Ce e HIV: sperietoare sau o boală ca oricare alta?

„Visul avea să se destrame ca un fum la 15 ani, când s-a îndrăgostit de ea un băiat dependent de stupefiante”

Visul Aniutei, în clasele de gimnaziu, era să devină cântăreaţă. Avea voce frumoasă, chip luminos, tocmai bun de îndulcit inimile publicului. Nicio serbare şcolară nu trecea fără ea. Dar visul avea să se destrame ca un fum la 15 ani, când s-a îndrăgostit de ea un băiat. Tocmai atunci mama a lăsat-o în grija bunicăi şi a plecat la câştig peste hotare.

Amator de plăceri uşoare, băiatul se droga şi a atras-o şi pe Aniuta în gaşca lui. Nopţi întregi priveau filme despre drogaţi şi ascultau muzică ieftină. Lor li s-a alăturat şi prietena Aniutei, Diana. La 16 ani, au început să bea votcă, să se drogheze cu stupefiante organice, să răsfoiască literatură pornografică şi chiar să facă sex. Se îmbătau de nu mai ştiau ce era cu ele, râdeau şi plângeau în hohote pentru lucruri de nimic. De câţi bărbaţi le treceau prin pat nu mai ţineau cont. Cu chiu cu vai, au absolvit şcoala.

sad-womanCel mai groaznic coşmar

Diana a plecat cu părinţii la Moscova, iar Aniuta a rămas să-şi continue studiile la o şcoală de meserii din localitate. Amiciţia cu gaşca şi relaţia cu drogatul îndrăgostit îşi continuau cursul. I se părea că le ştie pe toate pe lume. Nu avea nici cea mai vagă idee despre ce urma să i se întâmple. La 18 ani, a rămas gravidă. Nu ştia dacă îşi doreşte un copil. În a treia lună de sarcină, a mers la medic. Pentru prima dată, după nopţi de pasiune şi plăceri, avea să se trezească în cel mai groaznic coşmar. Părea pregătită pentru orice în viaţă, însă nu şi pentru vestea care avea să i se aducă. Era infectată HIV.

Vestea a făcut-o să-şi piardă cunoştinţa pe loc. După ce şi-a revenit, medicii au sfătuit-o să întrerupă sarcina. Îi era frică, dar a acceptat. Peste câteva zile, s-a întâlnit cu iubitul. „Ce ţi-a zis doctoriţa?”, a întrebat-o el când a văzut-o cu o faţă ca de mort. I-a răspuns la întrebare cu întrebare: „Cum, Doamne, iartă-mă, nu mi-ai spus că eşti infectat cu HIV? Mă gândeam la un copil, la o căsătorie, toate s-au dus pe apa sâmbetei. Chiar credeam că am găsit dragostea adevărată şi familia şi toate celea… Cât de tare regret acum că m-am lăsat atrasă de tine în acest hău…”. Petru, căci aşa îl chema pe băiat, a rămas şocat. Chiar în ziua ceea, s-a dus să-şi facă testul. Spre bucuria lui, rezultatul a fost negativ. Deci nu el o infectase pe Aniuta, s-au despărţit. Se întâmpla aceasta în 2004.

Vei fi lângă mine prin copilul care se va naşte

De frică să nu fie judecată, umilită, ignorată de cei din jur, să nu fie etichetată şi arătată cu degetul, cuprinsă de un disconfort psihologic, Aniuta a plecat din orăşel. Avea nervii foarte întinşi. Prea greu apăsa peste sufletul ei povara acestei infecţii. Întâmplarea a făcut ca, în drum spre Chişinău, să cunoască o doamnă care făcea parte dintr-un ONG ce oferă servicii medicale şi psihologice pacienţilor. I s-a destăinuit. Doamna, la fel ca medicul care i-a descoperit infecţia, i-a spus că pentru a duce o viaţă normală cu HIV trebuie să iei medicamente antiretrovirale în fiecare zi la ore fixe şi să duci un program exemplar din punct de vedere al sănătăţii.

