Cea mai rece toamnă din ultimul deceniu

Vremea rece din prima jumătate a lunii octombrie nu constituie o noutate pentru R. Moldova. Astfel de temperaturi, ba chiar şi mai mici, au fost înregistrate în toamna anilor 1946 şi 1951. Avem parte de asemenea toamne friguroase o dată la zece ani, a declarat pentru JURNAL de Chişinău vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Elina Pleşca.

Potrivit ei, temperaturile scăzute atestate în prezent sunt cauzate de un anticiclon format în Estul Europei, care, treptat, a acoperit şi teritoriul Moldovei începând cu prima jumătate a lunii octombrie.

Elina Pleşca a mai comunicat că cea mai rece noapte din săptămâna aceasta a fost cea din 6 spre 7 octombrie, cu temperaturi minime de -4 grade Celsius atât în aer, cât şi la suprafaţa solului. Temperaturi scăzute au fost atestate la Bălţi, în noaptea de luni spre marţi, până la -3 grade Celsius, şi la Soroca, în noaptea de marţi spre miercuri, până la -6 grade Celsius la suprafaţa solului.

Vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a comunicat că, de obicei, astfel de temperaturi sunt specifice perioadei a doua a lunii octombrie, de aceea ne-au luat prin surprindere, pentru că şi roada a fost recoltată parţial. „Pericolul şi intensitatea îngheţurilor la culturile agricole de toamnă depinde de starea lor. În prezent, pe câmpuri au mai rămas culturi agricole sensibile la temperaturi scăzute, cum ar fi strugurii şi legumele, de aceea trebuie grăbită strângerea lor, mai ales că în următoarele două săptămâni nu se prevăd temperaturi mai ridicate”, a spus pentru JURNAL de Chişinău Elina Pleşca.

Referindu-se la evoluţia vremii, specialista a spus că temperaturi mai scăzute au persistat până azi, 8 octombrie, iar de sâmbătă temperaturile se ridică uşor, dar vin ploile, care vor dura până luni, 11 octombrie.

Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, în următoarea săptămână temperaturile vor oscila între +6 şi +12 grade Celsius ziua, iar noaptea – între + 1 şi +8 grade Celsius.

În general, nu se observă o tendinţă de încălzire a vremii, iar ploile vor dura până la mijlocul săptămânii viitoare, în unele regiuni ale republicii.

Cum să ne protejăm

Schimbarea bruscă a timpului are efecte negative asupra oamenilor care suferă de maladii cronice ale aparatului respirator şi cardiovascular, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău Ştefan Calancea, specialist coordonator la Direcţia Sănătate a Consiliului municipal Chişinău. De aceea persoanele care suferă de aceste maladii trebuie să se îmbrace adecvat condiţiilor climaterice, să evite schimbul brusc de temperatură, să păstreze un regim termic constant în încăperea în care se află permanent, să stea mai puţin la aer liber când temperaturile sunt mai scăzute. Ştefan Calancea a accentuat că, pentru cei care suferă de maladii ale aparatului respirator şi cardiovascular, cea mai importantă perioadă este cea nocturnă – locul unde dorm. Încăperea trebuie să fie încălzită, iar temperatura să fie constantă.

Victoria Popa