„Ce mai fac? Tot muzică!”

„M-am îndrăgostit dintr-o întâmplare” este genericul din acest an al tradiţionalului spectacol de Dragobete organizat de Vali Boghean și band-ul său. Evenimentul va avea loc pe 24 februarie, cu începere de la ora 18:00, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, iar muzicienii le promit celor ce vor fi prezenţi în sală o seară de neuitat. Vali Boghean ne-a invitat la el în studio pentru a ne vorbi despre succesele înregistrate în 2017 și despre cum decurg pregătirile pentru spectacolul de Dragobete.

Fericire mare pentru Vali Boghean și membrii band-ului său, care acum se pot mândri cu faptul că au un studio performant care le-a devenit „o a doua casă”. Acolo ne-a invitat artistul să realizăm interviul, întrerupând preţ de o oră repetiţiile pe care le avea alături de colegii lui. După tradiționala îmbrățișare călduroasă, l-am întrebat: „Ce mai face Vali Boghean?”.
„O să-ţi răspund cu cuvintele colegului meu Oleg Lașcu: `Ce să fac? Tot muzică!`”, ne-a spus zâmbind muzicianul, un artist complex care poate cânta la toate instrumentele de suflat, dar și la chitară.

Ocolit de muză

Chiar de la începutul discuției noastre, Vali Boghean ne-a mărturisit că în ultima vreme trăiește bucuria creației mai mult ca niciodată.
„În ultimii trei ani am făcut doar un cântec, dar ce cântec! Unul care creşte pe zi ce trece şi ne bucură pe noi, părinţii lui. Vorbesc de Teodor, feciorul meu. Cât despre muzică, la un moment dat ajunsesem să-mi fac griji că mă cam ocoleşte muza, dar anul trecut, de prin toamnă, am început a-mi lua revanşa – în câteva luni am creat vreo 10 piese care sunt pe placul publicului, lucru de care am avut ocazia să mă conving la concertul pe care l-am susţinut pe 22 decembrie 2017”, ne-a declarat Vali Boghean.

Despre prietenul lor de suflet

2017 a fost primul an din cariera artistului în care el și membrii band-ului său au muncit într-o încăpere nouă – un studio performant care le-a devenit o a doua casă. Acesta e parte a înțelegerii pe care muzicienii o au cu omul de afaceri Alexei Baraboi, care le e fan, prieten de suflet, iar de un an – şi investitor.

„De fapt, colaborarea noastră a început acum doi ani, dar de un an facem pași concreţi și elaborăm strategii de care suntem extrem de mulțumiți. Acum avem în folosinţă un studio foarte performant, unde ne vizitează colegii de breaslă, căci avem cafea bună și e gratis (n.a. – râde). În studio mă simt ca acasă, pentru că tot ce vedeți aici e încărcat de energie pozitivă. Petrecem mai mult timp aici decât în casele noastre, de aceea am avut grijă să ne amenajăm spaţiul de lucru cât mai confortabil”, ne mai spune cel supranumit „Bregovici de Moldova”.

Până a-l întâlni pe Alexei Baraboi, Vali Boghean a lucrat vreme de șase ani pe cont propriu. Acum, uitându-se înapoi, recunoaşte că, în ultimii doi ani, el și colegii lui sunt mai liniștiți ştiind că au susţinerea prietenului lor de suflet cu care nu s-au certat niciodată.

„Oare ce o să-mi ceară în schimb?”

Vali Boghean își aminteşte bine ziua în care a venit la Chișinău pentru a face ceea ce știe el mai bine – muzică. Atunci, visele sale erau pe cale să-i fie spulberate. Şi iată de ce: „În acei ani, un artist putea obţine susţinerea financiară a cuiva pe două căi: dacă era cântăreață o sponsoriza amantul, iar dacă era cântăreț trebuia să umble cu mâna întinsă. Până la Alexei Baraboi, nimeni nu mi-a dat niciun leu, iar tot ce am realizat a fost datorită celor care m-au susţinut necondiţionat. Atunci când au apărut primele persoane care s-au oferit să mă ajute financiar, mă uitam speriat și mă întrebam ce o să-mi ceară în schimb”, ne povestește îndrăgitul artist.

Band-ul lui Vali Boghean este format din 14 muzicieni iscusiţi. Faptul că sunt susținuți și de Ministerul Culturii, dar și de Primăria Municipiului Chișinău, le-a permis ca, în 2017, să accepte invitaţia de a participa la cel mai mare festival de jazz din Israel. A urmat un recital în cadrul unei recepții care a avut loc la Viena și un spectacol de succes la Praga, unde muzicienii au fost chemați pe scenă la „bis!”.

Și anul 2018 l-au început în forță, cu o strategie bine gândită încă de anul trecut, cu așteptări mari, spectacole și invitații la festivaluri internaționale.

Și fanii din România vin de Dragobete la Chișinău

Concertul din decembrie și cel din februarie au devenit tradiționale pentru admiratorii creației lor, de aceea data desfăşurării lor rămâne neschimbată şi în acest an.

„Pe cel de sfârşit de an îl organizam la Palatul Național „Nicolae Sulac”, iar cel de Dragobete – la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care are o sală ce ne place foarte mult. Însă înainte de revelion am aflat că sala Filarmonicii este ocupată în acea zi, de aceea am decis să organizăm ambele spectacole la Palatul Național.

Avem public fidel, de toate vârstele, iar evenimentele pe care le organizăm sunt cu casa închisă, indiferent de capacitatea sălii în care se desfăşoară acestea. Şi de data asta prognozele în acest sens sunt îmbucurătoare. Deja 20 de persoane din România mi-au expediat poze cu biletul procurat, iar noi apreciem gestul şi efortul lor”, ne spune cu mândrie Vali Boghean.

Ultima realizare a band-ului lui Vali Boghean o constituie melodia „Noi”, însoțită de un clip care urmează a fi lansat zilele acestea. Piesa este o dedicaţie pentru Violeta, soţia liderului band-ului.

„Tati, azi ești obrăznicuț”

L-am întrebat pe Vali Boghean ce mai face micuţul lor. Astfel, am aflat că Teodor, băiat cu caracter, a început să-şi dea părinţii la brazdă.

„Mă bucură faptul că atunci când nu suntem în preajma lui, Teo demonstrează că e un copil educat. Cu noi își permite să facă şi să spună tot ce vrea, însă când îl lăsăm cu cineva e un înger de copil. La grădiniță este bine, însă acasă ne mai şi ceartă. Își permite să-mi spună: „Tati, azi ești obrăznicuț”. Nu încerc să-l îndrum pe calea muzicii, prefer să-l las pe el să decidă ce vrea să se facă. Teo şi-ar dori un frățior ori o surioară, însă toate vin la timpul lor, adică atunci când vrea Dumnezeu”, mai povestește mândrul tătic.

Pe 31 mai, Vali Boghean Band va organiza un concert împreună cu „Lăutarii” maestrului Nicolae Botgros. Artistul nu a vrut să ne ofere prea multe detalii despre acest eveniment, dar ne-a mărturisit că este o colaborare la care visa de mai mulți ani și că spectacolul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Lena NEGRU-AFTENII