Ce reacţii a stârnit în Europa discuţia dintre Obama şi Medvedev // Lumi paralele

Afirmaţia privind scutul antirachetă făcută luni de Barack Obama într-o discuţie cu Dmitri Medvdev, surprinsă de un microfon deschis, a perturbat campania electorală americană, însă în Europa a generat reacţii prudente, comentează „Wall Street Journal”, în ediţia electronică.

Preşedintele american i-a spus omologului său rus că va „avea mai multă flexibilitate” în privinţa scutului antirachetă din Europa, după alegerile prezidenţiale din noiembrie. El a fost criticat de candidatul la învestitura republicană pentru prezidenţiale Mitt Romney, care a apreciat că acesta este un semn că Obama va „ceda în faţa Rusiei”, opinie împărtăşită şi de membri ai opoziţiei din Polonia.

Administraţia Obama a generat îngrijorare în Europa Centrală şi de Est în 2009, când a schimbat planul administraţiei George W. Bush privind scutul antirachetă, într-un efort de a „reseta” relaţiile cu Rusia. Conform planului lui Obama, interceptori antirachetă ar urma să fie instalaţi în România în 2015 şi în Polonia în 2018. Opoziţia poloneză, care critică de asemenea ameliorarea relaţiilor Poloniei cu Germania şi Rusia, a apreciat că afirmaţia făcută luni de Obama confirmă temerile lor că angajamentul SUA privind scutul antirachetă nu este solid.

Autorităţile din România nu au făcut niciun comentariu privind remarcile lui Obama, un purtător de cuvânt al Ministerului ceh de Externe a refuzat să comenteze, iar Ministerul Afacerilor Externe din Polonia nu a răspuns la cererea de a comenta. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)