Ce spune AMBASADORUL UCRAINEI, Gnatişin, despre „blocada” impusă Tiraspolului

Foto: Nadea Roşcovanu

Instituirea unui punct de control moldo-ucrainean la Cuciurgan a constituit unul dintre subiectele-cheie ale vizitei viceministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, în R. Moldova, precum şi în cadrul discuţiilor dintre miniştrii Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitali Ignatiev, care s-au întâlnit marți la sediul misiunii OSCE de la Chişinău. Potrivit ambasadorului Ucrainei la Chişinău, Gantişin, volumul produselor din regiunea transnistreană a R. Moldova în Ucraina şi al produselor ucrainene în regiune creşte permanent.

Delegatul Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a declarat că autorităţile separatiste sunt categoric împotriva instituirii unui control moldo-ucrainean la Cuciurgan, intenţie pe care acesta a calificat-o drept „distructivă” şi că ar desconsidera poziţia şi interesele regiunii transnistrene. „Transnistria insistă ca această problemă să fie inclusă pe agenda următoarei runde de negocieri în formatul 5+2, deoarece este un subiect care, prin complexitatea sa şi prejudiciile pe care le comportă sub aspect economic, umanitar şi politic este cea mai mare amenințare din ultimii ani pentru procesul de negocieri”, a declarat el.

Ambasadorul Ucrainei, Ivan Gnatişin, în cadrul interviului acordat JURNALULUI, a declarat despre acest subiect: „Se vorbeşte de o aşa-numită «blocadă» impusă regiunii. Conform datelor structurilor vamale de la Tiraspol, volumul produselor din regiunea transnistreană a R. Moldova în Ucraina şi al produselor ucrainene în regiune creşte permanent. Sunt sigur că această «îngrijorare» se explică doar din partea celor care sunt interesaţi de păstrarea schemelor ilegale, deoarece Ucraina şi R. Moldova, cu sprijinul UE, perfecţionează sistemul de combatere a acţiunilor ilegale la hotar”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)