Cealaltă Basarabie // „Îmi pasă de ce se întâmplă acasă”

Promotorii proiectului de lege privind introducerea votului uninominal au lansat un val de critici dure la adresa diasporei în cadrul unei dezbateri organizate în Parlamentul de la Chişinău. Criticile au apărut în contextul discuţiilor privind formarea circumscripţiilor uninominale şi reprezentarea diasporei în eventualitatea modificării sistemului electoral.

Victor Gurău, comentator apropiat PD, a propus excluderea de la vot a cetăţenilor de peste hotare deoarece aceştia mai deţin o cetăţenie. Potrivit lui Gurău, Moldova nu ar avea diasporă, ci „un număr de cetăţeni care se află vremelnic ori permanent peste hotare”. „Când spunem vremelnic, nimeni nu le încalcă dreptul deoarece ei înşişi încalcă alte legi şi prevederi internaţionale, aflându-se pe teritoriu străin. Când vorbim de cei care se află în permanenţă, majoritatea au în buzunar un alt paşaport. Avem un număr de cetăţeni ai terţe ţări care îşi cerşesc drepturile ba de la un stat, ba de la alt stat”, a opinat Gurău.

Pentru o creştere economică şi o îmbunătăţire a vieţii oamenilor, R. Moldova trebuie să se asigure că sectorul său de business oferă locuri de muncă, ceea ce e posibil doar în cazul în care mediul de afaceri se simte în siguranţă faţă de fenomenul corupţiei. Declaraţia aparţine directorului regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Alex Kremer. Oficialul remarcă într-un articol publicat pe blogul Băncii Mondiale că RM a reuşit să-şi reducă sărăcia în ultimii ani. Dar acest lucru nu se datorează locurilor de muncă create, ci transferurilor băneşti ale moldovenilor plecaţi peste hotare. „Problema este că 41% din populaţie trăieşte cu 5 dolari pe zi, iar factorii care au redus sărăcia în trecut sunt acum pe cale de dispariţie. Remitenţele scad din cauza economiei ruse care stagnează, în timp ce mai puţini noi migranţi părăsesc Moldova şi vechile legături ale migranţilor cu familiile lor de acasă devin tot mai slabe. În plus, pensiile nu pot fi majorate, deoarece Guvernul trebuie să controleze cheltuielile”, atenţionează Alex Kremer.

 

Îşi dau cu stângul în dreptul

Un alt adept al acestei teorii, primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari (PD), s-a întrebat de ce ar trebui să pretindă să-şi exercite dreptul la vot oamenii plecaţi peste hotare din moment ce aceştia nu achită impozite statului R. Moldova. „Am şi eu frate şi soră care lucrează peste hotare. Ei azi nu plătesc impozite în ţara noastră. Dar cu părerea, chiar şi fratele meu, se dă tare. Eu am muncit cinci ani de zile în oraşul Hânceşti, ceilalţi, care îşi dau cu părerea, ce-au făcut ei pentru ţara asta?”, s-a întrebat democratul.

Fostul preşedinte CEC, Iurie Ciocan, a accentuat că unele state nu deschid secţii de vot peste hotare, pentru a nu influenţa votul din statul unde au loc alegeri. De cealaltă parte, alți invitați la dezbateri au adus contraargumente și au subliniat o dată în plus că votul uninominal nu este potrivit în contextul realităţilor noastre. Spicherul Adrian Candu a declarat că propunerile care au răsunat vor fi analizate. Dar a ținut să precizeze că organizarea campaniei electorale peste hotare ar putea fi blocată în unele țări care interzic astfel de acțiuni.

Nu există alte state care să depindă substanţial de remitenţe

Avocatul Eduard Digore este de părere că eroarea cea mai gravă pe care o poate face actuala guvernare e să neglijeze cetățenii plecați peste hotare. Potrivit lui, prin instituirea votului uninominal, se va oferi Diasporei o circumscripție electorală ca să-și aleagă un deputat sau doi.

„Promotorii proiectului și sateliții acestora încearcă să diminueze importanța Diasporei, făcând diferite paralele cu alte state. Cel mai important lucru pe care nu l-au înțeles este că situația emigranților moldoveni nu poate fi comparată cu cea a emigranţilor din alte state. Nu există exemple de state a căror economie să depindă substanțial de remitențe și să aibă o jumătate din populația activă plecată peste hotare”.

