Cea mai mare teamă a bărbaţilor: apariţia firelor albe

Îngrăşatul şi îngălbenirea dinţilor par să nu mai fie o problemă aşa de mare pentru bărbaţi. Un studiu recent arată că apariţia firelor de păr alb reprezintă cea mai mare teamă a reprezentanţilor sexului masculin, informează cotidianul britanic „Daily Mail”.
Potrivit psihologilor, apariţia firelor de păr alb poate fi un semn al maturităţii, dar în acelaşi timp arată şi faptul că organismul începe să îmbătrânească. Astfel, specialiştii susţin că frica de înaintarea în vârstă poate reprezenta adevărata problemă pe care bărbaţii o pun pe seama firelor de păr alb.

Cercetarea mai arată că pierderea podoabei capilare se află pe locul al doilea în topul temerilor bărbaţilor, în timp ce părul nedorit din nas şi din urechi se află pe locul al treilea. În acelaşi timp, datele sondajului arată că luarea în greutate şi îngălbenirea dinţilor sunt următoarele probleme ce îi preocupă pe bărbaţi, pe măsura ce înaintează în vârstă.

Mai mult, se pare că vârsta de 45 de ani este cea la care se instalează acest disconfort faţă de propria persoană. Astfel că mai mult de un sfert dintre bărbaţii chestionaţi, cu vârste între 45 şi 54 de ani, găsesc la propria persoană cel puţin patru defecte. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.500 de bărbaţi cu vârsta între 30 şi 60 de ani.

Încărunţirea părului, semn al deteriorării ADN-ului

Apariţia firelor de păr alb pare a fi cauzată de distrugerea progresivă a ADN-ului, ca urmare a stresului genotoxic, care îmbătrâneşte celulele. La acestă concluzie a ajuns medicul dermatolog Emi Nishimura de la Universitatea de Medicină din Tokyo, care a început să studieze modul în care factorii de stres genotoxic, cum sunt radiaţiile sau chimicalele, ar putea să afecteze celulele stem.

Testele realizate de cercetător pe cobai au arătat că, după ce şoarecii au fost expuşi la radiaţii X şi medicamente folosite în chimioterapie, subiecţii tineri au albit brusc. Astfel, s-a demonstrat că celulele lor au îmbătrânit mai repede, în loc să moară sau să devină inactive. „Celulele mature îşi pierd capacitatea de regenerare şi şoarecele nu mai poate produce alte celule producătoare de pigment, ajungând astfel să albească”, explică Nishimura.