Cealaltă Basarabie // „Implicarea politică în societatea țării gazdă este egală cu integrarea”

Originar din or. Călărași, Andrei Cosoi s-a stabilit acum 13 ani în Italia. Absolvent al Facultății de Drept a Universității din Padova, activează în calitate de avocat. În contextul alegerilor locale din 11 iunie, din această țară, candidează pentru funcția de consilier local al Primăriei din Padova pe lista civică a candidatului la funcția de primar, Sergio Giordani, susținut de forțele de centru-stânga din Italia.

Stimate dle Andrei Cosoi, când și în ce împrejurări ați decis să candidați la funcția de consilier?

Comunitatea noastră este stabilită în Italia de peste 15 ani. Când spun comunitate mă refer și la românii din Basarabia. M-am antrenat în această campanie, cu scopul de a îmbunătăți procesul nostru de integrare în societatea țării gazdă. Inițial, am organizat o campanie cu genericul: „Noi avem dreptul la vot”.  Din 15 mii de cetățeni români stabiliți aici, peste 830 de persoane, născute în România și în R. Moldova, dețin cetățenia italiană. Votează doar jumătate din acestea. Foarte mulți nu știu că au acest drept de vot. Scopul nostru e de a le aduce la cunoştinţă că implicarea politică este egală cu integrarea. În prezent, numărul de cereri de cetățenie italiană este în creștere. Respectiv, numărul persoanelor cu drept de vot va crește la următoarele alegeri. Pot să voteze nu doar românii care au cetățenie italiană, ci și românii care au reședința în Padova. Aceștia trebuie să se înregistreze la oficiile electorale. Sunt verificați, conform procedurii, dacă nu au avut condamnări anterior, după care primăria le emite un livret de vot. În acest moment, numărul celor care au un astfel de certificat e de circa 800 de persoane.

Anterior au mai candidat cetățeni din R. Moldova la aceste funcții?

E pentru prima oară când o persoană din R. Moldova candidează, dar comunitatea românească a avut în legislaturile precedente o consilieră, pe funcționarul bancar, Nona Evghenie, cu care de altfel am avut o colaborare foarte bună. S-a bucurat inclusiv de susținerea italienilor, deoarece soțul ei este italian și este o persoană respectată și cunoscută în localitate. Programul politic pe care îl propun are scopul de a întări raportul dintre administrația locală și comunitatea pe care o reprezint. M-am alăturat, în acest demers, organizaţiei Alianţa Românilor căreia doresc să-i mulțumesc și în acest context pentru susținere și încredere.

Ești în campania electorală, prin ce se deosebește aceasta de o campanie electorală din R. Moldova?

Este o campanie electorală obișnuită, cu agitație electorală efectuată în limitele legii și ale bunului-simț. Evident că nu există în cultura politică de aici „pomeni electorale”. Cu cât discursul candidatului este mai simplu, mai aproape de problemele cetățenilor și mai cursiv, cu atât are mai multe șanse de a fi înțeles și de a câștiga alegerile. În Italia alegerile reprezintă un exercițiu cu adevărat democratic. Personal, mi-am prezentat candidatura, inclusiv prin intermediul unor scrisori adresate conaționalilor noștri. După aceea organizăm întâlniri cu diferite grupuri de persoane.

Cum convingeți electoratul să vă voteze?

Noi, candidații la funcția de consilier, nu prezentăm o listă aparte de promisiuni. Participăm la scrierea programului electoral al candidatului la funcția de primar pe care îl susținem, în cazul meu, al lui Sergio Giordani. Personal, am identificat problemele legate de migrație. Sunt câteva puncte asupra cărora am insistat și care vor fi implementate, dacă vom câștiga alegerile. Să fie reintrodusă funcția de „mediatore culturale” , intermediar cultural, în școli – un psiholog specializat în integrarea copiilor români ori de altă naționalitate, care va identifica problemele cu care se confruntă aceştia și va încerca să-i ajute să se adapteze. Totodată dorim să reintroducem centrele de informare pentru emigranți, unde aceștia vor obține asistență fiscală, vor fi informați, cum să depășească anumite probleme birocratice cu care se confruntă. Pentru cetățenii din R. Moldova aș încerca să rezolv și o problemă legată de un punct de colectare a coletelor, să schimb, cu acordul Primăriei din Padova, locația, pentru că cea actuală nu e prea comodă.

Atitudinea italienilor nu e discriminatorie față de candidații originari din alte țări?

