Cealaltă Basarabie//Cofetăreasa şi fotograful

 

 

Stanislav și Tatiana Vieru, ambii filologi de formație, au plecat de-acasă acum 18 ani. Primul a plecat capul familiei, care lucra în R. Moldova în vreo șase locuri și nu-i ajungea să întrețină familia. A ales să emigreze în Italia pentru că încolo plecaseră deja peste o mie de consăteni de la Cărpineni, Hâncești. Soția sa, Tatiana, l-a ajuns din urmă după trei luni. Dragostea i-a ținut mereu alături. Au fost antrenați în diferite munci în Italia. Azi, ea este un cofetar iscusit și căutat în orașul Roma, colaborând cu cele mai mari restaurante românești din oraș, iar el – unul din cei mai căutați fotografi din regiune.

Stanislav a plecat de-acasă primul. După diverse tentative de a pleca peste hotare, i-a reușit să ajungă în anul 2000 în Italia. A ales Italia pentru că din satul său de baștină, Cărpineni, Hâncești, erau plecate pe atunci la Roma circa 2000 de persoane.

Trei ani nu și-au văzut copiii

Acasă a lăsat-o pe soția sa, Tatiana cu cei doi fii mici, Bogdan și Victor. Unul avea patru ani, iar celălalt – șase luni. Este filolog de formație. Pe atunci avea absolvită și aspirantura. Nu reușise să-și susțină teza.

„Munceam la un moment dat în șase locuri – în instituții de stat și private, dar nu reușeam să acopăr niște cheltuieli necesare pentru familie. Stăteam într-o locuință dată cu împrumut de nişte prieteni, cât aceștia nu erau pe loc”, mărturisește Stanislav Vieru.

Când a ajuns în Italia și-a spus că trage o linie și începe o nouă etapă din viața sa. A lucrat pe șantier, la construcții, iar soția sa făcea curat în casele italienilor. Erau alături, dar fără copii. Fiii i-au lăsat în grija mamei Tatianei.

Atunci când povesteau istoria lor de viață, Tatianei i s-au umplut ochii de lacrimi. Și azi regretă că i-a lăsat. Nu i-au văzut trei ani. Au reușit abia după trei ani să-și legalizeze șederea și să revină în sat ca să-și îmbrățișeze copiii. Atunci s-au reîntors cu ambii fii. Unul fiind integrat la grădiniță, altul la școală.

„Regula de bază era: taci, înghite și învață”

Tatiana Vieru a muncit trei ani în casele italienilor. Mărturisește că-i era dificil, mai ales că avea doar 25 de ani. Dar muncea alături de soț ca să asigure cheltuielile pentru ei și pentru copii, plus ca să adune ceva pentru a le asigura copiilor traiul alături de ei.

Au luat copiii în Italia și atunci au muncit și mai mult pentru a-și achiziționa un apartament.

„Nimic nu a fost simplu, nici chiar pentru copii. Ambii băieți au mers la grădiniță, școală, după o lună de ședere în Italia, neștiind încă limba italiană. Copiii au fost ascultători și s-au integrat în societatea italiană. Regula de bază era: taci, înghite și învață. Acum nu-i mai putem întoarce înapoi. Ei se consideră dezrădăcinați din statul R. Moldova. E dificil să-i convingi că aici e bine, după cei trei ani cât am fost despărțiți”, a mărturisit Tatiana.

Atunci când și-a adus copiii, fiind mai mult cu ei pe-acasă, Tatiana Vieru a început să se intereseze de alimentația sănătoasă pentru copii, deoarece unul dintre fii avea erupții alergice la unele produse alimentare. În casa lor nu se cumpărau prăjituri din magazine. Cocea diferite dulciuri acasă și așa au început, din cunoscut în cunoscut, să pregătească dulciuri și pentru alții. Iniţial, erau făcute la cerere, fără plată, pentru prieteni. Prima comandă a fost făcută în anul 2005, pentru un tânăr, care și-a dorit un tort cu gust de casă.

A muncit mult la realizarea acelei comenzi. A fost în căutarea decorului. Google a ajutat-o. Totul a învățat din mers, de la o comandă la alta. Era atrasă de vitrinele cofetăriilor din Italia. Așa a descoperit florile din pastă de zahăr care decorează torturile. „Așa am început să dau aspect torturilor mele”, își amintește ea.