Potrivit lui Digore, odată cu instituirea votului uninominal, Diaspora va fi îndepărtată definitiv de la administrarea lucrurilor în RM, iar reîntoarcerea și integrarea lor vor fi compromise. „Nu cred că un alt moment decât acesta va mai fi pentru a-i atrage înapoi, deoarece scurgerea timpului îi va constrânge să se integreze în societățile în care au emigrat. Acolo, să fim siguri, condițiile sunt mai bune. Emigrarea temporară, care avea la bază rezolvarea unor probleme materiale stringente și acumularea unui oarecare capital, e pe picior să se transforme în emigrare definitivă”, susţine avocatul.

„Declaraţiile lui Botnari sunt aberante”

Valentin Danu, primar de Logăneşti, Hânceşti, localitatea de baştină a primarului de Hânceşti, susţine că declaraţiile lui Alexandru Botnari sunt aberante. Zeci de migranţi din această localitate au contribuit financiar la reparaţia drumurilor şi la amenajarea teritoriului. „Recent, un tânăr, Tudor Golban, a contribuit financiar la construcţia unui pod, alături de alţi agenţi economici. Avem sectoare unde se adună câte 10-20 de persoane venite de peste hotare şi doar anunţă primăria că vor să repare o anumită porţiune de drum. Nu mai trebuie să amintesc de remitenţele cetăţenilor plecaţi peste hotare pe care se ţine economia statului. Aceştia au dreptul la vot şi actuala guvernare trebuie să ţină cont de opinia lor”, a spus primarul.

„Îmi pasă de ce se întâmplă acasă”

Nadea Savolainen, o tânără originară din Chişinău, stabilită acum un deceniu în Finlanda, este de părere că prin adoptarea sistemului de vot uninominal, liderul PD şi acoliţii acestuia îşi propun să reducă la tăcere vocea migranţilor, care la ultimele alegeri au demonstrat că sunt o forţă. Este una din persoanele care au făcut sute de km ca să voteze la scrutinele trecute organizate de R. Moldova, inclusiv la cel prezidenţial. „Sunt stabilită aici şi acasă voi veni doar în vizită, dar îmi pasă de tot ce se întâmplă acolo. Îmi pasă cu ce impresii vor rămâne despre ţara mea copiii mei, Mihai şi Gabriela. Fetiţa are doar trei ani, dar deja mă întreabă: „Când mergem în Moldova?””, afirmă Nadea.

Tânăra este patroana unui salon de frumuseţe. „Unii clienţi se interesează din ce ţară provin. Le spun că din Moldova. Se miră. Sunt din ţara din care s-a furat un miliard. Moldova a devenit cunoscută prin intermediul acestui jaf. Plahotniuc ştie că, dacă nu schimbă sistemul electoral, va pierde alegerile, de aceea încearcă se ne reducă la tăcere”, consideră tânăra. Aproape toată familia Nadei se află astăzi peste hotare. Doar tatăl ei a rămas la Chişinău. Are un salariu de 1800 de lei şi doar pentru căldură plăteşte 2000 de lei. „Cel care a declarat că nu plătim impozite ştie bine că trimitem bani acasă. Dacă ar fi în puterile noastre, ne-am aduna toţi migranţii la un protest în centrul Chişinăului să vadă în realitate braţele de muncă şi forţa pe care se ţine economia acestui stat”, a conchis Nadea.

Natali Cucer, o tânără stabilită acum trei ani în Barselona, Spania, la fel consideră că ultimele alegeri au demonstrat că diaspora este o forță care poate schimba în bine mersul lucrurilor acasă. „Mobilizarea cetăţenilor plecaţi peste hotare la ultimele alegeri a demonstrat că suntem o forţă. Vedem o altă lume aici, o altă viaţă, legi care apără cetăţenii. Vedem ce înseamnă democraţie. De aceea actuala guvernare întreprinde acţiuni disperate de modificare a sistemului electoral, ca să votăm în condiţii inechitabile la următorul scrutin.

Aşa ori altfel, nu e uşor să fii printre străini, duci dorul oamenilor dragi de acasă, a locurilor de baştină. Mă întristează mult situaţia socială şi politică de acasă. Dorim ca lucrurile să se schimbe în bine, să fie eradicată corupţia.

Mulţi ani la rând morţii au figurat în listele electorale. Noi însă suntem vii. De ce nu ni s-ar permite să ne exercităm dreptul la vot ca şi până acum? Suntem peste un milion de cetăţeni plecaţi şi opinia noastră trebuie luată în consideraţie”, a spus tânăra

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu