Ce trebuie să facă R. Moldova ca să beneficieze de suportul bugetar al UE

Pirca Tapiola

„Plăţile de Suport Bugetar sunt subiectul îndeplinirii tuturor condiţiilor stipulate în acordurile încheiate cu Guvernul Republicii Moldova în ce priveşte obiectivele politicilor sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere bugetară şi transparenţă. Realizarea obiectivelor politicilor este evaluată în baza unor referinţe incluse în operaţiunile de Suport Bugetar”, notează un comunicat al Delegaţiei Europene la Chişinău, scrie eco.md.

Mai întâi, formarea guvernului şi acordul cu FMI. Potrivit comunicatului, binecunoscutele aspecte din sectorul bancar al Republicii Moldova au cauzat îngrijorări în ceea ce priveşte stabilitatea macro-financiară. În acest context, Uniunea Europeană susţine că un program al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va reprezenta garanţia că aceste preocupări sunt abordate.

Plăţile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene pot fi procesate doar după aprobarea programului FMI. Deoarece un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, aceasta reprezintă încă un motiv serios de a accelera procesul de formare a noii coaliţii de guvernare.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, menţionează: „Uniunea Europeană subliniază importanţa formării cât de curând posibil a unei noi coaliţii de guvernare. Odată cu preluarea funcţiilor, noul guvern trebuie să expedieze neîntârziat o solicitare către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a negocia un nou program FMI. Aprobarea unui astfel de program va restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va pava calea spre reluarea debursărilor de Suport Bugetar în cadrul asistenţei din partea UE”.

Moldova urma să primească de la UE în acest an 40,7 mil. de euro. Amintim că recent Uniunea Europeană a îngheţat finanţarea pentru Republica Moldova. Conform ministrului Finanţelor, Anatol Arapu, în acest an, Uniunea Europeană a prevăzut pentru Moldova o finanţare de 40,7 milioane de euro.

Banii urmau să ajungă în visteria ţării în calitate de suport bugetar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiţiei.