„Cea mai eficientă armă împotriva cancerului de col uterin este prevenirea”

Interviu cu Eugenia Berzan, analistă de Programe în domeniul Sănătății Sexuale și Reproductive la UNFPA Moldova

La nivel global, cancerul cervical este al treilea tip de cancer întâlnit cel mai des la femei, înregistrând peste 530.000 de cazuri noi de îmbolnăvire și 275.000 de decese în fiecare an. În ultimii cinci ani, în RM, peste 1500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie, iar peste 1000 și-au pierdut viața. Ce este cancerul de col uterin, cum se previne această maladie, unde se pot adresa femeile pentru un test cervical gratuit, ne spune analista de Programe în domeniul Sănătății Sexuale și Reproductive la UNFPA Moldova, Eugenia Berzan.

  • Stimată doamnă Berzan, ce este cancerul de col uterin și cum se manifestă?

Cancerul cervical este provocat de virusul HPV, care se transmite pe cale sexuală și infecția poate evolua lent în cancer pe parcursul a zece ani, fără ca o femeie să-și dea seama de acest lucru. Leziunile pre-canceroase nu prezintă simptome, iar manifestările clinice apar doar atunci când este vorba deja de cancer de col uterin. Cel mai frecvent cancerul cervical se întâlnește în segmentul de vârstă 35-45 de ani, cu toate că poate fi întâlnit și mai devreme și mai târziu. Cancerul de col uterin este o problemă nu doar în RM, dar și la nivel global și regional, având un impact negativ major atât pentru femeie, familie, cât și pentru întreaga societate. La nivel regional, situația este mai bună în țările Europei de Vest. În cazul Republicii Moldova, anual, se înregistrează peste 300 de cazuri noi de îmbolnăvire, în 2017 fiind înregistrate 321 de cazuri noi de cancer cervical și 168 de decese. Aceste cifre ne demonstrează gravitatea problemei și importanța prevenirii acesteia, deoarece aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit.

  • Cât de eficientă este vaccinarea împotriva virusului HPV și când trebuie efectuată?

Cum spuneam, această maladie este provocată de virusul Papiloma Uman (HPV). Oricare din cele 15 tipuri de virus HPV poate provoca cancerul cervical, dar în circa 75% din cazuri maladia este provocată de HPV-16 și HPV-18. Pentru ca vaccinarea să aibă o eficacitate maximă, este foarte important ca fetele tinere să fie vaccinate între 9 și 14 ani, până la începutul vieții sexuale. În Republica Moldova vaccinarea anti-HPV a început în toamna anului 2017 și se realizează cu suportul Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări și al Organizației Mondiale a Sănătății. Toate vaccinurile anti HPV care se realizează în RM sunt de calitate și sigure, și se efectuează gratuit fetelor cu vârsta de 10 ani. Complementar vaccinării, este importantă și realizarea screening-ului cervical pentru prevenirea cancerului de col uterin la femei.

  • În anul 2017, au fost înregistrate peste 300 de cazuri noi și 168 de decese din cauza acestei maladii. Este oare aceasta o consecință a insuficientei informări din partea populației despre acest tip de cancer sau a lipsei de specialiști medicali? Sunt localități unde nu există nici măcar punct medical.

Există într-adevăr o migrație a cadrelor medicale în sistem, atât din spațiul rural spre urban, cât și peste hotarele țării. Ceea ce pot să afirm cu siguranță este că în fiecare comunitate unde lipsește medicul de familie, un medic din localitatea vecină oferă asistență medicală populației, inclusiv prelevarea testului de screening cervical. Atât Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și autoritățile publice locale, întreprind diferite inițiative pentru a motiva tinerii specialiști să muncească în sate. Acest fenomen nu este caracteristic doar R. Moldova și se întâlnește și în alte țări din regiune. Ceea ce este important e ca politicile naționale să fie elaborate și realizate ținându-se cont de aceste realități.

  • Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Adițional vaccinării anti-HPV, este primordial să avem un program de screening cervical bine organizat. Anterior, screening-ul cervical a fost sporadic, adică dacă femeia se adresa la medic cu oricare problemă de sănătate sau pentru un control de rutină, putea să facă și această examinare. Pe când un program de screening cervical bine organizat înseamnă  cunoașterea numărului de femei eligibile pentru screening cervical de către fiecare medic de familie, înrolarea activă planificată a femeilor în procesul de screening, rechemarea regulată a femeilor la screening o dată la 3 ani, la fel și supravegherea și monitorizarea cazurilor. Este important să asigurăm o acoperire a femeilor de vârstă eligibilă cu servicii de screening cervical în proporție de circa 75%. Foarte important este ca fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani să știe că se poate adresa la medicul de familie, indiferent dacă are sau nu poliță de asigurare medicală obligatorie, unde i se va efectua gratuit testul de screening cervical. În prezent, este inițiată dezvoltarea Registrului de screening, care va asigura monitorizarea cazurilor și colaborarea eficientă a serviciilor în cadrul programului de screening cervical.

  • Ce se întreprinde în R. Moldova pentru prevenirea acestei maladii?

În Republica Moldova, cancerul cervical este o problemă prioritară de sănătate publică, care se regăsește în mai multe documente de politici, inclusiv în Strategia națională de prevenire și control al maladiilor netransmisibile 2012-2020, Programul național de control al cancerului 2016-2025, Planul național de acțiuni privind fortificarea serviciului de screening cervical 2016-2018. Totodată, se află în desfășurare un amplu Proiect de prevenire a cancerului de col uterin, care vine să sprijine realizarea politicilor, prin îmbunătățirea accesului și calității serviciilor de screening cervical și sporirea nivelului de informare a populației. Proiectul este realizat în perioada 2017-2020 de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin, Organizația Mondială a Sănătății și alți parteneri de dezvoltare. Ceea ce ne dorim cu toții în final este reducerea atât a numărului de îmbolnăviri, cât și al deceselor cauzate de această maladie ușor prevenibilă.

Interviu realizat de Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)