Ce spune Biserica despre tradiția copiilor cu două nume

Foto: ziaruldeiasi.ro

Una dintre tradițiile pe care mulți părinți le păstrează se referă la numele copilului. Mai exact, mulți dintre ei au două nume, adică sunt botezaţi de două ori. Pe vremea când medicina nu era încă la îndemâna oricui, oamenii considerau că sursa bolilor o reprezentau demonii sau duhurile rele. Astfel, a luat naştere o serie de rituri magico-religioase menite să înşele demonul bolii sau moartea. În rândul acestor obiceiuri se numără schimbarea numelui si botezarea din nou.

Prin nume, se exprimă unicitatea omului, valoarea sa inestimabilă în ochii lui Hristos care vine să caute oaia pierdută. De aceea, Biserica cheamă pe fiecare om după numele său în cadrul Sfintelor Taine (Botez, Taina Spovedaniei, primirea Sfintei Împărtăşanii.

Folcloristii au confirmat faptul că datina de a se schimba numele copilului bolnav era practicată în tot cuprinsul Ţărilor Române, în credinţa că duhul rău se va depărta, iar copilul se va însănătoşi… „Schimbându-i numele de botez cu alt nume nou, se crede că dracul îl va pierde, şi în veci nu mai dă peste el”.

Citiţi aici continuarea articolului.