CEALALTĂ BASARABIE // Corupția începe cu copiatul în școală și favoritismul la locul de muncă

Maria Vâzdoagă din Ciuciulea, Glodeni, și-a dorit din copilărie să lupte pentru justiție, dreptate și egalitate în drepturi. A studiat și a lucrat în trei medii academice diferite – Moldova, Olanda și Statele Unite ale Americii. A obținut Bursa de Excelență pentru un masterat la Universitatea Leiden din Olanda, a călătorit în peste 45 de țări la diverse conferințe și seminare în domeniul dreptului internațional.

A obținut o multitudine de premii și burse, printre care Premiul pentru cei mai buni studenți din străinătate, și, mai recent – Bursa de Excelență pentru avocați în domeniul dreptului public oferită de Universitatea Columbia din New York. De aproape un an activează la Organizația Națiunilor Unite din New York. Activitatea ei de bază presupune oferirea de asistență juridică în misiunile de menținere a păcii ale Națiunilor Unite în zonele de conflict sau de război civil.

S-a născut în satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Părinții – Larisa și Petru Vâzdoagă, au încurajat-o întotdeauna să-și urmeze calea. Pasiunea ei pentru carte și limba engleză a influențat decizia părinților de a o trimite la o școală în centrul raional la vârsta de doar 11 ani. Maria ne-a împărtășit că această decizie a fost cea mai importantă din viața ei, care i-a deschis uși spre oportunitățile care au urmat. Maria are două surori – una e stabilită în Rusia, iar alta în Germania.

Ea și-a făcut studiile în Drept la Academia de Studii Economice din R. Moldova. A obținut Bursa de Excelență pentru un masterat la Universitatea Leiden din Olanda, a călătorit în peste 45 de țări la diverse conferințe și seminare în domeniul dreptului internațional. A obținut o multitudine de premii și burse, printre care „Cel mai bun student al ASEM”, „Bursă de Merit – Orange Moldova”, „Bursa Fundației Familia Sturza”, Premiul pentru cei mai buni studenți din străinătate și, mai recent – Bursa de Excelență pentru avocați în domeniul dreptului public oferită de Universitatea Columbia din New York.

Până a ajunge la New York, Maria a lucrat la Fundația Est-Europeană, o organizație non-guvernamentală din Chișinău care prin proiectele sale contribuie la promovarea democrației, bunei guvernări și a prosperității economice în Republica Moldova.

În prezent, Maria Vâzdoagă locuiește în New York, Statele Unite ale Americii, unde a absolvit un program de masterat în drept la Universitatea Columbia. Această universitate face parte din grupul Ivy League alături de universităţile Harvard, Princeton, Cornell și Yale. De asemenea, este considerată printre primele trei cele mai prestigioase universități de drept din lume.

În ciuda diferenţei de sisteme legale dintre Moldova şi SUA (ţara noastră având la bază sistemul de drept civil francez, iar SUA bazându-se pe dreptul britanic numit common law), prin muncă asiduă, Maria a reuşit să depăşească cu demnitate această diferență şi să obțină succese impresionante pe plan profesional și academic.

 Tata – un model de personalitate

Întrebată ce povețe i-au dat părinții săi care au ajutat-o să ajungă unde este azi, Maria ne-a mărturisit că părinții ei întotdeauna au fost mândri de succesele ei și i-au fost alături la bine și la greu. Deși este departe, gândul și dorul pentru familie este imens. Ne-a împărtășit că toate succesele ei se datorează părinților și surorilor care au crezut în ea și au susținut-o mereu. Un model de om exemplar pe care îl are de mic copil a fost tatăl ei, Petru Vâzdoagă, de la care a învățat disciplina, simțul înalt al responsabilității și dragostea pentru dreptate.

Am întrebat-o pe basarabeanca noastră care este diferența între studiile făcute la noi și în instituțiile de peste hotare.

Maria a studiat și a lucrat în trei medii academice diferite – Moldova, Olanda și Statele Unite ale Americii, lucru care i-a permis să îmbrățișeze aceste diferențe educaționale. Deși preferă metoda de predare din SUA și Olanda, unii dintre cei mai buni profesori pe care i-a avut de-a lungul anilor de studii „au fost cei din școală și de la ASEM. Diferența esențială este că în universitățile din Occident, accentul se pune pe formarea abilităților practice și profesionale, mai puțin accent se pune pe teorie, după cum este cazul în universitățile din R. Moldova”, ne-a explicat tânăra juristă.

Chiar dacă Maria se află de doi ani la New York, urmărește totuși cu mare interes știrile despre situația social-politică din R. Moldova.

 

Cultura și educația politicienilor moldoveni lasă de dorit

„Politica este murdară chiar și în cele mai dezvoltate țări, dar la noi cultura și educația unor politicieni lasă de dorit. Suntem un stat mic care, dacă ne-am organiza eficient, am putea atrage investiții străine, am putea lupta cu „bolile” din sistem care ne împiedică să creștem economic și social. R. Moldova, din postura ei de cea mai săracă țară din Europa, nu-și permite să aleagă cu cine să fie prieten și cu cine să fie dușman. Noi trebuie să avem acorduri de colaborare cu cât mai mulți parteneri, să lăsăm mândria și principiile rigide la o parte și să punem accent pe creșterea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai. Unele țări din Africa sunt mai dezvoltate decât Moldova, și este păcat, fiindcă ne aflăm pe continentul european și avem destule modele de state care au reușit să crească în scurt timp. Nu putem să folosim la nesfârșit scuza că suntem un stat în tranziție ”, consideră Maria.

Referindu-se la schimbarea lucrurilor din Republica Moldova, Maria susține că „schimbarea vine din interior, de la comportamentul nostru, de la interesul pentru binele public, de la dragostea pentru țară și neam, de la eforturile pe care fiecare am putea să le facem ca să mișcăm țara înainte. Corupția nu există doar în sistemul juridic sau în politică. Corupția a devenit modul nostru de trai, de supraviețuire și de mândrie națională. Corupția începe cu copiatul în școală, cu favoritismul la locul de muncă, cu gândirea subiectivă și părtinitoare, cu atitudinea noastră unii față de alții. Consider că, pe termen lung, educația este remediul cel mai eficient pentru schimbarea situației în țară. Prin educație, am putea înțelege că nu putem să contăm la nesfârșit pe asistența străină, că este momentul să ne luăm soarta în propriile mâini și să spunem clar lucrurilor pe nume. Educația – atât cea academică, cât și cea de viață – este soluția pentru noi”.

Corupția începe cu copiatul în școală și favoritismul la locul de muncă

„Cu mare drag revin de fiecare dată în Moldova. Acolo îmi sunt părinții, copilăria, pădurea, neamul și rădăcinile. Nu este ușor să te integrezi într-o țară care nu este a ta, a căror scriitori sau eroi istorici nu îți provoacă nimic mai mult decât un interes intelectual. Nu e ușor să te simți mereu ca o frunză în bătaia vântului smulsă din rădăcini. Nimic nu poate fi înlocuit cu foșnetul codrului sau murmurul apei din țara în care te-ai născut. În același timp, fiecare avem drumul nostru, iar al meu întotdeauna a fost de pasăre călătoare, în care am descoperit și continui să descopăr lumea dincolo de Moldova. Dacă aș reveni acasă, mi-aș dori să devin profesoară în domeniul dreptului, să încerc să schimb lucrurile prin educație, într-un mediu în care mințile și visele abia se formează. Între timp, îmi voi continua zborul spre noi orizonturi de gândire și cunoaștere”.

The following two tabs change content below.