Ce ne aduce Merkel?


În ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chișinău, JURNAL i-a contactat pe unii actori politici pentru a afla care va fi mesajul partidelor politice parlamentare la întâlnirea cu doamna cancelar, dar și ce așteptări au de la această vizită.

Ion Hadârcă, vicepreședinte PL:

„Cred că mesajul nostru va fi același care a fost dintotdeauna: integrare europeană, susținere mai consistentă în acest parcurs important pe care urmează să-l avem în anii apropiați ca să putem respecta agenda promisă alegătorilor și, desigur, soluţionarea diferendului transnistrean, nu pe calea federalizării, ci pe calea pe care noi mereu am susținut-o – internaționalizarea conflictului, schimbarea contingentului de așa-ziși pacificatori care ne omoară copiii cu unul internațional, european”.

Dumitru Diacov, președinte de onoare PDM:

„Nemții prin asta sunt vestiți: dacă fac o coaliție, o duc până la capăt. Cred că pe doamna Merkel o interesează în ce măsură suntem hotărâţi să ne asumăm o responsabilitate a guvernării până la sfârșitul mandatului, să menținem o atmosferă sănătoasă în țară, să creăm condiții pentru investiții străine. Nu este Germania o țară atât de naivă ca să vină cu declaraţii care ar fi greu de realizat. Este o vizită mai mult de încurajare a mediului politic din Republica Moldova. Germania n-o să rezolve în locul nostru nicio problemă. Nu va veni doamna Merkel să lucreze în locul nostru”.

Tudor Deliu, deputat PLDM:

„Vizita este un răspuns la rezultatele pe care le-am obținut în procesul de integrare europeană. PLDM consideră că vizita este evenimentul numărul unu al acestui an. Cât priveşte speculaţiile din mass-media precum că doamna cancelar ar avea planuri ascunse cu privire la federalizarea republicii, acestea sunt niște falsuri. Noi considerăm că doamna Merkel vine în RM drept răspuns la succesele pe care le-a obţinut Guvernul, AIE în procesul de integrare europeană”.

Igor Dodon, președinte PSRM:

„Mesajul de bază este că trebuie să continuăm reformele care au fost începute, chiar dacă sunt carenţe la calitatea acestora. Mă interesează foarte mult care este viziunea Germaniei și a doamnei Merkel personal referitor la rezolvarea diferendului transnistrean. Noi am vorbit anterior și am spus că unica soluție pentru rezolvarea problemei transnistrene este crearea federației. Suntem ferm convinși că această opinie este împărtășită și de partenerii noștri externi, de ce nu, și de Germania”.

Contactat de JURNAL, Iurie Muntean secretarul executiv al PCRM, ne-a spus să așteptăm până miercuri, când partidul din care face parte va veni cu o declarație oficială.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)