Tort cu gust de casă

Din spusele lui Stanislav Vieru, soția sa și-a petrecut nopțile timp de un an pe un forum internațional din Italia unde făcea schimb de opinii cu alți cofetari. Azi Tatiana Vieru lucrează în colaborare cu cele mai mari trei restaurante românești de la Roma, cu diferite organizații care se ocupă de organizarea evenimentelor publice, cu cofetării. O colaborare strânsă o are cu românii și basarabenii din regiune. Ei fac multe ceremonii, spune ea. Comenzile sunt multe și mari. Alături de ea muncește unul dintre fii.

Bucătăria din casa ei este bine pregătită pentru a face torturi de diferite mărimi și gusturi. Rețetele îi aparțin. Are totul ce o ajută la decorarea cea mai grea și minuțioasă a torturilor.

Soții Vieru susțin că băieții lor, Victor și Bogdan, de 19 și, respectiv, 22 de ani  sunt mai mult italieni decât basarabeni.

„Au făcut școala acolo. Acolo au prieteni. Am venit acasă acum fără ei”, ne-a spus capul familiei. Le reușește să-și invite părinții ca să stea mai des lângă nepoți.

Pasiunea fotografiatului a devenit meserie

Unul din cele șase joburi pe care le avea Stanislav Vieru în R. Moldova prin 1995-2000 era cel de fotograf. A umblat prin toate glodurile Moldovei, după cum spune el, formându-se ca fotograf. După legalizarea șederii sale în Italia, acesta a decis să dezvolte pasiunea sa și să câștige din ea.

Prin 2003, moldovenii care își legalizau șederea în Italia au început să facă ceremonii și Stanislav Vieru s-a manifestat ca fotograf. Atunci, era unicul fotograf basarabean din acea zonă a Italiei. Făcea și video, și fotografie.

Au reușit cu anii să-și cumpere un apartament, la 20 km de Roma. Au renunțat la gândul de a se întoarce acasă atunci când au luat și copiii lângă ei. Și-au educat copiii liber. Nu le-au impus să facă facultăți. Azi unul muncește alături de mama, altul e lângă tata.

„Unul face servicii hoteliere, altul a făcut informatică și e încă în căutare, pentru că îi place muzica, actoria. Să-i zicem să studieze pentru că noi am studiat nu putem, pentru că am ajuns unde am ajuns”, a mărturisit Tatiana Vieru.

„Îi spun soției că azi bem o cafea la Florența”

Soții Vieru vin rar acasă, pentru că orarul lor este liber și sunt la discreția clienților. Se descurcă financiar să-și asigure o viață frumoasă, fără mari griji, dar cu multă muncă. Bani adunați nu au și nici nu tind spre asta. Călătoresc mult împreună. Pot bea o cafea în cele mai frumoase orașe din Italia și Europa. Au ieșiri spontane.

„Îi spun soției că azi bem o cafea la Florența. Am urcat și am plecat. Așa plecăm și la Paris, și în alte orașe”, mărturisește bărbatul. Călătoresc lunea și marțea, deoarece în celelalte zile sunt foarte prinși cu munca lor.

Ea colaborează cu trei restaurante românești la Roma,fiecare cu o capacitate de peste 200 de persoane. Într-o sâmbătă am făcut 14 torturi de diferite volume pentru 1700 de persoane. Alături este fiul. Astfel, de miercuri până sâmbătă noaptea, am muncit cot la cot, cu multă meticulozitate.

 

O colaborare ca între frați

Lucrează pentru români și moldoveni. Colaborează cu o româncă ce are o asociație de organizare de evenimente. „Ea apelează doar la serviciile conaționalilor săi și pentru flori, și pentru dulciuri. Este un fel de solidaritate națională. Preferă să împartă pâinea cu ai săi”, ne-a mărturisit Tatiana Vieru.

Cel mai mare tort făcut a avut peste 40 kg. Numai la florile tortului a lucrat două zile. Are frigidere acasă, dar torturile mari le finalizează în localuri. Are o satisfacție sufletească pentru ceea ce face. Serile de duminică sunt pentru mesajele de mulțumire la comenzile făcute. Acestea îți dau puteri ca de la o marți să o iei de la capăt.

Stanislav Vieru face ședințe fotografice. Face schimb de experiență cu fotografi din lume, participă la diferite școli de fotografie ca să ajungă să facă fotografii unice și care să merite banii. Basarabeanul tinde să-și perfecţioneze nivelul și să-şi facă un nume.

The following two tabs change content below.