Cealaltă Basarabie // Diaspora, momită cu recepţie şi concerte

La sfârşitul acestei săptămâni, la Chişinău, vor avea loc două reuniuni cu participarea diasporei: cea de-a doua ediţie a Offline-ului Adoptă un Vot (AuV), care va avea loc la 19-20 august, finanţată de participanţii la eveniment, şi Zilele Diasporei, organizate în perioada 18–20 august „sub patronajul Guvernului”, prin intermediul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), finanţat din bani publici.

Spre deosebire de participanţii la Offline-ul AuV (ediţia a II), care îşi asumă toate cheltuielile: cele de deplasare, chiria sălii de conferinţă, plata prânzului şi a cafelei prevăzute în taxa de participare, cei care vor participa la Zilele Diasporei vor beneficia de o finanţare parţială a transportului (de până la 200 de euro), de o recepţie în prima zi a evenimentului, de deplasări în afara Chişinăului, prânzuri, pauze de cafea şi concerte gratuite.

Guvernarea divizează diaspora

Mai mulţi reprezentanţi ai diasporei, printre care şi jurnalista Elena Robu, s-au întrebat dacă datele celor două evenimente au coincis întâmplător sau nu. „Faptul că Offline-ul Adoptă un vot va avea loc la Chișinău se știa încă din martie, pentru că a fost anunțat chiar la finalul primului Offline ce a avut loc la Veneția. Era cunoscută aproximativ și data, era clar că va fi în august, pentru că în această perioadă majoritatea moldovenilor își pot lua vacanță. Dar de ce și BRD organizează exact în aceleași zile propriul eveniment? Oare nu vorbim despre o singură diasporă? De ce este nevoie să fie împărțită în ai voștri și ai noștri? Este foarte clar cui îi convine această disensiune și această împărțeală a oamenilor. Întrebarea este cât vor mai tolera oamenii să fie împărțiți așa între buni și răi, între roșii și albaștri, între ai noștri și ai voștri?”, s-a întrebat jurnalista într-o postare pe blog.

Şefa BRD: „Nu este adevărat”

Şefa BRD Olga Coptu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Guvernul nu divizează diaspora şi că o parte din cei care vor participa la Offline-ul AuV vor putea participa pe 18 august şi la reuniunea organizată de Guvern. Coptu a ţinut totodată să precizeze că BRD este o direcţie în cadrul Cancelariei de Stat care are drept scop să asigure în primul rând o punte de legătură între autorităţi şi diasporă, şi nu să reprezinte diaspora în procese, cum ar fi cel de judecată, de după alegerile prezidenţiale, împotriva Guvernului.

Unul dintre reprezentanţii activi ai diasporei, Andrei Cosoi, nu exclude că suprapunerea celor două evenimente ar fi o coincidenţă. Grupul „Adoptă un Vot” din care face parte şi el este un grup independent apărut spontan. „BRD, în calitate de instituţie publică, ar trebui să colaboreze cu adminitratorii acestuia. Cetăţenii veniţi de peste hotare poate că ar fi dorit să participe la ambele reuniuni. S-ar fi putut găsi un compromis. Consider că, totuşi, prin organizarea a două evenimente, se observă o încercare de dezbinare a comunităţii moldovenilor de peste hotare”, a spus tânărul.

La rândul său, Oleg Josanu, o altă voce activă a diasporei din Padova Italia, consideră că deşi se ştia încă din martie că, la 19–20 august, va fi organizată ediţia a doua a Offline-ului AuV,  Guvernul, care ar fi putut alege orice altă dată pentru a organiza Zilele Diasporei, a decis în mod intenţionat să implementeze concomitent programul BRD.

„Nu vom accepta să fim manipulaţi”

„Actualele autorităţi nu vor să accepte o întrunire independentă a cetăţenilor de peste hotare, care îşi permit să se exprime liber şi critic la adresa puterii. În acelaşi timp, reprezentanţii diasporei sunt conştienţi că de 25 de ani autorităţile manipulează oamenii şi nu mai acceptă întruniri la care ar fi spălaţi pe creier, cu promisiuni deşarte. În viziunea mea, cele două evenimente nu puteau fi comasate. Evenimentul organizat de AuV este independent, nepolitizat, în timp ce cel organizat de BRD este realizat din bani publici, inclusiv din remitenţele noastre. Asistenţa financiară şi granturile destinate diasporei nu trebuie să fie utilizate pentru deplasările funcţionarilor de la BRD şi concerte. În ce priveşte cele două reuniuni care vor avea loc la sfârşitul săptămânii, nu e vorba de o dezbinare, ci de o separare a diasporei de cei care vor să ne manipuleze şi să ne controleze. Invit diaspora şi societatea civilă să se implice activ la întrunirea AuV 2. E timpul să dăm un sens relaţiei dintre cei plecaţi şi cei rămaşi, nu doar sub aspect economic, ci să creăm o coeziune socială, să ne susţinem reciproc, pentru a putea îmbunătăţi cu adevărat starea de lucruri de acasă”, a spus Oleg Josanu.

Andrei Lefter, inginer, plecat de mai mulţi ani din R. Moldova în Italia afirmă că BRD se poziţionează ca secretariat al Guvernului în dialog cu diaspora, şi nu ca instituţie publică care are drept scop să apere interesele cetăţenilor plecaţi la muncă în afara statului. „Mi-aş dori ca la reuniunea AuV2 să se implice cât mai mulţi tineri activi ca să realizăm ideile frumoase, proiecte iniţiate în martie, la Veneţia. Chiar dacă BRD ar organiza de două ori pe an Zilele Diasporei, nu va reuşi să reducă la tăcere vocea diasporei. Tinerii din diasporă nu sunt şantajabili, sunt inteligenţi şi capabili să acţioneze profesionist în limita posibilităţilor în cadrul echipelor de lucru pe care le-am creat”, a spus Lefter.

„Nu puteau fi comasate”

Dumitru Vicol, economist în Londra, Marea Britanie, unul dintre organizatorii Offline-ului AuV2, consideră că BRD face politica PD-ului şi că orice legătură cu această structură s-a destrămat după ce nu au întreprins nimic ca să apere interesele Diasporei în procesul de judecată Diaspora vs RM de după alegerile prezidentiale.

Subiectele principale care vor fi abordate la Offline-ul Au V2 începând cu ziua de mâine, 19 august, se referă la realizarea proiectelor educaționale, sociale, economice, juridico-economice, civice și de caritate, dar și alte aspecte tematice precum: inovații, business, antreprenoriat și proiecte de mediu pentru R. Moldova. Unele dintre proiectele elaborate în cadrul primei ediții au fost deja realizate.

De cealaltă parte, BRD organizează începând cu ziua de astăzi, 18 august, Zilele Diasporei, „sub patronajul Guvernului”. BRD va organiza „Ziua ușilor deschise” la Guvern, Festivalul Internațional „Gustar” și Cupa diasporei la minifotbal. Totodată, administrațiile publice locale din 14 raioane vor organiza expoziții de carte și fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde și ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranți.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu