Ce meserii sunt căutate în 2014. Şanse minime pentru jurişti şi economişti

1615139_562231197205703_1785891294_nBarometrul profesiilor indică șanse minime de încadrare în câmpul muncii pentru cei care sunt specializați în drept, economie, contabilitate, psihologie. Anual, cele mai căutate facultăți, sunt Dreptul și Economie, chiar dacă statul oferă locuri de muncă în alte domenii. Recent, au fost prezentate prognozele pieții muncii pentru anul 2014. Barometrul prognozează pentru anul 2014 șanse înalte de angajare pentru medici, programatori, agenți de comerț ori de asigurare.

Conform băncii de date a Agenției Naționale și structurilor teritoriale, pe parcursul a 11 luni ale anului 2013, au fost înregistrați 38,8 mii de șomeri, cu 8,2 mii mai puțini, comparativ cu perioada perspectivă a anului precedent.

Viceministrul Muncii, Sergiu Sainciuc a explicat că există un decalaj mare între cerere și ofertă, forța de muncă este în zona rurală, locurile sunt la oraș.

„Tinerii vor doar anumite specialități, și angajarea în aceste domenii e dificilă, barometrul ne va ajuta în acest sens”, lămurește viceministrul.

O altă problemă este migrația forței de muncă. Se arată că peste 40% din brațele de muncă sunt plecate din țară, la construcții, menaj, etc. Oficialii susțin că e dificil să lupți cu acest fenomen.

„Migrația nu poate fi oprită, dar ar putea fi mai bine gestionată”.

Banca Națională și Biroul Național de Statistică vin cu vești bune, salariul mediu nominal lunar, va fi de 4225 lei pentru anul 2014. Comparativ cu anul precedent, când era de 3825 de lei.

Prognoza pieții muncii 2014 este elaborată cu susținerea financiară a MJ din Suedia, UE și Serviciul Public Suedez de Angajare.

Jc.md menționează, anual acest pronostic este folosit pentru evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piaţa muncii.

Potrivit studiului, tinerii care nu-și găsesc un serviciu în Moldova, pleacă peste hotare.

„Mulți manageri nu te acceptă, fiindcă ești încă student. Din cauza învățăturii, nu ai un program flexibil, iar angajatorii nu sunt dispuși să te plătească pe ore.” , spune un student, Ilie. Acesta suține că mulți migrează fiindcă în republică nu ai un viitor, un serviciu bine plătit. „Mulți tineri care absolvesc facultăţile şi obţin diplome în drept, economie, lucrează în alte domenii. Am plecat peste hotare și sunt mulțumit că am făcut această alegere, sper să plec înapoi, în cel mai scurt timp”, mai adaugă Ilie.

Tinerii recunosc că cel mai simplu e să fii angajat în calitate de chelner. Ai un grafic mai flexibil, plus bacșișul.

Sunt însă studenţi care şi-au ales facultatea din plăcere. Este şi cazul lui Martin. „Sunt student la AMTAP, facultatea de pictură, am ales această meserie pentru că-i cea mai apropiată de mine, mă reprezintă. Dacă lucrezi, și ești bun în ceea ce faci, oricum te manifești. Toți aleargă probabil după bani, eu am ales ceva diferit”. Zice Marin. Tânărul menționează că nu-i dificil să te angajezi, el a lucrat ca chelner. „Cu salariul e problematic, îți promit o sumă, primești alta. Aici poți avea însă bacșiș”, precizează Marin. El dă vina pe stat, fiindcă acesta nu alocă sume de bani pentru a suține tânăra generație: ”La vreun conscurs dacă participi, doar diplome primești, bani, nimic. Din acest motiv pleacă mulți”.

Studiul efectuat, arată că din totalul oamenilor înregistrați la ANOFM (Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă), cca 70% nu au o meserie.

Întrebată ce crede despre șansele de angajare, o studentă de la Drept este optimistă, în pofida prognozelor.

„Contează perseverența și voința în sine, de a crede că tu nu vei fi ca ceilalți, dar mai bun, evident studiind foarte mult! Adică nu vei avea același viitor ca colegii, poate e o prostie crezând astfel, dar dacă te vezi în post de avocat, procuror, judecător, indiferent de prognozele care sunt publicate, mergi spre obiectivul propus!”, afirmă Maria, studentă la ULIM.

Victor Zaharia

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)