Ce i-a promis Lupu lui Narîşkin?

Marian Lupu i-a dat asigurări şefului administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin, că va fi creată o alianţă între PD şi PCRM, susţine comunistul Zurab Todua. Liderul PD, afirmă la rândul său că oficialul de la Moscova nu a cerut nimic şi de aceea nu a existat niciun fel de promisiuni. Totuşi, sursele din cadrul PD spun că autorităţile de la Moscova au sperat până-n ultima clipă că va fi creată o alianţă de centru-stânga. Mai mult, emisari ai Kremlinului au fost prezenţi şi la şedinţa Consiliul Naţional Politic (CNP) al PD, dar au plecat dezamăgiţi.

În timp ce preşedintele PD, Marian Lupu, declară că oficiali de la Moscova nu au venit niciodată la Chişinău cu recomandări despre ce trebuie de făcut, candidatul comuniştilor la funcţia de deputat, Zurab Todua (care însă nu a trecut în Parlament – n.r.) susţine că Lupu i-ar fi promis lui Narîşkin, în cadrul vizitei oficialului rus la Chişinău, că va face alianţă cu PCRM. „Să nu credeţi că şeful administraţiei prezidenţiale ruse a venit întâmplător la Chişinău. El a promis că, dacă va fi creată alianţa de stânga, Federaţia Rusă va oferi mai multe proiecte interesante R. Moldova – reducerea preţului la gaz, deschiderea pieţei ruse pentru mai multe produse moldoveneşti, anumite soluţii pentru conflictul transnistrean. Noua alianţă creată nu va putea beneficia de aceste proiecte”, a declarat Todua, în cadrul unei emisiuni de la NIT.

Pe de altă parte, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au confirmat pentru jurnal.md că emisarii Moscovei au fost prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional al PD de joia trecută, vrând să se convingă pentru ce alianţă optează democraţii. „Emisarii Moscovei au plecat foarte dezamăgiţi de decizia luată”, au precizat aceleaşi sursele.

Amintim că 201 dintre cei 228 de membri ai CNP al PD au votat pentru crearea unei alianţe de centru-dreapta şi doar cinci au fost împotriva refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană.

M. R.

The following two tabs change content below.