Cea mai în vârstă persoană din lume: ultimul om născut în secolul XIX împlineşte 117

emma-morano

Emma Morano, ultima persoană cunoscută în viaţă, care s-a născut în secolul XIX, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere, 117 ani. Născut la 29 noiembrie 1899, Emma Morano este cea mai în vârstă persoană din lume, secretul longevităţii sale nu constă în îngrijirea medicală, ci mai curând în abţinerea de la mâncare. „Eu mănânc câte două ouă pe zi, doar atât. Şi biscuiţi. Dar nu mănânc mult, deoarece nu am dinţi”, a declarat Emma din casa sa din Verbania, un oraş din nordul Italiei, scrie theguardian.com.

Cel mai mare dintre cei opt fraţi ai săi, rămasă singură în viaţă, Morano ştie că oamenii sunt curioşi să o cunoască. „Oamenii vin. Nu invit pe nimeni, dar ei vin. Vin din America, Elveţia, Austria, Torino, Milan… Vin de pretutindeni ca să mă vadă”, spune ea.

Nu este sigură dacă va mânca prăjitură la petrecerea sa, spunând că „ultima dată am mâncat un pic, însă după aceea nu m-am simţit bine”. Este o persoană solitară. Şi-a părăsit soţul violent în 1938, în scurt timp după decesul singurului ei copil. După aceea a trăit singură, a lucra la o fabrică de saci.

Nu şi-a părăsit apartamentul său timp de 20 de ani, stă la pat în ultimul an. Are o minte ageră, aude foarte greu, vorbeşte cu dificultate şi nu poate să privească televizorul, petrecându-şi timpul mai mult dormind şi cu gustări.