Ce spun foștii milițieni moldoveni despre activitatea criminală a lui Aleksei Poroșenko, tatăl celui de-al cincilea președinte al Ucrainei

Petro Poroșenko, este o persoană cunoscută la Tighina, în special de către foștii angajați ai Afacerilor Interne

Aleksei Poroșenko, tatăl actualului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, este o persoană cunoscută la Tighina, în special de către foștii angajați ai Afacerilor Interne, din cauza activității sale criminale. El a fost condamnat în 1985 pentru faptul că a adus „poporului și statului sovietic” prejudicii materiale foarte mari.  

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, deportat recent în Polonia de către autoritățile ucrainene, din cauza manifestațiilor pe care le organizează la Kiev, l-a numit pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, drept „principalul găinar de Moldova care conduce Ucraina / Главный молдавский барыга который управляет Украиной”.

Mihail Saakașvili e supărat foarte tare pe cel care l-a instalat în 2015 în funcția de guvernator al regiunii Odesa. Relatând despre felul în care a fost arestat, fostul președinte georgian a declarat la un post de televiziune din Ucraina: „Nu trebuie să ne temem de ei. Ei sunt puțini și slabi. Poroșenko crede că își rezolvă astfel problema. Noi nu îl vom trimite nicăieri, îl vom pune în închisoarea din Ucraina. Și acest lucru se va întâmpla în curând… Ei nu au procedat ca niște europeni, ci ca niște sălbatici. Ei au procedat ca întotdeauna ca niște găinari. Principalul găinar de Moldova, care conduce Ucraina, și colegii săi”.

De unde se trage Poroșenko

Despre originea președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a vorbit până acum la modul general că se trage din sudul Basarabiei și cam atât. Nici jurnaliștii din Ucraina nu au acordat până acum o mare atenție acestui aspect. Cei care au făcut un amplu reportaj despre familia Poroșenko sunt jurnaliștii din Rusia.

Interesul sporit al acestora față de familia președintelui Ucrainei se explică evident prin trecutul criminal al tatălui acestuia, Aleksei. Am verificat această pistă pentru a evita să tirajăm un fals, apelând chiar la foștii angajați ai Secției privind lupta împotriva proprietății socialiste – Отдел по борьбе с хищениями социалистической собственности (ОБХСС).

Născut în Regatul României

Wikipedia îl prezintă în lumină favorabilă pe eroul Ucrainei, Aleksei Poroșenko. Potrivit acestei enciclopedii electronice, Aleksei Ivanovici Poroșenko s-a născut la 11 iunie 1936 în satul Săfieni, județul Ismail, Regatul României. A absolvit în 1959 Institutul Agricol din Lvov, specialitatea inginer responsabil de mecanizarea proceselor agricole. După absolvirea acestei instituții de învățământ, între 1959 și 1974, a lucrat în orașul Bolgrad, regiunea Odesa, ca inginer principal la Uniunea raională a tehnicii agricole.

În 1974, s-a mutat la Bender (Tighina), fiind angajat la Uzina de cercetare, experimentare și reparare din același oraș / Бендерский исследовательский экспериментально-ремонтный завод. A deținut funcția de director general între 26 septembrie 1977 și 1 decembrie 1983.

În același an a fost reținut la frontiera cu Finlanda, intenționa să transporte ilegal votcă în valoare de mii de ruble. Nu a fost însă condamnat pentru contrabandă, ci pentru altceva. La 29 noiembrie 1985, Aleksei Poroșenko a fost condamnat pentru delapidarea de bunuri materiale în proporții foarte mari.

Generalul Gusleakov despre Poroșenko

Potrivit generalului Victor Gusleakov, fost comisar de Tighina, Aleksei Poroșenko, datorită funcției sale de director al Uzinei de reparare a automobilelor, avea acces la resurse financiare bunișoare. „În această perioadă era greu să găsești materiale de construcții, el, având relații pe la Moscova, putea să obțină orice și, evident, să vândă. Avea parale. Angajați ai miliției din Bender au trimiși la Moscova, având drept misiune să înregistreze toate încălcările sale. A provocat mai multe prejudicii poporului și statului pentru a se căpătui. În cele din urmă, a fost condamnat. Este adevărat că a fost reținut și pentru faptul că făcea contrabandă cu votcă în Finlanda”, ne-a relatat generalul.

Un alt fost angajat al Secției privind lupta împotriva proprietății socialiste ne-a confirmat că Aleksei Poroșenko a fost condamnat pentru delapidări foarte mari. „Eu am fost transferat în aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne al URSS. Colegii mei au continuat investigațiile în acest caz și chiar l-au condamnat pe Poroșenko. Responsabil de acest dosar a fost Nicolae Chirinciuc, acesta a intentat dosarul penal. Poroșenko a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare”, ne-a spus o sursă care a solicitat anonimatul.

Actualul președinte al Ucrainei și-a făcut studiile la Școala nr. 2

Petro Poroșenko a învățat la Școala nr. 2 din Tighina      

În perioada aflării familiei Poroșenko la Tighina, Petro, actualul președinte al Ucrainei, și-a făcut studiile la Școala nr. 2. Unul dintre prietenii din copilărie ai acestuia, Serghei Маtușevski, potrivit ziarului rusesc „Konsomolskaia Pravda”, spune că Petro a fost elev eminent. „Avea o memorie extraordinară, îl invidiam pentru această calitate”, spune acesta. După absolvirea acestei școli, Petro a fost înmatriculat la Universitatea „Taras Șevcenko” din Kiev.

După închisoare, Aleksei Poroșenko s-a mutat la Tiraspol, de unde a plecat în 1992, din cauza Războiului de pe Nistru. S-a stabilit la Kiev, aici a preluat în 1998 conducerea unui Concern industrial investițional din Ucraina /Украинский промышленно-инвестиционный концерн, după ce fiul său, Petro, a devenit deputat. În 2009, Aleksei Poroșenko a fost decorat cu titlul de „erou al Ucrainei”.

Afacerile lui Poroșenko în R. Moldova

Mai târziu, după destrămarea URSS, având relații în Moldova, Petro Poroșenko a fost implicat, după spusele generalului Gusleakov, în diferite scheme dubioase la Fabrica „Bucuria” și magazinul „Gemenii”. „În perioada administrației lui Tarlev, la „Bucuria”, exista o obligație de a cumpăra toată materia primă din Ucraina. Poroșenko a pus aproape în genunchi această fabrică. Trebuie să recunoaștem că Voronin, știind el cine e Poroșenko, a întreprins acțiunile necesare pentru a apăra patrimoniul public”, a ne-a spus generalul Gusleakov.

Pe de altă parte, altcineva ne-a declarat că autoritățile moldovenești au acționat abuziv în cazul afacerilor lui Poroșenko în R. Moldova. „Poroşenko a avut un avocat, un băiat firav, care a fost încarcerat pentru că ar fi făcut acte de violență”, a ironizat sursa noastră.