Ce-ţi doresc eu ţie, JURNAL? Doisprezece cititori despre doisprezece ani

Vasile Motricală din Ţibirica, r. Călăraşi, 65 de ani:

„Citesc JURNAL de Chişinău de trei ani. Îmi place mult. Îl citesc pe Nicolae Negru, dar îmi place şi Lidia Bobână, istoriile de viaţă pe care le descrie sunt foarte interesante. Politica asta, fiara mamei ei, nu o înţeleg deloc! Trebuie odată şi odată să se înţeleagă ei acolo sus! Aş vrea să aflu din ziar mai multe lucruri interesante de la ţară. La mulţi ani, JURNAL! Să scrieţi cât mai multe lucruri interesante”.

 

Aureliu BUSUIOC, scriitor:

Cred că JURNALUL manifestă prea puţin interes pentru cultură, nici măcar atât cât ocupă cultura în viaţa noastră cotidiană. Nu doar JURNALUL – toată presa – trebuie să cultive gustul publicului pentru VALOARE. Căci ce se întâmplă? Aflu că se abrogă contractul semnat pentru concertul la Chişinău al distinsei interprete Corina Chiriac. Motivul? Nu se vând biletele! În acelaşi timp, de la Moscova ne vin tot felul de piţipoance şi piţipoi şi adună sălile pline!

 

Valentina Rusu-Ciobanu, pictoriţă:

„Aveţi materiale bune în ziar, dar poate că ar trebui să scrieţi mai mult despre problemele oamenilor în vârstă. Pe bătrâni sărăcia îi loveşte din toate părţile, ea vine de la preţurile majorate la gaze, la energia electrică, vine şi din magazin, din sistemul medical, din cel de protecţie socială. La vârsta noastră, avem nevoie să fim îngrijiţi. Societatea se face că nu vede greutăţile oamenilor în etate, dar ele există”.

În ziua când JURNAL de Chişinău îşi sărbătoreşte aniversarea, renumita pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu împlineşte 91 de ani. Vă felicităm, stimată doamnă, şi vă dorim să vă păstraţi privirea senină şi bucuria de a trăi pe care ne-o transmiteţi prin tablourile Dvs., ce poartă amprenta divinului. 

 

Ludmila Popovici, directorul executiv al Centrului de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”:

„JURNAL de Chişinău este un ziar interesant, pe care îl citesc atât eu, cât şi colegii şi persoanele care beneficiază de serviciile centrului nostru. Îmi place să găsesc în fiecare număr poveşti de viaţă. Urmăresc evenimentele şi opiniile. Dar cel mai mult îmi plac articolele ce ţin de domeniul social. Mai puţin crimele, violurile, mi se strânge inima când le văd în paginile ziarelor. Aş vrea să fie auzită vocea cititorilor şi mai multe exemple pozitive. Pentru că în zilele noastre, lumea are nevoie de o porţie de pozitivism. Vă urez la mulţi ani!”.

 

Ion Harea, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad:

„Pentru mine, JURNAL de Chişinău este oglinda realităţii noastre. În el aflu informaţii surprinzătoare, echidistante, care corespund tuturor rigorilor jurnalistice. Îmi place că nu vă temeţi să spuneţi lucrurilor pe nume. La mulţi ani, JURNAL de Chişinău!”.

 

Efim Josanu, jurnalist, scriitor:

„Sunt un cititor atent al JURNALULUI. Chiar din prima zi, de la fondare. Nu pot afirma că tot ce s-a scris a fost perfect. Dar, cu certitudine, pot confirma că în fiecare număr găseam ceva inedit. Era ca o incitare care îmi crea o stare de dependenţă a aşteptării. Metafora poate şchiopătează, dar rămân cu impresia că devenisem un spectator fascinat, care urmăreşte de la poalele muntelui urcuşul unui alpinist temerar escaladând încet şi cu răbdare traseul plin de neprevăzut, de pericole ale unui versant atacat în premieră. Mai simplu ar fi să spun că JURNALUL m-a drogat”.

 

Daniela Buga, profesoară de istorie, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, mun. Chişinău, pedagogul anului 2010:

„Felicit JURNALUL cu ocazia vârstei împlinite şi aş vrea să fie mai aproape de profesori, de liceeni şi de problemele educaţiei în ansamblu. E nevoie de o abordare reală a liceelor capitalei – cu copii puţini, cu lipsă completă a examenelor de înmatriculare. În plus, există un număr exagerat de instituţii preuniversitare care insuflă pesimism în demersul nostru de îmbunătăţire a calităţii studiilor”.

 

Andrei Perciun, profesor de filosofie:

„Cuvintele citite în JURNAL pot sau să ne dezvăluie, sau să  compromită adevăratul conţinut al lucrurilor. Nomoteţii JURNALULUI nu încadrează cuvântul scris într-o strictă rigoare ce ţine de sens. Cuvintele ne întredeschid uşa către adevăr. Responsabili suntem noi, cei care deschidem uşile cuvintelor până la capăt, motivaţi de aspiraţia de a cunoaşte „cum a fost în realitate”. Adecvarea cuvântului cu realitatea este făcută de cititor, iar ziaristul trebuie să facă această potrivire lesne de obţinut. În aşa fel, JURNALUL ne oferă şi nu ne impune adevărul prin cuvinte”.

 

Marian Stârcea, compozitor:

„De 12 ani sunt cititor fidel al JURNALULUI. Am rămas fidel pentru că şi JURNAL mi-a rămas fidel. A fost întotdeauna sincer cu mine. Nu m-a dezamăgit pentru că a reuşit să rămână un ziar model în aceste timpuri ale interpretărilor şi ale jocurilor de tot felul. Întotdeauna actual, cu mâna pe puls, JURNALUL a adus noutatea fierbinte în casele noastre. Pe bună dreptate, JURNAL este faţeta adevărului, echidistanţei, a verticalităţii. Şi acest lucru se datorează, nu în ultimul rând, unei echipe profesioniste, creative, interesante şi, nu mă tem să mă repet, fidele. La mulţi ani, Jurnal de Chişinău!”.

 

Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova:

„Putem afirma cu certitudine că JURNAL de Chişinău şi-a creat propriul brend, performanţă atinsă de foarte puţine publicaţii de la noi. Problemele sociale, analizele şi comentariile politice, viaţa culturală şi sportivă, subiectele de morală, prezente în fiecare număr îl fac dependent pe cititor de drogul ce se numeşte JURNAL de Chişinău.

La mulţi ani! Să adunaţi în tolbă încă multe toamne aniversare”.

 

Glebus Sainciuc, pictor, grafician, creator de măşti:

„Mi-aş dori să scrieţi mai multe texte despre pictură, despre artă şi despre viaţa de zi cu zi a artiştilor, despre grijile şi necesităţile lor. Prezentaţi mai des tineri artişti în paginile ziarului. Şi nu uitaţi de monumentele de arhitectură, scrieţi despre Chişinăul Vechi, despre istoria oraşului nostru atât de frumos”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)