CEALALTĂ BASARABIE // „Dorim să avem un stat democratic, ca să ne întoarcem”

Interviu cu Ilona Vatamaniuc, originară din s. Poiana, Ungheni, stabilită de șapte ani în Irlanda

Ilona Vatamaniuc a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din 2009 până în 2013, a activat la Jurnal TV. Acum șapte ani, s-a stabilit împreună cu soțul în Dublin, Irlanda. A acceptat să ne vorbească cu plăcere despre deosebirile dintre irlandezi și românii basarabeni și prin ce este interesantă Irlanda pentru turiștii din întreaga lume.

Dragă Ilona, îți mai amintești cum arăta ziua în care ai decis să pleci din R. Moldova?

Nu am să uit niciodată acea zi de iunie 2013. Din cauza emoțiilor mi s-a făcut rău, nu eram sigură că ceea ce fac e alegerea cea mai bună. Am pornit cu jumătate de valiză cu medicamente și cu multe vise  spre o țară despre care nu știam prea multe, dar speram că ne va ajuta să ne schimbăm viața în mai bine. Eram bucuroasă că plec și în același timp mă durea că îmi las familia tristă și amărâtă acasă.

Care au fost primele tale impresii despre Dublin, despre Irlanda?

Am ajuns aproape de miezul nopții în capitala Irlandei. Drumul de la aeroport spre zona unde închiriasem o camera mi-a părut că durează o veșnicie. Nu știam mai nimic despre țara gazdă. Ulterior am descoperit că Irlanda este o țară verde pe tot parcursul anului și în același timp este foarte diferită de locurile de acasă. Aici clădirile, casele sunt mai toate la fel, magazinele sunt un pic mai departe, nu sunt amplasate la toate colțurile ca în RM. Circulația transportului este pe partea stângă.

M-am rătăcit de câteva ori căutând casa. M-am obișnuit greu cu circulația pe partea stângă a automobilelor și culmea,  nu înțelegeam  limba engleză așa cum o vorbeau irlandezii. M-am adaptat greu, dar m-a ajutat în acest sens mult soțul. Dacă eram singură, cred că peste o săptămână m-aș fi întors acasă. Timp de șapte ani, de când suntem în această țară, am reușit să ne facem mulți prieteni de diferite naționalități, dar pentru aceasta a fost nevoie de timp, în care am avut parte atât de bucurii, cât și de dezamăgiri.

Prin ce ne deosebim noi de irlandezi? Ce tradiții ale acestora ai remarcat și poate chiar ai îndrăgit?

Se deosebesc prin foarte multe lucruri, dar în primul rând sunt foarte amabili: daca îi întrebi ceva, îți zâmbesc, îți răspund, îți vor explica și îți vor mulțumi. Irlandezii obișnuiesc să-și ceară scuze mai la tot pasul, chiar dacă nu greșesc cu nimic. Sunt mai liberi, mai degajați ca noi. Se îmbracă lejer, comod. Uneori îi poți vedea chiar în pijamale noaptea la magazin după lapte ori pâine.

Crăciunul aici este cea mai așteptată sărbătoare. În magazine apar brazi și tot felul de decorațiuni încă din august. Irlandezii lucrează de luni până vineri. Iar de vineri seara până duminică seara se distrează. Le place să călătorească mult cu familia, prietenii. La început eram mirată de unele obiceiuri: își pot sufla nasul în public, se îmbracă uneori ciudat, cum ar fi: în scurta de iarnă și sandale. Spre deosebire de noi însă, irlandezii sunt foarte punctuali și nu pornesc la drum fără a-și cupla centura de siguranță.

Ne-am făcut mulți prieteni, inclusiv irlandezi. Ei știu din ce țară venim și că vorbim limba română.  Îmi place să povestesc despre baștina mea și o fac ori de câte ori am ocazia.

Ai avut prilejul să urmărești dansurile irlandeze, cunoscute în întreaga lume? Ce localuri, ce destinații turistice deosebite ai recomanda celor care vor să viziteze Irlanda?

Evident că am fost impresionată de dansurile irlandeze. Eu personal nu pot să dansez step și nu cred că mi-ar reuși vreodată sa-l învăț. E foarte complicat. Dar am mers în localuri unde se dansează și e o plăcere nemaipomenită să stai la o halbă de bere și să privești acest stil superb de dans.

Vreau să menționez: Irlanda este o țară ploioasă. În astfel de zile petrecem timpul liber la cinema ori evadăm timp de câteva zile în altă țară. Biletele aici sunt foarte ieftine și ar fi păcat să nu călătorim. Dar când e soare, împreună cu soțul, descoperim locurile frumoase din Irlanda.

Recomand cu drag zonele Wiklow-Glendaulough, Hollywood. Zona Bray, zona Howth. După câteva ore de mers cu mașina spre nordul Irlandei sunt circa 40 mii de coloane de Bazalt  interconectate numite Giant’s Causeway, formate în urma unei erupții vulcanice care a avut loc acum cca 60 de milioane de ani. Este un loc magic!

Aici, la nord, se găsește și orașul Belfast unde poate fi vizitat muzeul Titanic.

O alta zonă, Galway, este situată un pic mai departe spre sud-est, dar merită de ajuns acolo și de vizitat Cliffs of Moher, unul dintre cele mai frumoase locuri din Irlanda și din lume.

Irlanda are foarte multe locuri pitorești, magnifice. Așa cum spuneam, este o țară mereu verde și foarte frumoasă.

Ce job ai acum? Îți lipsesc colegii, munca de creație?

În Irlanda, timp de șapte ani, am avut mai multe joburi. Niciodată nu mi-a fost rușine de munca pe care o prestam, pentru că o făceam cinstit. Mai bine de un an muncesc într-o clinică oftalmologică, unde oamenii își testează vederea, dar și auzul. Lucrez într-o echipă destul de numeroasă, am colegi de diferite naționalități. Îmi place munca mea și deocamdată nu vreau să schimb nimic. Îmi amintesc cu mult drag de Jurnal TV, unde am muncit în 2009–2013. Îmi este dor de acea perioadă, de foștii mei colegi, cu unii dintre  ei păstrez legătura și ne întâlnim ori de câte ori venim acasă.

Cum îți pare R. Moldova când revii acasă?

Venim acasă o dată pe an. Mi-aș dori să vin mai des, dar Irlanda e cam departe și ne ia mult timp să ne deplasăm cu mașina. Ar fi mai comod să venim cu avionul, dar companiile noastre aeriene sunt foarte costisitoare. Prețurile la bilete sunt de câteva ori mai scumpe decât dacă am zbura din Irlanda în Franța, Spania, Italia ori în alte țări europene. Un bilet spre aceste țări poate fi procurat cu 18 euro ori chiar mai puțin.

Venind acasă, am constatat că s-a schimbat un pic Chișinăul. Au apărut magazine noi, restaurante. Este renovată Sala cu orgă și arată bine! Am observat mai multe autobuze noi în circulație, au apărut gherete mai moderne și că, în sfârșit, porțiunea de drum Chișinău-Ungheni a fost renovată în proporție de 70%. Drumul spre satul meu de baștină e mult mai bun. Atât eu, cât și soțul meu sperăm să se îmbunătățească situația social-economică din RM. Dorim foarte mult să revenim acasă. Ne întâlnim deseori la diverse evenimente cu reprezentanții diasporei noastre din Irlanda. Am creat și un grup pe rețelele de socializare, unde ne ajutăm cu sfaturi și idei. Mulți basarabeni vin acasă deja doar la sărbători. S-au adaptat la viața din Irlanda și sunt deciși să rămână aici cu traiul. Sunt însă și foarte mulți care vor să se întoarcă.

Urmăriți situația social-politică de acasă, ce părere aveți despre aceasta?

Suntem foarte informați, poate în unele cazuri – mai informați ca cei de acasă. Urmărim cu atenție știrile pe internet de la câteva posturi tv mai credibile și de pe câteva site-uri. Uneori vorbim cu părinții pe skipe și îi contrazicem în legătură cu un eveniment ori altul. Contează mult ca oamenii să știe să aleagă sursele din care să se informeze. Sincer vorbind, situația politică ne întristează. Noi pledam pentru democrație și integrare europeană, pentru o justiție corectă și pentru implementarea unor reforme care să aducă prosperitate în RM. Când se vor întâmpla toate acestea, nu știm și acest lucru ne întristează. Mă bucur totuși că tot mai multă lume se deșteaptă, oamenii înțeleg că nu mai putem tolera demagogia, corupția, promisiunile goale ale politicienilor – oamenii vor un trai mai bun. Acest lucru, sperăm noi, se va răsfrânge asupra rezultatelor la viitoarele alegeri și poate se va schimba în bine situația de acasă.

Ce mesaj ai pentru familia, prietenii rămași la baștină?

Îmi doresc să-mi știu familia și prietenii mereu sănătoși. Îmi doresc ca R. Moldova să prospere. Îmi dau seama că timpul zboară și anii trec atât de repede. Să prețuim orice moment și să încercăm să fim mai buni unii cu alții. Să învățăm să iertăm și să prețuim nu doar aspectele materiale, ci și valorile spirituale. Să zâmbim mai des și să ne bucurăm de viață, așa, ca irlandezii.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu