Ce știu germanii despre Republica Moldova?

27 martie 2015, Chişinău

Majoritatea nemţilor nu cunosc nimic despre Republica Moldova. Unii dintre cei intervievaţi de către subsemnata spun că Moldova este parte componentă a Iugoslaviei, alţii că e situată acolo unde curge râul „Moldau”, adică la Praga, Cehia. Mai mult, germanii nu știu nici unde este situată R. Moldova, nici ce limbă se vorbește în statul nostru. În timpul discuției se arătau mirați despre ce oare îi întreb. Cei care știu câte ceva despre Republica Moldova spun că este cea mai săracă țară din Europa, că avem probleme cu Transnistria, că la noi s-a furat un miliard de euro, că vorbim românește și că ne aflăm lângă România. Citiți mai jos ce au răspuns unii locuitori ai orașului Bonn la întrebarea: „Ce ştiţi despre Republica Moldova?”

Cristina, 31 de ani: „Da, am auzit de Republica Moldova. Este situată undeva dincolo de Grecia. Moldova este acolo unde curge râul „Moldau”. [Râul Moldau” curge în Praga, Cehia.]

Stefan, politolog, 73 de ani: „Din ultimele știri am înțeles că în prezent Republica Moldova se confruntă cu o situație economică și politică dificilă. Știu despre scandalul de la bancă, unde s-a furat miliardul de euro. Această țară se află în dilemă – să se orienteze spre Occident sau nu. O parte a populației este orientată spre Rusia, iar conducerea de vârf a statului tot este complice la aceasta. Republica Moldova este situată la graniță cu România. O bună parte a Moldovei vorbeşte româna, o mică parte, limba rusă. Știu că este și limba moldovenească, dar nu sunt convins de asta”.

Eveline, asistent social pentru refugiaţi, 55 de ani: „Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Am o colegă care a fost acolo cu un proiect pentru tineri. Știu că se vorbește mult rusește, e adevărat?”.

Marlene, 70 de ani: „Nu știu exact unde este situată Republica Moldova, dar acolo se vorbește românește ”.
Gerhard, 63 de ani: „Republica Moldova este mai aproape de Rusia, dar nu știu exact unde. Despre alte amănunte n-am habar”.

Stefanos, bucătar, 34 de ani: „Există așa un stat. Am auzit de el la Eurovision Song Contest”.
Martin, 55 de ani: „Este un stat din fosta Uniune Sovietică”.

Catherine, 37 de ani: „În Republica Moldova se vorbește o limbă slavă. Se află lângă România. Atât”.
Tina, economist, 55 de ani: „Ştiu că e cea mai săracă țară din Europa, dar mai multe chiar nu știu”.

Theodor, 55 de ani: „Republica Moldova are multe probleme cu Transnistria. Are probleme şi cu Rusia. Mai știu că pe acolo curge râul Nistru”.

Erik, 45 de ani: „Da, știu. Republica Moldova face parte din fosta Iugoslavie”.

Sondaj realizat de Victoria POPA,

20 noiembrie, Bonn, Germania

The following two tabs change content below.