Ce cred liderii partidelor de opoziţie despre cotizațiile fictive din Partidul Democrat

O înregistrare făcută la o şedinţă a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat din raionul Criuleni pe 21 februarie 2018 ilustrează cu lux de amănunte modul ilegal în care este finanţată această formațiune poltică. Înregistrarea a fost dată publicităţii în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV şi reprezintă o discuţie dintre preşedintele raionului, Veceslav Burlac (foto), secretara partidului, Maria Loghin, şi reprezentanţii activi ai partidului din sate. 

Solicitat de JURNAL de Chişinău, preşedintele raionului Criuleni a declarat că abia s-a întors dintr-o deplasare şi încă nu a făcut cunoştinţă cu conţinutul înregistrării. Maria Loghin, secrectara partidului, a declarat că nu comentează.

În înregistrare aceasta le-a cerut liderilor locali ai organizaţiei să întocmească listele cu persoanele care ar trebui să ofere cotizaţii partidului. „Ştiţi că nu e un secret, cotizaţiile le scriem, dar nu le plătim. Suntem ai noştri aici, vorbim aşa cum este”, a precizat secretara.

Aceasta a cerut să fie incluşi în liste mai puţini pensionari şi studenţi, cu venituri modeste, şi mai mulţi oameni cu venituri mari. „Nu indicaţi data. Suma cotizaţiei e de 10% din venit. Dar vă rog să nu puneţi pensionarii şi studenţii cei cu 50 de lei, căci ne spun să fie sumă mare de bani. Puneţi-i pe cei cu bani în listă, ca să fie mulţi. Nu-i mare teorie. Mai căutaţi unul doi şi mergem înainte”, a mai spus Loghin.

„10% dintr-o leafă lunară, da? 10% din leafa lunară o puneţi în lista dată”, a intervenit în timpul discuţiei şi preşedintele raionului, Veaceslav Burlac.

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, susţine că situaţia de la Criuleni demonstrează modul de finanţare ilicită a activităţii politice a partidului de la guvernare. „Înregistrarea arată că partidul este finanţat din surse tenebre. Este o şmecherie, dar caracterizează activitatea PD. În acest caz ar trebui să se autosesizeze în primul rând Comisia Electorală Centrală, cea care verifică modul de utilizare a mijloacelor finaciare. Partidele depun rapoarte la CEC în fiecare trimestru. Totodată, ar trebui să se autosesizeze societatea civilă, ONG-urile care monitorizează finanţarea partidelor”, a semnalat Cibotaru.

La rândul său, Igor Grosu, vicepreşedinte PAS, a declarat că modul ilegal de colectare a  cotizaţiilor ilustrează lipsa de transparenţă la capitolul finanţării PDM. „Membrii sunt rugaţi să semneze pur şi simplu că au cotizat, preşedintele raionului spune că nu are nevoie de bani. Apare întrebarea cum au fost colectate cele circa 14 milioane de lei, cotizaţii raportate de PD în 2017? Ar trebui să ne dea răspuns la aceasta Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Fisc-ul. Este puţin probabil ca instituţiile respective să se autosesizeze, dar îi vom sesiza noi. Considerăm că e o practică aplicată în toate structurile PD de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Vicepreşedintele PAS nu exclude că banii care ar trebui să fie achitaţi din cotizaţii vin din alte scheme implementate la nivel de autorităţi publice de nivelul doi, şi anume de la agenţii economici care obţin contracte de achiziţii din partea instituţiilor conduse tot de PD.

„Este grav. S-a developat ceea ce ştiam. CEC, când e vorba de partidele de opoziţie, este foarte activă şi virulentă, nu şi când e vorba de partidele de la guvernare. Atunci când am sesizat CEC despre cele 47 milioane de lei colectate în 2015-2016, bani cheş, aduşi cu sacoşa la PD, a spus că nu e sarcina sa, ci a organelor de drept. De asemenea, când a fost vorba de banii lui Dodon din Bahamas ori de magazinele de partid ale primarului de Orhei, care face campanie electorală pe nevoia oamenilor, CEC tace, e obedientă politic”, a mai spsu Grosu.

PAS a declarat că intenţionează să sesizeze organele competente în legătură cu falsul în acte şi finanţarea ilicită a partidului de la guvernare.

Preşedintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, a declarat că s-a întors după o deplasare de o săptămână la Strasbourg şi încă nu a reuşit să vadă înregistrarea. Ne-a spus că ne va putea oferi un comentariu abia miercuri.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu