Ce şi cât gândeşte fătul?

La 12 săptămâni, bebeluşul e la fel de conştient ca un melc. La 17 are reflexele unei reptile şi de-abia după săptămâna 24 e capabil de gândire abstractă. Te-ai gândit vreodată dacă micuţul din burtică este în vreo măsură conştient de propria existenţă? Poate gândi, simţi, visa? Ei bine, răspunsul este da. Însă nu le face pe toate din momentul concepţiei, ci treptat, odată cu evoluţia intrauterină.

Potrivit cercetătorilor de la Imperial College din Londra, fetuşii încep să fie conştienţi odată cu intrarea în trimestrul trei de sarcină. Observaţiile au fost făcute pe nou-născuţii prematuri care, în preajma săptămânii 26, par să fixeze anumite obiecte mai mult decât altele, cum ar fi faţa mamei. Asta dă un indiciu despre faptul că sunt conştienţi de lucrurile dimprejur şi pot face diferenţa dintre importanţa unora şi a altora. Fetuşii, se arată în studiu, încep să reacţioneze la durere între săptămânile 24 şi 26. Responsabil pentru perceperea stimulilor pare să fie sistemul nervos periferic care se uneşte cu cortexul cerebral, regiunea din creier ce se ocupă de procesele mai complicate ca memoria, atenţia, gândurile, limbajul. La sfârşitul trimestrului trei de sarcină, când majoritatea gravidelor fac cunoştinţă cu bebeluşul din burtică prin intermediul echografiei 3D, circuitul său neuronal nu se deosebeşte cu mult de cel al unui melc, e de părere David Edelman, cercetător la Neurosciences Institute din La Jolla, California.
Cu alte cuvinte, chiar dacă te bucuri de mişcările vivace ale celui mic, ele nu au nicio legătură cu activitatea la nivel cerebral. Conexiunile între neuronii măduvei spinării şi creier încep să se formeze între săptămânile 17 şi 18 de sarcină, când nivelul de conştiinţă al fătului atinge stadiul unei reptile. Asta înseamnă că reacţionează la semnale luminoase şi sonore, dar nu se poate angaja în procese de gândire abstracte.

Ce face fătul în burtică:

7 săptămâni: începe să se mişte

10 săptămâni: respiră şi îşi atinge faţa cu mânuţele

11 săptămâni: poate căsca

12 săptămâni: îşi dezvoltă reflexele de supt şi înghiţit

16 săptămâni: îşi mişcă ochişorii

19 săptămâni: se retrage la stimuli dureroşi

22-24 de săptămâni: răspunde la sunete

32 de săptămâni: alternează episoadele de somn cu cele de veghe.