Ce-şi doresc moldovenii de la 2012

VOX POP// Sănătate, pace, stabilitate, ploaie de la Dumnezeu şi reunirea familiei îşi doresc moldovenii pentru 2012

Au rămas zile numărate până orologiul va anunţa că am intrat într-un an nou. Moldovenii aşteaptă ca acesta să nu fie mai rău ca 2011. Unii şi-ar dori mai multă ploaie, alţii să fie de lucru. Unele persoane ne-au spus că şi-ar dori să se reunească familia, după şase ani de străinătate. Primele persoane din stat ar vrea să se încheie instabilitatea politică şi să se apuce de treabă.

Marina LIŢA

„Îmi doresc ca 2012 să fie un an bun, cu împliniri”, spune Alexandra Leşan, tânără stabilită cu traiul peste hotare. „Să am un copil, pe care ni-l dorim mult, să fie un an bogat. Aş vrea ca să reuşim să ne adunăm cu toată familia la părinţii mei. Suntem trei surori împărţite în diferite părţi ale lumii”, spune tristă Leşan.

Revelionul încă nu l-a planificat. „S-ar putea să întâmpinăm Anul Nou la un restaurant, în munţi, unde este zăpadă, dar depinde de timpul de afară. Vreau să spun că îmi este dor de sărbătorile din iarnă din Moldova, îmi lipsesc colindătorii. Sunt mult mai frumoase sărbătorile de iarnă în Moldova”, conchide cu tristeţe tânăra.

Revelion lângă tomberon

„Am vrea ca să nu ne fie mai rău decât anul acesta”, spune Eugen, în timp ce Andreea, soţia lui, caută ceva de mâncare în tomberon. Revelionul îi va prinde alături de tomberon, cu o sticlă de şampanie şi ceva mâncare, ce vor aduna. „Ne-a dat o femeie o şampanie, pe care o ţinem pentru Anul Nou, şi ce vom găsi aici, şi pe urmă ne vom culca uite acolo, pe ţeava ceea”, a spus Eugen, întorcându-se la serviciul de dimineaţă.

Pace şi sănătate

Zinovia Roşca, pensionară din Ungheni, spune că Anul Nou pentru ea este pe 14 ianuarie. „Atunci voi primi urătorii, sper să vină nepoţii mei, că nu ştiu cât mai am de trăit”, spune femeia.

De la anul care bate la uşă nu aşteaptă mare lucru. „Să fie sănătoasă toată lumea şi copiii mei şi să fie pace. Restul le facem noi, încetişor. La 80 de ani, mai greu urci dealul”, glumeşte Zinovia Roşca.

Ion Lazăr, ţăran din Peresecina, Orhei, spune că şi-ar dori ca în 2012 Dumnezeu să dea mai multă ploaie: „Dacă va fi ploaie, vom avea roadă şi va fi bine la toată lumea”. Revelionul nu-l va sărbători. „Am să mă uit cu nevasta la televizor şi, dacă nu am să adorm, am să beau un pahar de vin. Nu înţeleg nimic din băutura asta cu gaze”, a râs bărbatul, referindu-se la şampanie.

Stabilitate

Marian Lupu, preşedinte interimar al RM şi preşedinte al Parlamentului, spune că aşteptările pentru 2012 coincid cu cele ale majorităţii populaţiei. „Să terminăm cu această instabilitate, să intrăm într-o fază de normalitate, să reuşim să ne apucăm serios de treabă”, a declarat pentru JURNAL Lupu.

Acesta a comunicat că, spre deosebire de ceilalţi ani, Revelionul nu va fi acasă sau la rude, ci într-un local. „Vom fi o gaşcă mai mare, mă refer la familie, colegi de partid, de Parlament, de Guvern şi sper ca această noapte să întâlnim anul care vine bine, frumos, cu sufletul deschis”, a conchis Lupu.

Premierul Vlad Filat vrea şi el ca în 2012 în R. Moldova să vină normalitatea. „Şi să continuăm să ne îndeplinim angajamentele asumate, în primul rând, faţă de cetăţenii Republicii Moldova pentru ca eforturile care au fost depuse până acum, în procesul de reformă, să înceapă să dea rezultate şi ca oamenii să resimtă o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Anul 2012 trebuie să fie unul de cotitură în ceea ce priveşte realizarea unor transformări pozitive în ţara noastră”, a menţionat primul ministru.

„Ca orice familie, serbăm trecerea dintre ani în mod tradiţional, dar în fiecare an apar şi elemente noi. Important e să fie atmosfera de sărbătoare necesară, să petrecem cu bine anul 2011 şi să întâlnim cu inima deschisă anul 2012, de care avem legate mari speranţe”, afirmă Filat.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)