Cealaltă Basarabie // Un cadou muzical pentru guvernanţi de la Maria Nagomir! // Audio

Are cinci copii şi toţi cinci, cu soţii şi copiii lor, au emigrat în diferite ţări europene, de unde nu mai vor să se întoarcă

Maria Nagomir înconjurată de copiii săi

Am întâlnit-o într-o zi de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist, la monumentul de la Gara Chişinău, în timp ce-i cânta unei prietene un cântec (am descoperit că mulţi basarabeni deportaţi îşi spun jalea şi dorul prin cântec). Părea mai veselă ca ceilalţi bătrâni care se adună lângă acest tren – simbol al represiunilor comuniste, unde-şi amintesc prin câte au trecut atunci când au fost deportaţi. Cu un pozitivism de invidiat, Maria Nagomir, originară din s. Bursuc, Nisporeni,  îşi petrece bătrâneţile în singurătate, fiindcă toţi cei cinci copiii ai săi, cu soţi şi copii, au luat drumul străinătăţii.

Pe la cinci dimineaţa, pe mătuşa Maria o păleşte inspiraţia. Talentul femeii,  zbătându-se să iasă la lumină, nu-i mai lasă pe locatari să-şi împlinească somnul. Cu căldarea şi teul în mână, în timp ce spală scările clădirilor, cântă de-ţi vine să-i invidiezi optimismul, voia bună, dar şi modul în care găseşte să-şi înăbuşe nemulţumirile vieţii. Oricâte stări pozitive ar transmite, vocea şi cântecele sale de mamă rămasă departe de copii îţi stârnesc emoţiile: „Cântă cucul în zăvoi, veniţi, copii, înapoi…”, „Oare cine m-o blestemat, de eu singură-am rămas”.

Audio:

Nu vrea să le fie povară copiilor

Banii din pensie, 1 165 de lei, şi indemnizaţia de deportat, încă 100 de lei, îi ajung doar ca să achite facturile şi să-şi mai cumpere medicamente. Cu toate acestea, nu acceptă ajutor de la copii, „ei au familiile şi nevoile lor”, zice bătrâna, care luptă cu problemele vieţii cum o duce capul mai bine. Zilnic, se trezeşte pe la cinci dimineaţa ca să spele scările unor blocuri din Chişinău, unde locuieşte acum, ai căror locatari îi dau câte 10-15 lei, nu toţi însă îi plătesc pentru munca sa. În alte zile face curat într-un salon de frumuseţe sau are grijă de un copil cu dizabilităţi. Visează să îşi petreacă bătrâneţile ca un pensionar european, să se odihnească în linişte, poate să călătorească şi să se bucure de nepoţi, realitate pe care îşi permite s-o trăiască doar în versuri ş-apoi s-o cânte. Ajunsă acasă după o zi de muncă, inspirată de viaţa sa, se aşază în faţa calculatorului şi îşi înregistrează versurile (pe o melodie împrumutată) pe care le compune peste zi, spune ea, apoi le distribuie copiilor prin „chat-ul familiei”, pe care aceştia l-au creat pentru a fi mai aproape unul de altul. Le povesteşte astfel, prin cântec, copiilor despre peripeţiile acestora de mici, îi cheamă acasă în jurul cuptorului cu plăcinte, ca pe vremuri, le cântă despre greutăţile prin care trece.

(Mai jos, vedeţi (ascultaţi pe site-ul nostru) un cântec dedicat guvernanţilor, care, speră Maria Nagomir, să ajungă la urechile acestora.)

Audio:

Doamne, cât îi trebuie oare, la o babă cumsecade? //Doar o haină pe spinare şi oleacă de mâncare. // Îs bătrână şi muncesc în loc să mă odihnesc. // Că de luni o săptămână, eu stau cu şvabra (teul) în mână. // Îmi ieu mătura subţioară, c-aşa-i viaţa mea de babă // Că pensia-i mititică, o dau şi rămân cu nică // Şi o dau pe comunale, rămân cu mâinile goale // Şi de-mi mai rămâne oleacă, mă duc să-mi cumpăr leacuri, măi-măi. // Şi ne-o dat şi şase lei, ce să faci babă cu ei? // Du-te şi ia-ţi azi o pâine, dar să-ţi ajungă şi mâine, // Mâine o să-ţi mai iei un ou, n-ai să mănânci cât un bou, măi. // Că acei mai mari ne fură, ne iau pâinea de la gură. // Fură toţi delaolaltă şi Moldova îi săracă. // Şi ne fură toţi cum vor, parcă am fi robii lor, // Parcă n-ar avea părinţi, toţi bătrâni şi fără dinţi, măi-măi”, îmi cântă mătuşa Maria un cântec pe care l-a dedicat guvernanţilor noştri.

Când s-a pensionat, primea 69 de lei. „M-au amăgit că or să-mi adauge 20 de procente pentru că am avut un copil bolnav, care a trăit 13 ani, dar nu mi-au dat nimic”, spune femeia. Nu prea a putut din toată sărăcia şi greutăţile prin care a trecut să-şi ajute copiii. Şi ei au pornit pe drumul migraţiei.

Câţiva dintre nepoţii Mariei Nagomir (foto de pe facebook). Un comentariu de Marin Petraşcu, băiatul mai mare din poză: „Cât de frumoşi suntem ! A mai rămas un pic şi poate o să fim din nou toţi împreună”.

 Familia virtuală

Unul după altul, i-au plecat toţi cei cinci copii în Europa, patru fete şi băiatul: Lilia, Aliona, Rodica, Ludmila şi mezinul, Mihai. După ce şi-au găsit de lucru şi s-au stabilit bine acolo împreună cu soţii, şi-au luat şi odraslele, iar bunica a rămas singură cuc. „Cum să nu plece dacă erau mânaţi de sărăcie şi nu aveau casa lor?”, se întreabă mama Maria. După ani de muncă, copiii au reuşit să-şi cumpere câte un apartament în Chişinău, dar tot nu vor să revină acasă. „Poate când vom ajunge la pensie”, zic ei, cu gândul că pensia europeană le va permite să-şi trăiască bătrâneţile în siguranţă. Femeia îmi povesteşte despre cât de greu le-a fost aici, în R. Moldova. „Ultimul salariu pe care l-a ridicat Rodica, de exemplu, care a lucrat profesoară de geografie la şcoala din Bursuc şi mai cumula funcţia de diriginte, a fost de 900 de lei. A lucrat timp de zece ani şi locuiau cu mine, în casa din sat, nu şi-au permis să-şi facă o casă a lor. Rodica a plecat în 2004, Ludmila în 2008 şi Lilia în 2009, toate au plecat în Italia, unde am fost şi eu o dată să le vizitez. Aliona a plecat în 2001 în Portugalia, acum este în Franţa, iar Mihai a plecat nu demult, nu mai ştiu în ce ţară”, îmi mărturiseşte Maria Nagomir despre familia sa. Cei nouă nepoţi ai bătrânei sunt şi ei împrăştiaţi prin lume, care în Anglia, care în Italia şi Franţa, unul lucrează într-o pizzerie, altul e fotbalist, alţii sunt micuţi de tot şi nu înţeleg încă greutăţile care îi alungă pe părinţi din patrie.

Familia Mariei Nagomir

În luna august, Maria Nagomir şi copiii săi se vor reuni la Chişinău, la nunta uneia dintre nepoate. La nuntă, bunica le va cânta tuturor câte un cântec, versuri pe care le compune în timp ce spală scările unor blocuri, la vârsta de aproape 70 de ani.

Audio:

 

 

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)