Numărul străinilor, mai ales al românilor, este în creștere și pentru politicieni contează mult votul acestui electorat. În această campanie sunt antrenați 16 candidați originari din diferite țări, pe diferite liste. În presa locală a apărut chiar și un titlu: „În goană după voturile stranierilor”. Politicienii sunt interesați să obțină încrederea acestui electorat. La Padova sunt înregistrați șase candidați la funcția de primar. Fiecare candidat are liste civice și de partid, cu câte 32 de persoane. Fac parte din lista civică.

Ai ajuns în Italia pe când încă erai adolescent, te-ai confruntat cu probleme de adaptare?

Am emigrat în Italia la vârsta de 17 ani. Aici se aflau părinții mei, care erau deja de patru ani la muncă. Împreună cu familia am decis ca, după absolvirea liceului, să-mi continui studiile la facultatea de Drept din Padova. M-am adaptat relativ ușor. M-am încadrat în câteva colective. Una din pasiunile mele este sportul, acasă am practicat fotbalul. În Italia, pe lângă studii, timp de opt ani de zile am antrenat juniori.

Cât de des vizitezi R. Moldova, ce schimbări ai remarcat?

Cunosc bine realitățile de acasă. Din păcate, schimbări pozitive din punct de vedere social, economic, politic, nu prea văd. Colaborez cu Camera de Comerț moldo-italiană, sunt reprezentantul instituției aici, la Padova. Avem probleme de reputație. Italienii nu mai vor să investească în RM. Nu există stabilitate politică, antreprenorii se simt hărțuiți.

Cât privește politicul de acasă, sunt un simpatizant al PL. Pe parcursul ultimelor săptămâni am fost stupefiat de modul în care au fost efectuate arestările membrilor PL, inclusiv al primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. Sunt jurist și arestările intens mediatizate, mai ales al unui fost membru de coaliție, mi s-au asociat cu o execuție mediatică, abil regizată de persoane din culise care manifestă un comportament ce poate fi asociat cu al unor șacali politici. Arestările puteau fi efectuate măcar cu un minim respect pentru imaginea acestora. Sistemul e bolnav, iar îmbolnăvirea acestuia a început nu de azi ori de ieri, ci încă în perioada lui Voronin.

Ce ar trebui să se întâmple ca R. Moldova să devină un stat atractiv, cel puțin pentru propriii cetățeni?

Statul ar trebui să intervină, să susțină antreprenorii, să nu-i împiedice să creeze locuri de muncă, să întreprindă acțiuni care ar genera stabilitate politică și economică – un climat care ar contribui la câștigarea încrederii investitorilor. Astfel s-ar rezolva o bună parte din problemele Moldovei.

Cât de unite sunt comunitățile de cetățeni din R. Moldova şi România la Padova?

Sunt unionist și cred în diaspora unionistă. Consider că etnia pe care o reprezint este română, cu diferite profiluri geografice, din Moldova, Cluj, Arad, Bucovina etc. Aici, la Padova, vreau să transmit un mesaj – că etnia română este unică și că trebuie să avem un candidat unic al comunității românești. Le-am explicat italienilor că reprezint comunitatea română din care fac parte persoane care s-au născut în RM ori România, adică pe toți cei care se consideră de etnie română. Cel puțin noi, aici, în diasporă, am înțeles că, dacă suntem mai mulți, vocea noastră e mai puternică şi împreună putem înfrunta mai ușor procesul de asimilare. Organizăm diferite evenimente culturale, cum ar fi Ziua României, Marea Unire, Mica Unire, diferite festivaluri, maramureșenii se prezintă cu un port, noi cu un alt port. Ne simțim mai bogați, vorbim aceeași limbă și ne înțelegem.

Ce părere ai despre intenția PD-PSRM de a schimba sistemul electoral din R. Moldova?

Sistemul de vot uninominal ori mixt în sine nu sunt rele. Dar modul cum este propus și de cine este propus acest proiect vorbește de niște interese ascunse. Nu suntem chiar atât de naivi. În viziunea mea, PD a investit în ultimii ani foarte mult în liderii locali, primari, președinți de raioane și mizează că cei care nu vor vota partidul, vor vota persoana, respectiv în acest mod au mai multe șanse de a forma o majoritate parlamentară. Este evident că este o inițiativă legislativă prin care acest partid urmăreşte scopul de a nu pierde puterea în stat.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu