Cealaltă Basarabie // O tânără din R. Moldova colorează viaţa copiilor în Germania

Absolventă a Facultăţii de jurnalism a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Dorina Vornicescu, a plecat în Germania la scurt timp după evenimentele din 7 aprilie 2009. A plecat mânată de dorinţa de a vedea lumea, o nouă cultură, obiceiuri, de a cunoaşte o democraţie ca cea care se întrezărea în speranţele tinerilor de acum opt ani.

Astăzi are cel puţin o condiţie a succesului unei democraţii: o afacere în Germania este înregistrată timp de o oră. Cetăţeanul nu duce în cârcă un cogeamite aparat de funcţionari ca în R. Moldova. Totodată, angajaţii instituţiilor de stat sunt bine informaţi, receptivi şi amabili cu cetăţenii. Corupţia este inimaginabilă la orice nivel.

Dorina s-a stabilit la Suhl, un orăşel mic din landul Turingia, centrul Germaniei, împreună cu prietenul ei. Primii ani de adaptare au fost cei mai dificili. Găsirea unui loc de lucru era condiţionată de cunoaşterea limbii: „În localităţile mici e foarte greu să te integrezi, pentru că locuitorii sunt reticenţi faţă de imigranţi. Eu, fire naivă, credeam că voi face jurnalism. Aveam o diplomă. Evident că a trebuit să încep totul de la zero. Am stat acasă mai bine de un an, răstimp în care am învăţat limba şi am început să pictez, o pasiune pe care o dezvolt din copilărie”.

După mai bine de un an, Dorina a decis să se mute la Hamburg, unde a obţinut un job în calitate de asistentă la un cabinet stomatologic cu un salariu de peste 1.600 de euro. Seara, după lucru, continua să picteze. Tot în acea perioadă, a aflat de concursul anunţat de o reţea hotelieră care dorea să facă o achiziţie de tablouri pe teme florale. S-a prezentat la concurs alături de alţi 20 de pictori, unii dintre care erau foarte buni, precizează tânăra. Spre surprinderea ei, a fost selectată şi a primit prima comandă, să realizeze 50 de picturi.

Au fost primele aprecieri pentru lucrările sale. „Nu am făcut o şcoală de pictură. Abilităţile, probabil, mi s-au transmis de la tatăl meu, sculptor de profesie. Cert este că această reuşită m-a înaripat. După ce am realizat această comandă, m-am specializat în domeniul ilustraţiilor pentru copii. Am început să realizez tablouri pentru camerele de copii, un domeniu în care nu există multă concurenţă”, ne povesteşte ea.

Tânăra pictează în ulei, în stil minimalist, diverse animăluţe. Încearcă să le transmită o emoţie, o stare, să le insufle individualitate. „Unele personaje, îmi dau seama în timpul lucrărilor, sunt inspirate şi chiar seamănă cu unii apropiaţi din viaţa mea.”

Şi-a deschis propria afacere

După ce şi-a reaprins pasiunea pentru artă, a lucrat zilnic la perfecţionarea tehnicii sale. În mai 2016 a decis să se înscrie la expoziţia de lucrări hand-made din Duseldorf. Avea la dispoziţie jumătate de an, perioadă în care trebuia să-şi completeze colecţia de lucrări. A decis să abandoneze activitatea la cabinetul stomatologic. La expoziţie au fost expuse atât tablouri originale, cât şi variantele imprimare ale acestora. A vândut peste 100 de lucrări. „Cel mai greu este să te desparţi de varianta originală a tabloului. S-au apropiat pictori care mi-au apreciat lucrările şi m-au încurajat să perseverez. În iunie curent, voi participa la o altă expoziţie, care va avea loc la Berlin”, ne mai spune tânăra.

Încurajată de vânzări, Dorina a decis să îmbine plăcutul şi utilul, şi-a deschis propria firmă „Dorina Art” la Hamburg. Potrivit ei, în Germania e mai greu să-ţi schimbi viza de reşedinţă decât să-ţi perfectezi documentele pentru a-ţi deschide o afacere. „Mi-a luat doar o oră ca să-mi înregistrez firma la Camera de Înregistrări. Achiţi o taxă de 42 de euro şi asta e totul. Dacă ai o idee bună, eşti energic, poţi să lucrezi pe cont propriu. Ai toate şansele să te dezvolţi”.

Dacă înregistrezi anual un venit de până la 13.000 de euro, nu plăteşti impozite. Dacă ai mai mult, trebuie să plăteşti, dar beneficiezi de scutiri, luându-se în calcul suma investiţiilor pe care le faci. „Statul susţine orice iniţiativă, orice afacere. Şi în R. Moldova, unde avem foarte mulţi oameni talentaţi, cu iniţiativă, dacă micul business ar fi susţinut, nu am duce lipsă de locuri de muncă, ar fi roata care ar urni din loc carul mare”, susţine tânăra.

 

Peste hotare, un artist poate supravieţui din lucrările sale

După înregistrarea firmei, Dorina Vornicescu a deschis două site-uri, Doris Print şi Doris Room, prin intermediul cărora îşi promovează activitatea. Pe cel de-al doilea site, primeşte comenzi de tablouri personalizate pentru camerele copiilor. Mamele îi descriu cum şi-ar dori să arate pictura, reieşind din preferinţele copiilor.

Deşi este la început de cale, are clienţi. „Femeile în Germania se deosebesc de cele din R. Moldova, sunt mai libere şi nu sunt de regulă dependente financiar de soţi. Mamele aflate în concediu de maternitate ridică indemnizaţii în valoare de până la 90 la sută din salariile lor. Mi-a atras atenţia că, indiferent de vârstă, sunt mai fericite”.

Dorina ţine legătura cu reprezentanţii diasporei din R. Moldova şi, cel puţin, o dată pe an, vizitează Chişinăul. La ultimele alegeri a pierdut o zi de muncă şi s-a deplasat tocmai la Berlin, unde a stat mai multe ore în frig ca să voteze. „Am fost foarte decepţionată când am aflat rezultatul alegerilor. Este foarte important să mergem pe calea reformelor ca să nu pierdem parcursul european, despre care se vorbeşte mult, dar care este mai puţin adoptat prin fapte. Avem multe de învăţat de la europeni. Avem nevoie de o schimbare la nivel de mentalitate. De exemplu, germanii sunt pragmatici, rezervaţi, reacţionează calm la orice problemă. Aici, dacă acţionezi impulsiv, ai doar de pierdut. În R. Moldova, mai ales în ultimii ani, oamenii sunt foarte iritaţi. Pluteşte în aer o revoltă. E poate din cauza fărădelegilor comise de cei de la guvernare, în special, furtul miliardului care ne-a dus faima în întreaga lume, dar şi din cauza sărăciei. Cert e că acest fapt arată că lucrurile nu merg cum trebuie acasă”, conchide tânăra.

La momentul actual, Dorina Vornicescu se pregăteşte pentru expoziţia care va avea loc în iunie la Berlin. Totodată, are o comandă să ilustreze o carte pentru copii, pentru o editură din Germania.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu