CEC, angajată a PDM

Banii care ar trebui să fie colectați din cotizaţii vin din alte scheme implementate la nivel de autorităţi publice de nivelul doi

Niciun membru PDM din raionul Criuleni, care ar fi semnat că a achitat pentru cotizaţia de membru, fără să plătească un sfanţ, nu s-a plâns la poliţie ori la procuratură că preşedintele raionului, Veaceslav Burlac, şi preşedinta organizaţiei raionale de partid, Maria Loghin, le-ar fi cerut să facă acest lucru.  Prin urmare, nu există temei juridic pentru a-i cere socoteală PDM în legătură cu presupusa finanţare ilicită a partidului – este concluzia preşedintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, ca răspuns la sesizarea depusă de liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

PAS a sesizat CEC în aprilie curent după ce a fost dată publicităţii o înregistrare audio în care secretara organizaţiei teritoriale a PDM, Maria Loghin, le cere liderilor locali ai organizaţiei să întocmească listele cu persoanele care ar trebui să ofere cotizaţii partidului: „Ştiţi că nu e un secret, cotizaţiile le scriem, dar nu le plătim. Suntem aici ai noştri, vorbim aşa cum este”.

Aceasta a cerut să fie incluşi în liste mai puţini pensionari şi studenţi, cu venituri modeste, şi mai mulţi oameni cu venituri mari. „Nu indicaţi data. Suma cotizaţiei e de 10% din venit. Dar, vă rog, să nu puneţi pensionarii şi studenţii, cei cu 50 de lei, căci ne spun să fie sumă mare de bani. Puneţi-i în listă pe cei cu bani, ca să fie mulţi. Nu-i mare teorie. Mai căutaţi unul doi şi mergem înainte”, a mai spus Loghin.

„10% dintr-o leafă lunară, da? 10% din leafa lunară o puneţi în lista dată”, a intervenit în timpul discuţiei şi preşedintele raionului, Veaceslav Burlac.

Răspuns dat peste patru luni

Cererea în care PAS solicită CEC examinarea acestui caz a fost analizată de angajaţii instituţiei timp de patru luni. Ca rezultat, şefa instituţiei, Alina Russu, vine cu un răspuns în care concluzionează că PDM a investigat acest caz şi nu a descoperit încălcări.

„În privinţa înregistrării audio difuzată la postul Jurnal TV, la care se face referinţă în sesizare, PDM susţine că este imposibil de a concluziona doar în baza unei înregistrări audio. Or, în cadrul verificărilor interne, s-a stabilit că la adresa organelor de control ale PDM nu a parvenit nicio plângere sau obiecţie în privinţa unor presupuse donaţii sau cotizaţii fictive.”

„În acelaşi timp, PDM a interpelat Inspectoratul de poliţie al raionului Criuleni. Potrivit răspunsului nr. 4104 din 25 aprilie 2018, inspectoratul a informat că, pe parcursul anului 2017 şi până în prezent, anumite plângeri privind colectarea plăţilor fictive de către PDM nu au fost înregistrate”, se spune în răspunsul preşedintei CEC.

Tot aici se mai precizează că în 2017 democraţii au colectat 477.000 de lei de la persoanele fizice din raionul Criuleni. „68 de donatori, din care 42 sunt membri PDM, au donat suma de 310.000 de lei, restul, 164.000 au fost donate de alte persoane fizice”.

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, consideră că Russu „o face pe mortul în popuşoi” şi că, în aceste condiţii, PDM va continua practica de finanţare ilicită a partidului. „După o ‚investigaţie’, care a durat tocmai patru luni, Alina Russu ne informează că Partidul Democrat (!) a analizat sesizarea noastră şi nu a constatat încălcări. Am o nedumerire totuşi: CEC e filială a PDM sau PDM e angajat să facă investigaţii pentru CEC?”, se întreabă Maia Sandu.

Liderii opoziţiei au atenţionat anterior că modul ilegal de colectare a cotizaţiilor ilustrează lipsa de transparenţă la capitolul finanţării PDM. Potrivit lor, banii care ar trebui să fie colectați din cotizaţii vin din alte scheme implementate la nivel de autorităţi publice de nivelul doi şi anume de la agenţii economici care obţin contracte de achiziţii din partea instituţiilor conduse tot de PD. Solicitaţi de JURNAL de Chişinău, Veaceslav Burlac şi Maria Loghin au refuzat să comenteze acest caz.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu