Ce dovadă minunată de iubire-adevărată (I)

Scârțâit de vagoane, șuierat de locomotive, peron de gară cu plecări și sosiri într-un orășel de lângă calea ferată în apropiere de orașul Ust-Kamenogorsk din răsăritul Kazahstanului. Aici, cu 57 de ani în urmă, s-a născut o mare iubire, care nu s-a stins până în prezent. O iubire dintre moldoveanul Grișa, născut în Soroca, și rusoaica Tamara, născută în micul orășel de gară din Kazahstan.

Pe cât de zbuciumată, pe atât de părtinitoare le-a fost iubirea timp de şapte ani. O iubire adevărată, curgătoare, vie. Dar, într-o zi, el a plecat la ceruri. Amintirea a rămas să hrănească iubirea lor de atunci timp de 50 de ani. Zilele trecute, Tamara Valentinovna, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Karaganda, a venit la Soroca. I-a strigat numele soțului drag prin cimitir până i-a găsit mormântul. Și a povestit atât de cutremurător și atât de frumos despre marea ei iubire, încât toți cei care au ascultat-o au plâns împreună cu ea…

Chemarea destinului

Trenurile vin și pleacă cu tristeți și bucurii. Pentru cineva cu tristeți sfâșietoare la plecare, pentru altcineva – cu un semn sau o chemare de bucurie și împlinire la sosire. O chemare a destinului a fost și sosirea lui Grișa Ocerednâi din Soroca în toamna anului 1957 în acel îndepărtat colț de lume, tocmai hăt la mijlocul continentului, unde verile ajung până la +50 grade C, iar iernile până la -50 grade C. Îl chema în chip nevăzut iubirea vieții lui.

Era pe timpul când Moldova dintre Nistru și Prut intra în componența fostei URSS. Fiul sorocenilor Paulina și Petru Ocerednâi, împreună cu patru colegi din Moldova au susținut examenele de admitere la Academia Agrară „K.A. Timireazev” din Moscova. Spre tristețea lor, nici unul n-a trecut concursul. Cei din comisia de admitere le-au dat trimitere la o Școală Tehnică de Căi Ferate din Ust-Kamenogorsk, asigurându-i că după doi ani de studii și de muncă vor putea fi admiși prioritar la facultate. Și iată că, la cumpăna dintre anii 1959-1960, Grișa, băiat foarte serios, căruia nu-i prea plăceau petrecerile, în seara aceea a mers la balul de anul nou din clubul orășelului de lângă gară. La bal ca la bal. Atmosferă de sărbătoare, domnișoare atrăgătoare. Fetele din clasa a X-a a școlii din localitate erau vioara întâi la acel revelion. Din clipa când Tamara și-a făcut apariția alături de ele, inima lui Grișa a tresărit. Fără să stea mult pe gânduri, s-a apropiat, a invitat-o la dans și nu i-a mai dat drumul din mână toată seara, dansând dans după dans până la sfârșitul balului. Era tandru și cald. Frumos la chip. Avea o bună creștere și un farmec natural. Dansa destul de bine, rostea cuvinte înțelepte, iar ea, naivă și timidă, nu-i băga în seamă vorbele serioase. Se mira în sinea ei cum de acest băiat, frumos ca un mire, din atâtea colege a ales-o pe ea. Tamarei îi plăcea dansul în general. Dar, dansând cu acest băiat, i se părea că plutea, atât de mult îi plăcea să se lase condusă de el într-o legănare ușoară, gingașă ca un vântuleț de primăvară. La finele balului, tânărul chipeș, privind-o țintă în ochi, i-a cerut permisiunea s-o conducă acasă, fata însă nu a acceptat. I s-a părut prea mare diferența de vârstă și a considerat că nu are rost să lege o relație cu el. (Grișa era cu cinci ani mai mare decât ea)

Cuvinte care au rămas să o tulbure o viață întreagă

Acesta a fost primul bal din viața ei. Pe tot parcursul petrecerii parcă nu se simțea atrasă nici de privirile, nici de vorbele lui. Și totuși ceva zvâcnise în inima ei de fetișcană de 17 ani. Când a ajuns acasă, inima i se zbătea ca la o porumbiță speriată. Din noaptea aceea a început să-și aștearnă gândurile într-un jurnal intim. Era moda „Jurnalelor de amintiri”. Nici Grișa cu inima străpunsă de săgeata lui Cupidon n-a mai avut somn până la zori. Peste câteva zile a căutat-o și a invitat-o la plimbare, în altă zi – la dansuri, în alta – la film. Au început a se întâlni tot mai des. Flăcăul nu putea lăsa să treacă o zi fără a se vedea și a schimba câteva vorbe cu fata care i se lipise strâns de inimă. Ea îi vorbea despre viața ei școlară, el – despre munca la întreprinderea căilor ferate unde muncea, dar și despre cărțile citite pe care i le recomanda pentru lectură. În ziua când i-a spus: „Ești o fată minunată. Te iubesc! Dar tu mă iubești?”, Tamara a considerat că încă nu sosise timpul să-i spună „te iubesc” și i-a răspuns râzând: „O să afli peste zece ani!”. El rămase un pic mirat, apoi, cuprinzând-o într-un zâmbet, i-a zis: „Sunt gata să aștept și o viață întreagă”. Cuvintele, dar mai ales felul cum le rostea, au tulburat-o. Le-a fixat în jurnalul ei. Le ține minte exact și aude muzica lor până în prezent.

Scrisori pline de dor și așteptare

Și așa ca în poveste, că-nainte mult mai este, timp de un an și mai bine moldoveanul și ruscuța și-au construit o relație frumoasă cu multe ieșiri spre lumină. Îi lega o iubire platonică, o dragoste pură. Își împărtășeau secretele, se sfătuiau, petreceau timpul cu folos împreună. Când ieșeau la plimbare, se țineau de mână, se îmbrățișau. Grișa nu îndrăznea s-o sărute. O lăsa să mai crească. Toamna anului 1961 i-a despărțit. El a fost trimis de întreprindere la facultate în orașul Omsk, iar ea, la un an de la absolvirea școlii, a dat admiterea la Institutul Pedagogic din Karaganda, facultatea de fizică și matematică. Atunci la despărțire Grișa i-a cerut permisiunea să o sărute. A fost primul sărut din viața ei, un sărut de câteva secunde, blând și cald, dar a fost atât de frumos! Și fata s-a emoționat atât de tare încât nu a mai putut dormi vreo săptămână după plecarea lui. Timpul trecea, iar sentimentele se intensificau de la distanță. Iubirea lor lua o altă formă – cea a scrisorilor de dragoste, pe care cei doi și le-au scris timp de trei ani. Unele mai lungi, altele mai scurte – toate semănate cu alese cuvinte. Scrisori dulci, scrisori calde, cu mărturisiri delicate, scrisori pline de dor și de așteptare, puse și de Tamara și de Grișa sub pernă și recitite mai multe nopți la rând înainte de a adormi…

(Sfârșitul în numărul următor)

Legenda foto: Grigore și Tamara Ocerednâi. Anul 1965

The following two tabs change content below.