Ce riscă moldovenii care au interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse

urlZilnic, circa 100 de cetățeni ai RM primesc interdicția de a intra în Rusia. Deşi au acces interzis, mulţi moldoveni sunt în căutarea unor locuri de muncă în Federaţia Rusă, de aceea aceştia cad pradă escrocilor care oferă servicii ilegale migranţilor moldoveni care vor să ajungă cu orice preţ în Rusia. Despre aceasta anunţă președintele organizației „Congresul Diasporelor Moldoveneşti” din Rusia, Alexandr Kalinin. Moldovenii care traversează ilegal hotarul cu Rusia riscă până la patru ani de închisoare și o amendă de până la 300 de mii de ruble rusești. Potrivit lui Kalinin, numărul escrocilor care oferă servicii ilegale migranților moldoveni pentru traversarea frontierei cu Federația Rusă este în creștere. Acest fapt se datorează și numărului mare de cetățeni moldoveni care prin orice metodă vor să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse, în pofida interdicțiilor, pentru că acasă nu au o sursă stabilă de existență, scrie stirilocale.md.

„Una dintre cele mai frecvente probleme pentru care se adresează migranții moldoveni este cum pot elimina interdicția de intrare în Federația Rusă. Totodată a crescut numărul de plângeri din partea cetățenilor noștri – victime ale escrocilor. Aceștia au luat bani pentru a-i „ajuta” pe cetățeni să scape de interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, ocolind legislația”, precizează Kalinin. Interdicția de intrare pe teritoriul Rusiei poate fi anulată doar în bază legală și nicidecum în mod fraudulos. Astfel, interdicția se anulează în cazul în care în Rusia locuiesc rudele apropiate ale migrantului, care sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse; soţul/soţia sau copiii migrantului sunt cetăţeni ruşi, dacă în momentul aplicării interdicţiei cetăţeanul străin are permisul valabil de a locui temporar în Rusia, viză de reşedinţă, permis de muncă, patentă, dacă cetăţeanul străin are nevoie de un tratament specializat în Federaţia Rusă sau deja se tratează.

Totuși, sunt și cetățeni care apelează la scheme frauduloase. Una dintre acestea este anularea interdicției de trecere a frontierei timp de două ore, perioadă în care persoana traversează frontiera. De asemenea, există cazuri când migranții moldoveni ajung în Rusia, prin frontiera din Belarus, pentru a lucra acolo ilegal. Programul de evidență a cetățenilor străini din cadrul Serviciului Federal de Stat funcționează impecabil, este imposibil să trișezi. Prin urmare, în cazul în care un cetățean al Republicii Moldova are o justificare oficială pentru anularea interdicției, este necesar să se adreseze companiilor juridice cu renume, care conlucrează cu Serviciul Federal de Stat.