Ce poţi face cu 34.000 de euro pentru grădiniţele din Chişinău

Ministerul Sănătății, Centrul Național și Municipal de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și un grup de părinți au elaborat în 2016 noile meniuri sezoniere privind alimentația copiilor din grădinițe și școli.

Directorii de instituții preșcolare au acceptat noile meniuri, însă au spus că nu au cum să le respecte 100%, deoarece în majoritatea grădinițelor lipsesc utilajele tehnologice pentru bucătărie și ajutorii de bucătari. În grădinițele din capitală, două persoane curăță manual, în fiecare zi, câte 20 kg cartofi, morcovi și alte legume. Pentru aceasta sunt obligate să vină la lucru la ora 6.00 pentru un salariu de 1500 lei.

Dacă grădinițele ar avea mașini electrice pentru curățarea legumelor, munca acestora ar fi mult mai ușoară. Cu cei aproximativ 700.000 de lei (34.000 euro) pe care Direcția generală educație, tineret și sport vrea să îi cheltuiască pentru procurarea unui automobil, responsabilii de la direcție ar putea să procure 53 de mașini electrice de curățat legume sau de tocat carne, prețul unui asemenea aparat constituind aproximativ 13.000 de lei.

De asemenea, pentru 13 grădinițe s-ar putea procura cuptoare electrice cu patru niveluri pentru prepararea alimentației sănătoase. Prețul unui cuptor electric este de 53.000 de lei, arată un contract de achiziții de utilaj tehnologic pentru instituțiile de învățământ.