Ce salarii ridică funcţionarii de stat?

BANI PUBLICI // Un şef de agenţie de stat câştigă de două ori mai mult decât preşedintele republici 9600 de lei, atâta câștigă lunar președintele R. Moldova. Prim-ministrul și președintele Parlamentului au lefuri mai mici – de 8800 de lei.

Salariile primelor persoane în stat sunt de câteva ori mai mari decât salariul mediu pe economie, dar de zeci și chiar sute de ori mai mici decât lefurile demnitarilor din alte state. Paradoxal, dar în R. Moldova directorul unei agenții de stat ajunge să câștige de peste două ori mai mult decât șeful statului, iar vameșii, cei despre care se spune că trăiesc în belșug, au salariul oficial între 850 și 2500 de lei (!). Totuşi la Î.S. „Moldtelecom” directorul are un salariu lunar de 80 de mii de lei (!). Dincolo de salarii, funcțiile publice oferă însă mai multe “deschideri”, de unde și dorința arzătoare a multora de a ajunge să le ocupe.

Cel mai bine plătit demnitar

Potrivit informațiilor oficiale, demnitarul cu cel mai mare salariu din R. Moldova este președintele statului. Acesta câștigă lunar 9600 de lei (impozabili – n.r.). Deși față de salariul mediu al unui profesor din republică, cel al președintelui este de vreo cinci ori mai mare, în topul celor mai bine plătiți înalți demnitari din lume președintele moldovean s-ar clasa pe una dintre ultimele poziții. Pentru comparație – președintele Franței câștigă anual 318.000 de dolari, iar președintele R. Moldova – 10 mii de dolari. Pe de altă parte, salariul președintelui moldovean este de doar două ori mai mic decât cel al președintelui României (21 de mii de dolari anual – n.r.). Surse de la serviciul de presă al lui Mihai Ghimpu ne-au comunicat însă că președintele interimar nu ridică salariul de șef al statului, ci doar pe cel de președinte al Parlamentului.

Filat şi Muruianu au acelaşi salariu

În calitatea sa de spicher, Ghimpu beneficiază de un salariu de 8800 de lei din care, conform unei promisiuni mai vechi, trei mii de lei oficialul îi cedează lunar familiei Buzdugan (familia cu tripleți – n.r.) și familiei Boboc. Tot câte 8800 de lei câștigă lunar și prim-ministrul republicii, dar și președintele Curții Constituționale, cel al Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Curții Supreme de Justiție. Așadar, premierul Vlad Filat are același salariu ca și judecătorul Ion Muruianu, ba chiar mai mic, pentru că ultimul, pe lângă salariul de bază, beneficiază de mai multe sporuri pentru vechime în muncă, grad de calificare etc.

Viaţă de deputat

Dacă e să vorbim despre salariile care se plătesc în Parlament, trebuie să știți că un vicespicher este remunerat lunar cu 8000 de lei, președinții de comisii parlamentare permanente au salariul lunar de 7700 de lei, vicepreședinții de comisii – 7300 de lei, secretarii de comisii – 7200 de lei, iar deputații de rând – 7100 de lei. Aceste cifre reflectă salariile de bază ale legislatorilor, la care se mai adaugă diurne a câte 50 de lei pentru participarea la ședințele comisiilor și cele în plen şi 20 % pentru păstrarea secretului de stat.

Potrivit deputatului liberal Valeriu Munteanu, chiar și cu aceste diurne și alte sporuri de care beneficiază parlamentarii, salariul lor net abia de ajunge la 8000 de lei. În schimb, deputaţii beneficiază de maşini de serviciu, de imunitate parlamentară, de paşaport diplomatic, cei care nu au domiciliu în Chişinău sunt asiguraţi din contul statului cu o locuinţă pe perioada mandatului, iar după ce se pensionează aceştia primesc o pensie în valoare de 75 % din salariul de parlamentar.

Muncă „din dragoste” la Guvern

Deşi specificul activităţii miniştrilor este diferit de cel al deputaţilor, membrii cabinetului de miniştri ridică acelaşi salariu ca şi parlamentarii – 7100 de lei. Prim-viceprim-ministrul câştigă mai mult – 8400 de lei, iar viceprim-miniştrii – 8000 de lei. În schimb, viceminiştrii au salariul de bază de 6500 de lei, ministrul de stat – 6800 de lei. Şeful Serviciului de presă al Guvernului este remunerat cu până la 3500 de lei, iar contabilul-şef al Cancelariei de Stat câştigă în R. Moldova un salariu de bază de cel mult 2650 de lei.

Desigur, aceste lefuri (cu excepţia remunerării miniştrilor – n.r.) sunt completate cu sporuri salariale care de multe ori ajung până peste o sută de procente din salariul de bază. Totuşi, mulţi dintre cei care ocupă aceste funcţii vin din sfera businessului, unde au avut salarii mult mai mari. „Nu salariile sunt cele care îi motivează să vină în guvern, ci dorinţa de a contribui la bunăstarea R. Moldova”, susţine Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, care, până a se angaja în echipa premierului, câştiga un salariu mult mai mare.

Tkaciuk avea salariul de 6800 de lei

E prestigios să fii consilier al președintelui, premierului sau spicherului, totuşi trebuie să știți că salariile acestor funcționari nu sunt foarte mari – 6800 de lei, la care se mai adaugă 20 % pentru păstrarea secretului de stat. Nici directorul Serviciului Vamal nu câştigă mai mult – doar 6500 de lei, în timp ce un vameş ridică un salariu între 850 şi 2500 de lei.

Cele mai mari salarii din sfera bugetară le au judecătorii – între 5000 şi 8000 de lei. Preşedintele Curţii de Conturi câştigă lunar 8300 de lei, la fel ca şi procurorul general. Un procuror fără funcţii de conducere are salariul de bază de 3800 de ei. Directorul SIS – 7100 de lei, directorul CCCEC – 6500 de lei. Acelaşi salariu îl ridică şi preşedintele CCA, dar şi şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Vă atenţionăm că la aceste salarii funcţionarilor li se mai atribuie sporuri, valoarea cărora se calculează pentru fiecare persoană în parte.

Mai plătiţi decăt preşedintele

Oricât de straniu ar părea, dar directorii de agenţii şi întrerinderi de stat au cel mai mare salariu din sfera bugetară. Spre exemplu, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a recunoscut că are un salariu de 19.700 de lei, iar directorul „Termocom” avea până nu demult salariul de 15 mii de lei. Nici directorul Î.M. „Apă-Canal” nu câştigă mai puţin – 12 mii de lei (cel puţin aşa a declarat primarul capitalei într-o conferinţă de la sfârşitul anului trecut – n.r.). Totuşi, potrivit surselor noastre, la Î.S. „Moldtelecom” e de o plăcere să lucreză director cu un salariu lunar de 80 de mii de lei (!).

Cei mai bine plătiţi demnitari din lume

Potrivit „The Times” cei mai bine plătiţi şefi de stat şi de guvern din lume sunt:
Şeful Executivului din Singapore – 2,47 milioane dolari pe an
Şeful Guvernului de la Hong Kong – 516 mii de dolari pe an
Preşedintele SUA – 400 de mii de dolari
Premierul Irlandei – 341 de mii de dolari
Preşedintele Franţei – 318 mii de dolari

Mai la coada clasamentului
Preşedintele Federaţiei Ruse – 100 de mii de dolari pe an
Preşedintele României – 21.368 de dolari pe an
Premierul României – 19.769 de dolari pe an

Mariana RAŢĂ