Ce cred demnitarii copiii cărora învață la Liceul „Orizont” despre expulzarea profesorilor

Vildan Rana Celebi a auzit vorbindu-se că, probabil, tatăl său şi ceilalţi profesori au fost deja exilaţi în Turcia. Foto: Nadejda Roșcovanu

Mai mulți demnitari și-au dat copiii la Liceul „Orizont”, unde SIS invocă faptul că ar exista riscuri la adresa securității statului

Șapte profesori turci au fost reținuți și expulzați, pe 6 septembrie, fără avocați și în lipsa unei decizii judecătorești în Turcia. Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și-au explicat acțiunile prin faptul că s-ar fi „confirmat existența riscului la adresa securității naționale”. Spicherul Andrian Candu a ținut să precizeze că aceștia au fost monitorizați de SIS timp de două decenii. Chiar dacă sunt invocate „riscuri” grave, mai mulți demnitari – experți în domeniul securității și al apărării – au ales pentru copiii lor această rețea de licee. Ei susțin că, de-a lungul anilor, nu au observat nimic suspect în procesul de educație și sunt mulțumiți de nivelul înalt de studii și de prestația profesorilor de la acest liceu.

Unul dintre copiii deputatului Eugen Carpov, președinte al Comisiei parlamentare de securitate națională, a absolvit Liceul „Orizont” în 2016. Tot aici au învățat și învață copiii deputatului socialist Vladimir Țurcan, general de poliție și fost ministru de Interne.

La „Orizont” mai studiază copiii fostului ministru al Apărării, Vitalie Marinuța. Aici au învățat copiii lui Valeriu Streleț, Iurie Leancă, ai deputatului comunist Alexandru Bannicov, ai democratului Alexandru Stoianoglo, inclusiv fiul spicherului Andrian Candu, care și i-a luat la sfârșitul anului de studii ș.a.

Un stat bolnav

Vitalie Marinuță

Vitalie Marinuța ne-a informat că, pe lângă faptul că copiii săi studiază la acest liceu, este de trei ani membru al Consiliului coordinator la „Orizont”. În această calitate participă la aprobarea programului de studii, a bugetului instituției și ascultă dările de seamă.

„Îi cunosc pe toți cei șapte profesori deportați. Sunt oameni de bună credință care s-au dedicat nu un an copiilor noștri, ci 10–20 de ani. Copiii mai multor demnitari au învățat și învață la acest liceu. Prin acțiunile lor, autoritățile moldovenești au încălcat toate legile posibile, dar și regulile general-umane. Nu s-au întrebat care va fi soarta acestor oameni trimiși în închisori, într-un stat cu regim totalitar, unde nu rezistă nimeni”, a spus ex-ministrul.

Potrivit lui Marinuța, acest caz demonstrează că R. Moldova e pe cale să devină un stat polițienesc, periculos pentru cetățeni, în care instituțiile de securitate nu se subordonează organelor alese.

„Un văr de-al meu s-a întors după 18 ani de aflare în Irlanda, cu trei copii, clasele I, II și V, care nu vorbesc româna. Și-a înscris copiii la ‘Orizont’ pentru că această instituție asigură incluziunea copiilor indiferent de limba vorbită. Modul în care au fost expulzați cei șapte profesori demonstrează că R. Moldova este un stat bolnav, în care demnitatea umană nu mai contează, drepturile omului au ajuns de râsul găinilor”, a mai spus fostul ministru.

31 mai 2016. Fiica lui Eugen Carpov a absolvit Liceul Orizont din sectorul Buicani în acest an. Politicianul este invitat de onoare la “ultimul sunet”. Foto: Nadejda Roşcovanu

General de poliție: „Nu am sesizat niciun risc”

Am încercat să aflăm și opinia lui Eugen Carpov, președintele Comisiei parlamentare de securitate națională care a audiat pe 8 septembrie conducerea SIS, unde s-a spus că profesorii de la „Orizont” au fost monitorizați timp de două decenii. În aceeași perioadă, unul dintre copiii lui Carpov a absolvit acest liceu. Deputatul nu a răspuns la mesajul și apelurile noastre.

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu, care a participat la audieri, a recunoscut că au fost comise încălcări în procedura de expulzare a celor șapte cetățeni turci din Moldova. „Noi suntem parte a Convenției împotriva torturii. Autoritățile trebuiau să se informeze mai întâi dacă acești cetățeni nu ajung într-un stat unde ar putea fi supuși torturii. Rapoartele organizațiilor internaționale arată că în penitenciarele din Turcia este aplicată tortura. Prin urmare, există riscul ca R. Moldova să fie condamnată la CEDO”, a declarat Țurcanu.

