Ce spun oamenii din satul de baştină despre Ion Păduraru

ion-paduraru

Ion Păduraru, candidatul desemnat ieri la funcția de premier de către preşedintele Nicolae Timofti, ocupă funcția de secretar general al Aparatului Preşedintelui din luna aprilie 2012 până în prezent, este respectat în satul său de baştină. Unica sa soră, Anastasia Ţurcanu, a spus JURNALULUI de Chişinău că a aflat chiar de la fratele său că a fost desemnat de către Nicolae Timofti la funcţia de premier, care i-a spus că a fost surprins de propunerea preşedintelui. Locuitorii din Ţipleteşti, r. Sângerei, cred că săteanul lor, Ion Păduraru, este o candidatură bună la funcţia de prim-ministru.

Oamenii din sat au numai vorbe bune la adresa actualului candidat la funcţia de premier, desemnat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. „Ion Păduraru este un om de omenie. El vine dintr-o familie de oameni gospodari. Tot neamul lor sunt nişte oameni corecţi, oneşti, buni la suflet. El este respectat în sat. Este modest, deşi este o personalitate. Vine la noi în sat de sărbători. Lumea îl vede mai mult la Paştele Blajinilor, la cimitir, unde sunt înmormântaţi părinţii săi, Vasile şi Nadejda Păduraru. Am trăit într-o mahala şi, deşi sunt mai mare ca el, am copilărit împreună, am mers la şcoala din sat împreună. Aş avea o mândrie deosebită să ajungă săteanul nostru premier. El ar face treabă”, a mărturisit pentru JURNAL de Chişinău Victor Moraru, primar al comunei Alexăndreni, raionul Sângerei, în cadrul căreia intră şi localitatea lui Ion Păduraru, Ţipleteşti.

Victor Moraru este primar de Alexăndreni, Sângerei, din partea PSD. Potrivit lui Victor Moraru, Ion Păduraru este născut într-o familie cu trei copii, doi băieţi şi o fată. În viaţă este Ion Păduraru şi sora sa mai mare, Anastasia Ţurcanu, care locuieşte în satul lor de baştină. Şi colegul său de clasă de la şcoala din sat şi de la Şcoala nr. 4 feroviară de la Bălţi, Boris Ţurcan, şef de secţie la ÎMSP Centrul de sănătate Sângerei, este mândru de faptul că fostul său coleg este înaintat la una din cele mai înalte funcţii de stat. „Îmi amintesc că învăţa bine. Era un băiat cumsecade, pentru că aşa a fost educat de părinţi. I-am urmărit ascensiunea în carieră şi ştiu că acest om poate face multe”, a spus fostul său coleg de şcoală.

Anastasia Ţurcanu lucrează în calitate de soră medicală în Ţipleteşti, Sângerei. Întrebată de JURNAL de Chişinău dacă este bucuroasă şi mândră de faptul că unicul frate al ei este desemnat în calitate de candidat la funcţia de premier al R. Moldova, sora avocatului a spus că „şi da, şi nu. El şi aşa avea un lucru bun şi a ajuns acolo unde este numai prin puterile proprii. A învăţat mereu, nu a avut susţinere din partea rudelor, pentru că noi suntem dintr-o familie simplă, de ţărani. El a fost surprins de faptul că a fost înaintat la această funcţie”, ne-a spus sora lui Ion Păduraru.

Potrivit ei, Ion Păduraru a luat legătura cu ea la telefon şi i-a spus despre faptul că a fost înaintat în calitate de premier. Anastasia Ţurcanu a mai spus că are „o legătură firească cu fratele ei, se întâlnesc de sărbători şi cu ocazii, pentru că toţi muncesc şi nu trândăvesc”. Femeia în vârstă de 60 de ani lucrează soră medicală de circa 42 de ani. Anastasia Ţurcanu are trei copii, un băiat şi două fete.

Ion Păduraru este căsătorit, are doi copii, o fată şi un băiat, Olga şi Dragostin. Olga este căsătorită şi are doi copii. Potrivit secretarei consiliului primăriei Alexăndreni, Sângerei, Ala Tincenco, în comună, conform recensământului din 2014, locuiesc 5980 de locuitori, iar în satul Ţipleteşti, care face parte din comuna respectivă, sunt circa 980 de locuitori. Din comună mai fac parte încă satele Grigoreşti, Heciul Vechi şi Ţipleşti.

Ion Păduraru este jurist de formaţie. Acesta a activat în anii 1998-1999 în calitate de ministru al Justiției, în cabinetele Ion Ciubuc 2 și Ion Sturza. Proaspătul candidat a activat şi în calitate de procuror, judecător, șef al Secției juridice a Cancelariei de stat. Din luna aprilie 2012 și până în prezent, a funcționat în calitate de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Ion Păduraru este născut la 18 ianuarie, 1961, în satul Ţipleteşti, raionul Sângerei.