Cea de-a patra cale a lui Vlad Plahotniuc. Primul pas

Cea de-a patra cale propusă Republicii Moldova de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, înseamnă nici cu ruşii, nici cu europenii, nici cu fraţii noştri de sânge, românii, ci doar noi, pentru noi, „prin noi înşine”, altfel spus: „Pro-Moldova”.

Chiar Vladimir Plahotniuc a declarat: „Politica Pentru Moldova înseamnă că noi vom continua să preluăm tot ce este mai bun din modelele din Europa astfel încât să aducem bunăstarea aici, acasă, în Moldova, pentru viitorul copiilor noştri şi pentru afirmarea noastră ca societate modernă”, adăugând „avem pentru asta caracter, capacităţile necesare şi, cel mai important, dorinţa noastră comună”.

Lumea bună l-a luat „în furci” pe Vladimir Plahotniuc. Şi nu fără temei: am mai avut politicieni cu astfel de slogane (agrarienii, Lucinschi, Voronin ș.a.). Mi-am zis însă de ce să nu-l luăm în serios pe dl Vladimir Plahotniuc (pe el şi echipa dlui)? Pe bune: cum ne prezentăm noi în faţa lumii? Nu ar trebui oare să facem puţină ordine în propria noastră „curte”?

În acest sens, sugerez conducerii PDM să facă primul pas: dl Plahotniuc personal, alături de dl prim-ministru, să vină cu limuzinele (sau pe jos) la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt și str. Ismail, să coboare din limuzine (dacă vor veni cu ele) şi să treacă prin subterană spre clădirea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. După ce vor ieşi, sper – fără sudalme şi cu încălţămintea curată –, să continue calea spre Hotelul „Chişinău”, spre bulevardul „C. Negruzzi” şi să o ia pe subterană pe cealaltă parte a bulevardului. Aceasta va fi prima cunoaştere a realităţii din capitala „europeană” a Republicii Moldova.

O altă trecere subterană care merită văzută este cea din preajma Gării de Sud. Îi rog să treacă şi pe acolo, aşa cum o fac zilnic sutele sau poate miile de oameni. După care să tragă concluzii şi să ne spună şi nouă care sunt acestea.

Subteranele nominalizate (dar, suntem convinşi – şi altele) sunt destinate pietonilor pentru deplasările de care au nevoie. În pofida unor mici semne de supraveghere (în unele cazuri cineva mătură pe acolo, altcineva înşurubează becuri, care fie sunt furate, fie distruse.

Aceste treceri subterane s-au transformat în toalete publice, cu un aer îmbâcsit de putoarea urinei stătute, cu sunt inscripţii obscene și scările în ruine.

Partea proastă este faptul că lumea s-a deprins cu aceste locuri insalubre, născătoare de infecţii şi boli, de parcă ar fi o normalitate. Convingerea noastră este că starea de lucruri trebuie schimbată.

Timp de realizare: pentru civilizarea subteranelor este nevoie de patru luni (noiembrie-decembrie 2018 – ianuarie–22 februarie 2019).

Resurse financiare: din rezerva de stat a Guvernului, din rezervele Primăriei, din banii Fundaţiei „Edelweiss”, din donaţii private.

Interesul pentru imaginea PDM: în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 liderii PDM ar putea deschide oficial trecerile subterane de pietoni, curate, frumoase; lumea se va convinge că, într-adevăr, suntem capabili, cel puţin, să aducem în stare normală nişte subterane. Că, bineînţeles, n-o să vină jandarmul român sau pacificatorul rus să ne rânească mizeriile. Tot noi trebuie să o facem. Să o facem, deci! Aceasta este dorinţa noastră comună.

La acest mini-proiect „Pro-Moldova” ar putea contribui şi Igor Dodon pentru că stă mai mult în afara Republicii Moldova, în interminabilele sale călătorii, cele mai dese – la Moscova. Ar face bine să treacă pe subteranele din capitala Rusiei, să se convingă de curăţenia de acolo şi să povestească liderilor PDM cum stau lucrurile la Moscova.

În plus, să nu uităm că alegerile primarului general al Municipiului Chişinău au fost invalidate. Nu avem un primar de la care să cerem curăţenie şi ordine, iar Chișinăul este capitala unui stat. În atare situaţie şi Guvernul, condus de dl Pavel Filip, ar fi bine să pună umărul.

Anatol Petrencu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)