Vladimir Țurcan Foto: Tribuna md

Deputatul a mai spus că, în calitate de părinte ai cărui copii învață la acest liceu, nu a simțit de-a lungul anilor ca cineva să încerce să îi atragă ori să le insufle simpatie față de islamismul radical. „Argumentele reprezentanților SIS în cadrul audierilor nu mi s-au părut convingătoare. Nivelul de studii la această instituție de învățământ este foarte înalt. Fiul meu a ieșit învingător la olimpiada municipală la engleză. Sper ca procesul de studii să nu fie afectat de acest scandal”, a mai spus Țurcanu.

La întrebarea dacă expulzarea e rezultatul unui troc prin care s-a obținut finanțare pentru reparația edificiului Președinției, deputatul a afirmat că și această întrebare a răsunat în cadrul audierilor. Reprezentanții SIS au respins această versiune. „Și până la începerea reparației au existat solicitări ca această rețea să fie închisă”, a subliniat deputatul.

De altă părere sunt cadrele didactice de la Liceul „Orizont”. Profesoara Valentina Curechi consideră că expulzarea este rezultatul unui târg rușinos: „Dacă s-a ajuns ca profesorii să fie vânduți, e pierdut totul în statul ăsta. Au terfelit imaginea profesorilor în ultimul hal”.

Cine sunt cei șapte profesori deportați

Yasin Özdil.

Profesorii turci au fost răpiți de la domiciliu, în drum spre serviciu ori dintr-o localitate în alta. În dimineața zilei de 6 septembrie, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul în cadrul liceului, a postat un mesaj pe Facebook în care a cerut ajutor: „Au dat buzna în casa mea, ca să mă răpească, cer ajutorul poliției! Cer ajutor!”.

La final profesorul a scris: „A fost un joc al meu”. Realitatea a demonstrat că nu a fost un joc. Sub această postare apar mai multe comentarii în limba turcă, în care este numit „terorist”. Yasin Ozdil a locuit pe teritoriul R. Moldova patru ani. Are doi copii.

Hasan Karacaoğlu este director adjunct al instituției. A venit în R. Moldova împreună cu familia acum 20 de ani. Are doi copii. A solicitat azil politic în R. Moldova și urma să primească răspunsul la sfârșitul acestei luni. A fost reținut în drum spre serviciu.

Feridun Tüfekçi

Feridun Tüfekçi este directorul filialei Liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga. A locuit în Moldova 25 de ani. Soția sa este originară din R. Moldova, au doi copii, o fată și un băiat. A cerut cetățenia R. Moldova, dar nu a obținut-o din cauza că a picat testul la română. A fost reținut la domiciliu. Soția sa, Galina, a chemat poliția, dar nu a intervenit.

Tufekci a publicat deseori pe pagina sa de Facebook comentarii critice la adresa președintelui Turciei, Recep Erdogan, precum și predicile lui Fethullah Gulen, gânditor și predicator islamic, oponent al celui dintâi.

 

Rıza Doğan, director al filialei Liceului „Orizont” din Durlești, locuiește în Moldova timp de peste două decenii. În 1998 a absolvit Facultatea de Managment a Universității din Comrat. Ulterior și-a continuat studiile la Academia de Studii Economice. Este căsătorit și are două fiice. A fost reținut la ieșirea din casă de oameni în civil. Soția sa a declarat presei că era alături o mașină a poliției, dar nu a intervenit.

Hüseyin Bayraktar. Sursa: Facebook

Hüseyin Bayraktar, profesor de limba turcă la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana al capitalei, locuiește în R. Moldova de trei ani. Aici i s-au născut doi copii – unul de doi ani și altul de două luni. A fost reținut la liceu. Persoanele care l-au arestat s-au prezentat ca polițiști și i-au spus profesorului că urmează să i se pună câteva întrebări la Comisariatul de Poliție Buiucani, după care va fi eliberat. Acesta însă nu s-a mai întors.

Sarkis Airi, profesor la filiala liceului din Bălți, a venit în R. Moldova acum trei ani. Este căsătorit și are o fiică. A fost reținut în timp ce se deplasa din Bălți la Chișinău. Abia seara familia și colegii săi au aflat că face parte din grupul celor expulzați.

Müjdat Çelebi, contabil-șef la rețeaua de licee „Orizont”, a venit în R. Moldova împreună cu familia acum cinci ani. Are trei copii. A solicitat azil politic în R. Moldova, dar nu l-a mai obținut.

Presa a scris că o parte din cei șapte profesori au fost denunțați de rudele lor. Acum ei sunt încarcerați în închisori diferite în Turcia și riscă minimun șase ani de închisoare.

 

Imagine decupată de pe publika.md. Adrian Candu merge la “ultimul sunet”cu fiul său, la Liceul Orizont Buicani. Candu şi-a retras copilul din liceu la sfârşit de mai 2018. “Scopul meu în politică este ca prin acţiunile întreprinse copiii să fie alături de părinţii lor acasă”, declara Candu pentru această televiziune.

Svetlana Corobceanu, Nadejda Roșcovanu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)