Odihnă, alimentaţie echilibrată, exerciţii fizice. I-a mai spus doamna unde să se adreseze pentru a beneficia de tratament. Şi Aniuta nu s-a lăsat învinsă de situaţie, s-a adresat. Nu a neglijat tratamentul. Cu ajutorul specialiştilor de la centrul respectiv, a încercat să ia lucrurile ca atare şi să ducă o viaţă normală. Încet- încet, a trecut peste ce era mai rău. A intrat la o facultate cu frecvenţă redusă şi a terminat-o. S-a angajat ca asistent social într-un ONG care apără drepturile persoanelor cu boli cronice.

Uitase de toţi prietenii din gaşcă, nu-şi mai amintea de ei. Nu mai consuma alcool, nu fuma cânepă. Doar pe Petru nu-l uitase. Şi acesta îi ducea dorul. Obosise şi el de toate distracţiile. Singurul gând care îl relaxa era gândul la ea. A căutat-o şi a găsit-o. Au reluat relaţia. Aveau o relaţie frumoasă acum. Uneori făceau sex protejat, alteori nu. Lui Petru nu-i era frică de infecţie. Îşi trăia din plin clipele frumoase şi nu-i păsa că ar putea să existe şi un revers al medaliei. Ceva se schimbase înlăuntrul fetei. Arăta bine, era toată numai zâmbet.

Când a aflat că este din nou însărcinată, s-a bucurat nespus. Aniuta vedea tot sensul vieţii în naşterea unui copil. Erau gata să-şi legalizeze căsătoria, dar mama lui Petru, care lucra asistentă medicală şi care ştia că Aniuta e infectată cu HIV, a fost împotriva acestei căsătorii.

I s-a făcut pielea de găină când a aflat că fiul ei a întreţinut raporturi sexuale neprotejate cu ea. Şi-a făcut curaj şi l-a luat imediat să facă testul. Nu s-a infectat nici în urma acestei legături. Dialogul dintre mamă şi fiu a fost lejer. Cu toate că încerca să-i dovedească mamei că are o relaţie normală cu iubita lui, până la urmă, fiul s-a lăsat convins că trebuie să se despartă de ea. Aniuta l-a înţeles. S-au despărţit prieteni. La despărţire, i-a spus: „Nu sunt supărată pe tine. Te înţeleg foarte bine, nu eşti tu vinovat că am devenit victima acestei boli. Eu sunt vinovată că am mers în gaşcă. Să nu-ţi faci griji. Mă voi descurca singură. Vei fi mereu lângă mine prin copilul care se va naşte”.

Îşi doreşte soluţii pentru stoparea infecţiei cu HIV

Trebuia să meargă mai departe şi a mers. Monitorizată de medici pe toată perioada sarcinii, a născut un fiu sănătos, copia lui Petru. Nu i-a fost uşor să-l crească de una singură până la cinci ani, când în viaţa ei a apărut Sergiu, cu care s-a căsătorit şi au creat o familie. S-a îndrăgostit de el în timp ce îi făcea consiliere psihologică. Sergiu îi este frate de suferinţă, e seropozitiv. Duc un stil de viaţă sănătos, oferindu-i copilului care deja e elev, o copilărie fericită.

De nouă ani, Aniuta ia medicamente antiretrovirale, cum o face şi soţul său. Sunt foarte bine informaţi, ştiu că speranţa de viaţă a unei persoane infectate HIV este cu cinci ani mai scurtă decât a unei persoane sănătoase, dar dacă îngrijeşti de sănătate, o duci la fel de mult cât o duc şi cei neinfectaţi. A iubit şi iubeşte. Are o atitudine critică faţă de persoanele care neglijează tratamentul şi îşi doreşte soluţii pentru stoparea răspândirii infecţiei cu HIV.

The following two tabs change content below.