacolul-lectură la Casa Actorului (UNITEM), actorul Ion Coșeru apărând atât ca lector direct, cât și indirect în imprimarea audio.

Moderatorii lecturilor Dorina Khalil-Butucioc, Oxana Buga, Rusanda Curca i-au provocat pe spectatori la discuții și s-au întrebat ce (nu) este dramaturgia postdramatică, ce (nu) ne place în dramaturgia modernă, cum (nu) trebuie să ne sincronizăm dramaturgiei universale contemporane etc.

Un test pentru Centrul de Dramaturgie Contemporană

Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat cu dăruire în prima ediție a proiectului „Déjà lu…”, care a fost o testare și pentru Centrul de Dramaturgie Contemporană, legitimându-i locul și rolul în procesul teatral nu doar național. Astfel, CDC și-a îndeplinit misiunea: două din textele recitite vor apărea anul acesta în teatrele din Chișinău.

În februarie 2013, Centrul de Dramaturgie Contemporană a prezentat cinci spectacole-lectură ale celor mai bune texte din Concursul Național de Dramaturgie (ediția a III-ea), organizat de UNITEM și CDC.

Dorina Khalil-Butucioc

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)